Članek
Kamniti mozaik kot fasada
Objavljeno Mar 13, 2014

Iz različnih razlogov sem se odločila, da del zunanje stene spremenim v kamniti mozaik.

Potem, ko se je podrl del zunanje stene ob postavlajnju nosilnih stebrov in tramov, smo ta del zazidali z navadinmi zidaki. Ker takrat nihče ni razmišljal o tem, da bo treba na tej steni narediti toplotno izolacijo, so zidarji pozidali steno točno do roba temeljev in tako za izolacijo ni ostalo prostora.

V kolikor bi želela narediti toplotno izolacijo (stiropor ali kamena volna), bi se leseni nosilec in roke "skrile" v izolacijo, kar bi posledično pomenilo prekinitev lesenega vzorca na fasadi, ali pa bi se "utopili" v fasadi, kar spet ne bi bilo estetsko. Razmišljala sem tudi o toplotni foliji, čez katero bi nabila lesen opaž in ga pobarvala v enaki zeleni barvi kot so leseni nosilci, a mi tudi ta ideja ni bila všeč. V končni fazi je vseeno ali je ta del stene toplotno izoliran ali ne, saj je z notranje strani levi del zazidan s polno opeko, levi del pa je kopalnična stena, kopalnica pa je večinoma zaprta in ločena od ostalih prostorov, poleg tega pa je še obzidana s 25 cm debelimi stenami.

Na koncu sem se odločila za ... kamnit mozaik.

Za izdelavo mozaika sem uporabila običajen drenažni kamen, keramično lepilo in kose stekla. Odprtino za kopalnični ventilator sem prekrila z gosto mrežico, ki sem jo zazidala s kamni.
Stekla so pobarvana z barvami za steklo.