Članek
Invencija in inovacija
Objavljeno Nov 13, 2016

Kaj je pozitivna sprememba?

"Dober družben sistem koristi večini in slab manjšini"

Večina ljudi ve kaj je sprememba, vendar ni vsaka sprememba invencija, inovacija,… , ki povzroča pozitivne spremembe za večino ali ima splošno korist! Invencijo pojmujemo, kot dobro zamisel ali rešitev, ki v praksi še ni dobila potrditve torej konkretne rezultate in inovacija postane ko se v praksi potrdi, oz. ko postane splošno sprejemljiva in koristna rešitev!

Pozitivne spremembe vedno odpravljajo probleme, napake ali pa izboljšujejo obstoječe razmere oz. parametre na osnovi katerih primerjamo staro in novo stanje ali razmere. Če se je stanje ali so se razmere izboljšale pravimo, da je sprememba pozitivna, zato takšen proces opredeljujemo, kot pozitivni razvojni procesov. 

Za spremembe je potrebno kreativno ustvarjalno razmišljanje, ki je delo, kot vsako drugo delo, le da mora človek imeti določene pred-dispozicije ali osebne lastnosti, ki jih je podedoval ali pridobil tudi z delom (učenjem, kajti tudi to je delo – pridobivanje informacij iz zakladnice znanja – knjiga - ali izkušenj).

Posledica kreativnega ustvarjalnega razmišljanje so tudi nove rešitve ali inovacije, ki niso nič drugega, kot večja ali manjša sprememba obstoječega ali pa radikalna sprememba (revolucija), ki v osnovi menja metodo, način ali postopek izvajanja določenega procesa (ne samo dela – lahko tudi razmišljanja).

V družbenih procesih ali sistemih je najpomembnejši dejavnik človek, zato so tudi posledice ali rezultati določenih procesov primarno odvisni od človeka in njegovih lastnosti ter sposobnosti. 

Zato ni kapital ali druga stvar, na primer družben ali tehnološki sistem, slab sam po sebi, ampak je posledica odnosa človeka do njega, oz. ali ga spoštuje (ker mu koristi) ali pa ga zavrača oz. celo zlorablja in tako povzroči negativne učinke (probleme, težave, bolečina, bolezen,….).

Zato kapitalizem in pohlep tudi ne moreta biti bolna, kajti stvar ali sistem, pač ne pozna bolezni, ampak je bolan predvsem človek, ki sistem ali stvar oz. sočloveka izkorišča ali zlorablja za svoje egoistične potrebe.

In če družben sistem oblikujejo moralno pokvarjeni ljudje (na osnovi egoizma - le za svoje potrebe), vsak takšen sistem povzroča negativne posledice. 

Dober sistem koristi večini in slab sistem manjšini, zato tudi za odpravo takšnega slabega družbenega sistema deluje večina, ki ji škodi. Manjšina, ki ji koristi pa ga želi na vsak način zadržati, ker ima od njega ekstra koristi.

Kadar je oblikovanje (hirarhičan organizacija) družbenega sistema prepuščeno manjšini na oblasti, potem ne more biti drugače, kajti v tej strukturi prevladuje egoizem, zato se tudi družben sistem (v parlamentarni demokraciji) oblikuje s prevaro večine (ali načrtno uveljavljnje interesov manjšine)!

To je tudi glavni razlog, da nov družben sistem Bio-humanizem temelji na neposredni demokraciji (organizirana civilna družba) ne pa klasični parlamentarni demokraciji (ki jo oblikujejo politične stranke).

"OPTIMIZEM + REALIZEM + MODROST = BIO-HUMANIZEM !!!"