Članek
Nova vhodna vrata
Objavljeno Jan 03, 2011
Za nova vhodna vrata sem se odločala dolgo časa. Želela sem ohraniti okvirni videz obstoječih vrat - dvokrilna vrata in podobno obliko. Ker imam mačke, ki občasno skačejo na vrata nisem pa želela vanje vgraditi celih panelov, saj bi bila škoda, če bi jih mačke popraskale, prevelika. Na koncu sem se odločila za kombinacijo panela in stekla. Všeč so mi vitraži, a ker so dragi, sem sama v stekla vrisala vzorce in jih okrasila.

Obnova je potekala takole_

najprej delavniška skica - pogled od znotraj



okovje sem naročila pri UKO Kropa - panti, kljuka



Vrata na steklitveni mizi



V originalnem vitražu ne morem naredit v steklo sivko, zato sem se odločila, da jo sama narišem po vitražnem sistemu. Najprej sem narisala skico. Nato sem na stekla narisala osnovno mrežo (kvadrate), ostalo pa sem risala potem, ko so bila vrata vgrajena



Ko smo sneli krila obstoječih vrat



smo ugotovili, da obstoječih podbojev (štokov) ne moremo demontirati, ker so sestavni del stene oz. njen nosili del. Vrata smo zato naslonili na notranjo stran obstoječih podbojev in jih privijačili "od noter navzven".



Odstranili smo tudi obstoječi prag, ki je bil popolnoma preperel. Betonski del je ostal, saj v vrata ob močnem deževju močno naliva in so predhodniki najbrž ravno zato vrata tako dvignili ter zavarovali z betonskim pragom.



Ko smo vgradili vrata sem se lotila barvanja stekel



Levo desno je v steklo vrisana sivka, na sredini pa karo vzorec



Vrata so zunaj enake zelene barve kot ostali leseni deli hiše



Noter pa so v kombinaciji belo/rjavo - bela krila in rjav podboj, kot vsa ostala notranja vrata



Posebnost teh vrat je, da so stiki narejeni drugače kot pri standardnih pvc elementih, zgoraj so tesnila temna, spodaj bela, panti so za 8 mm povišani, okovje je varnostno, panel je posebej ojačan, itd.

Obstoječi podboj se bo obleklo v les, ki bo prav tako zelene barve in bo dal vratom videz masivnosti. Na notranji strani pa sem okoli podboja privijačila lesen okvir, ki zaključuje vrata.