Članek
Butana oz. ilovnata hiša
Objavljeno Jan 03, 2011
Ko sem prvič slišala za butano hišo si nisem čisto dobro predstavljala kaj točno to pomeni. Med ogledom svoje hiše sem sicer videla stene, sestavljene iz "zemlje in slame", a kaj točno pomeni živeti v taki hiši se mi niti sanjalo ni.

Butane hiše so zgrajene na več načinov. Ločimo recimo_

1. gradnjo z ilovico, pomešano s slamo - ne zahteva nosilnih opažev. suho gradi ima gostoto od 1500 - 1800 kg/m3; izdelujejo se nosilne in nenosilne sene

2. butano gradnjo - zahteva nosilne opaže. But oz. ilovico se buta med dve deski višine 40 cm, zato so plasti višje kot drugje.

3. predalčno ilovnato gradnjo; kot nosilno gradivo se uporablja les, ilovica je polnilo.

4. gradnjo z ilovnatimi zidaki; ilovica se nabije v modele in suši na soncu (ne žgejo se). Lahko se dodajajo dodatki ali ne. Ločimo ilovnate zidake in surovce. Uporabljajo se kot polnila pri nenosilni gradnji za zgornjo gradnjo zidov in suho gradnjo Ilovante zidake lahko poogjno uporabljamo tudi za gradnj onosilnih sten, surovce pa ne, ker so vodotopni. Vgrajujejo se v nosilne notranje stene.

Primer zidave z ilovnatimi zidaki



Stena, skozi katero je napeljan vodovod



Neometana stena



Terasa, ki je nastala potem, ko se je del stene zrušil.



Nekaj karakteristik butane hiše:

- je zdravstveno neoporečno gradiv, saj ne vsebuje nobenih strupenih in škodljvih substanc, pri strjevanju pa tudi ne oddaja nobenih emisij
- je trpežno in trajno gradivo pod pogojem, da je v suhem stanju
- regulira vlago v zraku, saj jo absorbira ko je je preveč in oddaja ko je je premalo. Tako je skozi vse leto vlaga v zraku konstantna 50%.
- shranjuje toploto; poleti so stanovanja iz gline hladna, pozimi topla
- je dobro zvočnoizolativna, saj je elastična in mehka, zato duši fisoke frekvence
- ilovica z gostoto nad 1790 kg/m3 je negorljiva
- je nizkoenergetsko gradivo
- ilovico je mogoče vedno ponovno uporabiti. Posušeno se zdrobi, navlaži in ponovno uporabi kot gradivo. Kot odpadni material ne povzroča obremenjevanja okolja.
- konzervira les, kar pomeni, da je les v njej dlje časa obstojen. Obstaja način gradnje, kjer je osnova les, obmetan z obeh strani z ilovico.
- iz zraka veže škodjive snovi
- varuje pred visokofrekvenčnim sevanjem

Slabosti ilovice_
- ni normirano gradivo; to pomeni, da je vsak izkop drugačen zato ni nujno, da je vedno primerna za gradnjo (lahko je presuha, premastna, ipd. in jo je potrebno pred uporabo pripraviti)
- pri sušenju se krči, kar pomeni, da nastajajo razpoke 0,4 - 2%.
- ni odporna na vodo; ob ponovnem stiku z vodo se posušena ilovica ponovno zmehča in posledično lahko pride do poškodb sten, usedanja, ipd.

Primer posedanjastene preko posedanja nosilnega tramu zaradi zamakanja strehe



Besedilo vir_ Martina Zbašnik-Senegačnik, Tradicionalna gradnja z ilovico