Članek
Senčila v stari hiši
Objavljeno Jan 10, 2011
Večna dilema ... rolete ali polkna? Zunanje žaluzije odpadejo takoj. Torej ... rolete ali polkna? Videla sem že hišo z roletami. Škatle le teh so bile znotraj,  zunaj so se videle samo lamele in vodila. Ker je bila celotna hiša v sivo/beli kombinaciji rolete niso motile, v kolikor pa bi bile roletne škatle zunaj in lamele kakšne polonoma druge barve kot fasada pa bi bila stvar zelo moteča. Torej nadokenske rolete, v kolikor si jih želite. Ob tem je pomembno vedeti, da morate imeti za nadokenske rolete nad oknom vsaj 20 cm prostora za škatlo, česar pa stare hiše nimajo, ker je takoj nad okni preklada.

Polkna. Izbirate lahko med lesenimi, pvc, alu ali pa jih vzamete s kakšne stare hiše, na kateri jih mečejo dol. Slednje sem naredila sama.

Polkna so lahko vgrajena z okvirjem, lahko so privijačena na podboj okna, lahko pa si omislimo notranja polkna.






Slike so iz Pirana. Obožujem tamkajšnja okna.

Na svoji hiši sem dala na okna polkna, ki sem jih dobila v neki drugi stari hiši, kjer so jih menjavali. Istočasno s polkni sem vzela tudi škatlasti okvir z železnimi rešetkami, saj se polkna prilagajajo temu okvirju.
Hiša, kjer so se menjala okna in polkna_



Vgradili smo nova pvc okna v beli barvi in nanje namontirali lesena polkna



Moja okna pa so dobila novo podobo_



Spredaj leseni okvir s polkni, zadaj naslonjeno pvc okno z t.i. dunajskimi križi.



Še nekaj izvedb polken_

Polkna Finstral - pvc polkna samo do določene širine zaradi upogibanja profilov na vročini.

Alu polkna Strle - alu polkna so primerna predvsem za zelo topla področja, saj se alu profili na vročini ne upogibajo tako kot se pvc profili. Pomembno je samo, da so stiki dobro izvedeni, sicer ali na morskem zraku hiro oksidira (v primeru da so polkna temno rjave na stikih postanejo srebrna).

Lesena polkna Sp Polskava

Vir

Vir

Kaj pa notranja polkna? Pri nas jih sicer še nisem videla,vendar jih drugje poznajo in so zanimiva alternativa vsem zunanjim senčilom (še posebej, če sicer ne marate zaves). Recimo takole_

Vir

Vir

Vir (Tu boste našli tudi tehnične podatke o polknih).

Ali pa notranje lesene žaluzije.
Katalog podjetja Medle

Zavese so poglavje zase, so pa tudi vrsta senčil v kolikor izberemo pravo blago zanje.