Članek
Zunanji videz hiše - barve
Objavljeno Feb 26, 2011
Sama nisem pristaš živobarvnih fasad, še manj kombinacij le teh. Ker si ne želim iz svojega okna gledati na sosedovo živooranžno ali rdečo ali modro hišo, tega ne "privoščim" niti svojim sosedom. Všeč mi je barvna usklajenost z okolico, kar seveda ne pomeni, da mora biti hiša snežno bela in povsem nevpadljiva, pomeni pa, da hišo vidiš v vsej njeni lepoti ko si tik pred njo.
Stare hiše imajo ponavadi belo fasado, saj so večinoma ometane z apnom, ki je v osnovi bel. Leseni deli so premazani s temno barvo, tako da so hiše belo/rjave. Ker imam v svoji hši kar nekaj lesenih delov sem se zato najprej poigravala s to mislijo, da vse leseno prebarvam z temno rjavo barvo.

Preden smo na čelnih straneh zabili les smo dali paropropustno folijo, ki je črne barve. Ker je hiša zelo visoka jo črna barva še poviša in zoži, kar mi nikakor ni bilo všeč:


Z naravnim smrekovim lesom je bil izgled hiše tak_


Lahko bi pustila, da se les "samozaščiti" a to ni prišlo v poštev, ker dež to stran vedno namoči in bi začel les začel trohneti (res pa je tudi, da je za paropropustno folijo izolacija in bi bila tako "ogrožena" cela mansardna stena). Hišo sem slikala in sliko pobarvala v kombinaciji belo/zelena:

Naj pripomnim, da sem zgoraj dala bela okna zaradi kontrasta. Kasneje bodo ob njih tudi polkna, ki bodo v kombinaciji belo/zeleno tako kot spodaj. Ob strani pa je en del "rezerviran" za vitraž, ki bo ob notranjem lesenem stopnišču.

Zelena barva je bila sprejemljivejša od rjave in slednjič sem izbrala tudi odtenek. Pri tem sem kombinirala barvo vhodnih vrat, saj bi bilo "čudno" imeti leseni del v enem odtenku, stavbno pohištvo pa v drugem. Končni rezultat je tak_




Za končni izgled, ki bi hišo "stopil" v okolje je potrebno zamenjati kritino in sicer v temno zeleno. Sicer pa hiša v snežnih dneh izgleda takole_




V kombinacijo z vrati (pvc vrati, da ne bo pomote)


Pred hišo sem posadila dve brezi, ki bosta izvrstno dopolnjevali barvni kontrast, v hiši pa se igram z barvami.