Sredi noči

Objavil/a Ana Kos, dne 2018-05-16 ob 20:17:19

Malo pred drugo  - ali morda pred tretjo, kdo bi tedaj natančno videl kazalce na ročni uri! - me zbudi vpitje, pravzaprav klicanje na pomoč!

"Pomagajte mi, sama sem, ne zapustite me ..." Vstanem in grem na balkon, da bolje slišim. Res. Vsaj sto metrov stran je najbrž lokacija, od koder prihaja vpitje. Čez glavno cesto, ki je čez dan zelo hrupna, takle čas je pa malo prometa in zato je celo skoraj v centru Ljubljane dokaj tiho.

Ženski glas, poln strahu, vpije. "Sama sem, pomagajte mi, zapustili so me ..." Začne ji odgovarjati moški glas, ne razumem vsebine. Ampak čutiti je pomirjujoč. Hitro si čez spalno srajco nataknem hlače, oblečem vetrovko, vzamem mobitel in ključe, še tevice na noge in tečem dol.

Cesta je prazna, tečem čez, kjer sicer res tega ne počnem. Potem čez travnik proti naselju za travnikom. Od tam se še vedno sliši vpitje. Prihitim do stanovanjskega bloka, nekje gor je na oknu senca človeka, v prostoru je tema. Spodaj na travniku sta dva mlada fanta, ta dva gospo pomirjata! Prijetno sem presenečena, ko vidim, da sta to fanta, stara kakšnih 20 let, ob 2h ponoči pokonci in priskočita na pomoč eni neznani gospe!

Gospa je zgoraj v stanovanju in kliče na pomoč. Fanta mi povesta, da so že klicali policijo. Še en njun prijatelj čaka ob glavni cesti, da policiste usmeri, ko pridejo.

Gospa zgoraj vpije, da je sama, da ni luči, da jo zebe, da so jo neki moški nekam odpeljali in pustili samo. Izjasni se, da ne ve, da je doma! Skozi okno pove svoje ime, priimek, svoj naslov.

Mi spodaj jo pomirjamo, da kmalu pride pomoč in upamo, da ko vleče roleto gor, ne misli iti skozi okno.

Pripelje policija, fantje gredo k vhodu, jaz ostanem pod oknom in gospe povem, da je pomoč že pri njej, naj poskusi odpreti vrata! Čez nekaj časa zasveti v njeni sobi luč! Ugotovim, da je torej gospa uspela odpreti policiji vrata in pomislim, mogoče lahko še kaj koristim ... vprašati ni greh. Sploh pa se moram prepričati, da je vse v redu, preden stečem domov.

Uspem priti v blok, hitro najdem pravo stanovanje, saj gospa še vedno govori vsa razburjena.

Potrkam, vstopim. Povem, da sem bila spodaj pod oknom in da sem sicer doma 100 metrov daleč, na drugi strani glavne ceste, a da me je gospa s klicanjem na pomoč zbudila. Ob njej sta policist in policistka, prijazna človeka. Nekoliko se mi verjetno vendar pozna, da imam nekaj izkušenj z dementnimi ljudmi, gospa se me kar oklene in zaupljivo govori, še vedno vsa v strahu. Počasi se zjasni, tudi ona to ugotovi, da je imela hude sanje! Neka gruča moških jo je nekam odpeljala in potem so jo pustili samo. Vtem se je zbudila in sploh ni ugotovila, da je doma.

Pomagam ji se zaviti v odejo, saj jamra, da jo zebe, Bog ve, koliko časa je trepetala premalo oblečena ob odptrem oknu.

Skupaj počakamo reševalce in potem ji pomagam še, da si obuje nogavice, da je ne bo zeblo, ko bo čakala na urgenci ...

No, in potem ji še pomaham, ko je v rešilnem avtu, in stečem čez travnik ... v neki luži, ki je v temi nisem opazila, skoraj naredim špago, komaj se uspem obdržati na nogah, v tevice pa primezi blato - potiho se posmejem sama sebi, kdo bo pa mene zdaj odpeljal na urgenco, če končam v temi v blatni luži ... - in potem sem hitro doma.

Doma vsi spokojno spijo.

Smuknem pod odejo, v tišini noči čutim, kako zelo lepo je bilo vse to. Tolikokrat ne čutimo, da kdo sploh hoče pomagati. Tolikokrat slišimo pripombe čez mladino. A zdaj so se našli trije luštni mladi fantje in prav ti priskočijo na pomoč eni prestrašeni gospe!

Takele "drobne stvari" življenje počlovečujejo in lepšajo!

Sploh v teh časih, ko se po eni strani srečujem s krutostjo in neizprosnostjo nekaterih zakonov in pravil in tudi s kršitvijo osnovnih čovekovih pravic, večkrat naletim na tako lepe izraze pristne ljubezni, da se velikokrat jasno zavem občutja hvaležnosti za sobivanje prav v tem okolju in bivanju prav tukaj med temi ljudmi.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
5
Martinka24
0
Jul 26, 2018
Ana, vsaka ti čast. Priznam jaz, tega ne bi z(mogla). Pa ne zato, ker ne bi hotela, preveč bi me bilo strah. ;)
#5
Ana Kos
0
May 18, 2018
Branko :)
#4
Branko Gaber
1
May 17, 2018
Zelo lepo Ana. Seveda komu drugemu kot tebi podobno.
#3
Ana Kos
0
May 17, 2018
Janez, ja, zaradi tiste zadeve, ki jo omenjam na koncu, pa mnogokrat ne spim ... in mogoče sem zato gospo slišala tako daleč ...
Nikomur ne privoščim takih stvari ...
Hvala ti!
#2
Janez Gril
1
May 17, 2018
Dobra dušica si. Upam, da ti uspe rešiti tudi zadevo, ki jo omenjaš na koncu....
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2018-05-16 20:17:19 (May 16, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj