Članek
Postavitev temeljev za nov strop
Objavljeno Nov 08, 2010
... oziroma za novo streho. Ko sem se odločila, da na butani hiši zamenjam streho je bilo samoumevno, da bom zamenjala tudi obstoječi leseni strop. Ker mi je všeč nemški stil hiš, ki imajo lesene vidne podpornike, sem se odločila za tak način prenove.

Vir

Kasneje sem videla, da je možna izvedba tudi s podporniki, ki so znotraj hiše, torej v prostorih, in na zunanji strani nevidni.

Vir

Kot rečeno sem se sama odločila za vidne lesene nosilce na zunanji strani. Najprej smo vrezali v stene odprtine zanje ter v zemlji naredili betonske podpornike.



Vrez v stene









Vseh skupaj je deset. Vanje smo vstavili lesene podpornike



"Noge" podpornikov



Pomembno je, da je les dvignjen od tal, saj mestoma ob dežju naliva v ta predel in bi les prehitro začel trohneti oz. bi se prehitro deformiral.
Dejstvo je, da leseni nosilci ne nosijo prevelike teže, saj je venec "naslonjen" na zunanje stene, ki so sicer dozidane na njegovo višino. Tudi stene zgornjega dela hiše so nazidane na že obstoječe stene, tako da je lesena konstrukcija maksimalno razbremenjena teže. Je pa res, da so osnovne sile porazdeljene po nosilni kontrukciji.

Odprtino, ki je ostala okoli podpornikov sem zapolnila s pur peno



V "trikotnikih" med vertikalnimi tramovi in podporo sem vgradila ilovnate zidake, ki smo jih odstranili pri rušenju obstoječega stropa

Prej

Potem