Članek
Bio-humanizem in banka dela
Objavljeno May 27, 2016

BIO-HUMANIZEM in LETS bo rešil svet!

Banka dela in interni finančni sistem je temelj za lokalno svobodno menjavo storitev in proizvodov.

V Bio-humanizmu ali novem družbenem sistem se prične uveljavljati z razvojem lokalne skupnosti tudi razvoj novih oblik neposredne demokracije! Z neposredno demokracijo organizirana civilna družba, oz. ljudstvo prevzame dominantno funkcijo nadzora delovanja vseh javnih funkcij v državi ali nacionalni skupnosti!

Ena od bistvenih lastnosti in novosti Bio-humanizma je interni finančni sistem - IFS na katerem temelji LETS ali lokalna svobodna menjava blaga in storitev, ki zagotavlja učinkovit razvoj ekonomske baze lokalne skupnosti. Ta je temelj za razvoj neposredne demokracije ter realizacijo sodobnega samoupravljanja. Sodobno samoupravljanje v Bio-humanizmu ne temelji na principu svobodnega trga dela, ampak "svobodni menjavi proizvodov in storitev" ter "svobodni menjavi dela"!

LETS - menjava spodbuja izmenjavo na pravičnem sistemu dajanja in jemanja: kdor hoče kaj dobiti, mora tudi kaj dati. IFS temelji na banki dela, ki je temelj za svobodno menjavo dela in papirnati boni (lokalna vrednostna enota), ki imajo zgolj simbolično vrednost. Ne nagrajuje se ekstremov, bodisi prevelikega egoizma / sebičnosti ali prekomernega razdajanja. Pomembno je spoznanje, da v tej nedenarni izmenjavi dela preko banke dela pridobivamo vsi.

Naša znanja in izkušnje (storitve in produkti) se z lahkoto svobodno menjajo za znanja in izkušnje drugih. Skozi takšno izmenjavo se spontano spremenimo iz (potencialnega) pasivnega v aktivnega posameznika. Banka dela in ne denarja loči Bio-humanizem od bivšega socializma in sedanjega kapitalizma! Klasičnega denarja v Bio-humanizmu več ne potrebujemo, kajti temelj baze vrednosti je delo in ne (finančni) kapital ali klasični denar in svetovne finančne institucije!

Naša kreativnost se z lahkoto izraža, zanjo pa smo pravično nagrajeni. Sodelovanje ni več problem, ampak veselje ob koristih za vse.

Bio-humanizem rešuje Slovenijo, ki z njegovo uveljavitvijo postane zibelka sveta za pravičnejšo družbeno ureditev in nov vrednostni sistem, ki človeku omogoča živeti na humanih pozitivnih moralnih vrednotah za vse ljudi sveta!