Članek
Dva očija
Objavljeno Feb 15, 2018
"Ne maram Tomaža," pravi otrok. Vem, da je Tomaž prijatelj njegove mame.
"Zakaj pa ne?" Moram malo potipati, se mi zdi. Navsezadnje so možne tudi kakšne hude stvari. "Saj je dober, kajne? In prijazen ... Se igra s teboj. Ti pomaga za šolo."
"Ja, itak. Ampak pač ne morem imeti dveh očijev! To je čudno - imeti dva očija. Enega v nebesih in enega tukaj."
"Tvoj pravi oči je umrl ..." Naenkrat se mi zdi beseda "umrl" enostavno prestrašna. "... je že v nebesih. Ampak mamin prijatelj je lahko tebi kot oči."
"Saj ni prijatelj, zaljubljena sta!"
"No, lepo! In če je ta človek do tebe dober, nadomešča tvojega očija. Tvoj pravi oči je pa v nebesih."
"Ampak ne morem imeti dveh očijev!"
"No, tudi Jezus je imel dva očija. Jožef, ki je skrbel zanj, ni bil njegov pravi oče, pa vendar lahko rečemo, da je bil pravi oči!"
"O!" reče otrok. Vidim začudene oči. "Pa res."
.
.
Ob tem pomislim, kako naraven občutek ima ta otrok, da ne more imeti dveh očetov, pa celo ob tem, ko je prvi že umrl.
V sodobnem času naj bi bilo pa uzakonjeno, da ima otrok lahko v družini hkrati dva očeta in nobene mame ali pa obratno.
In to mi hodi po glavi, ko otrok pove, kar razmišlja in kar čuti. Otrok že ve!
"Blagor jim, ki so kot otroci ..."

Oče Pomb - pomp? ;) Vsem nam želim pristne življenjske moči!

Babica, ko se dogaja med nami toliko čudnega, nerazumnega in nerazumljivega, si mislim, da tako mislijo le posamezniki, ki pa nimajo vpliva na vse nas ... In hkrati si človek misli, da čudne stvari res ne morejo pognati kot zdrave rastline in se razbohotiti ... Potem pa vidimo, koliko tega je pravzaprav med "oblastniki", med temi, ki bi naj bili "dobri gospodarji". Žalostno :(( Groza me je. Je pa dejstvo, da je v vseh časih poganjal plevel. Včasih tudi izpodrinil zdrave rastline. (In se opravičujem plevelu ... Mnogo plevela je celo koristnega, le spada v tisto skupino, ki je človek ponavadi načrtno ne goji.=

Anka, bilo mi je v veliko veselje, ko sem imela občutek, da je otrok potem videl vse skupaj bolj "naravno", bolj preprosto. In hkrati je jasno, da ohranja svojo veliko ljubezen do pravega očija.

Janez, včasih me je strah ... Pred kratkim sem omenila to teorijo o izbiri spola neki mladi mami - ni še slišala in ni mogla verjeti. Tudi jaz nisme mogla verjeti, ko sem prvič slišala. Koliko stvari se dogaja, ki res ne spadajo v zdrav razum ... Po moje ...

Trije očiji - velja! Lp

Ana, kako lepo si ga potolažila! BTB

Otroci imajo še nepokvarjeno zavest, vest, čut za dobro in pravično. Nato pa jih sistem zastrupi, pohabi, ene manj, ene bolj, druge prej, druge kasneje..... .. in imamo takšno šolstvo, kot ga imamo, kjer učijo, da je kul imet dva očija, dve mame... Imamo politiko, kot jo imamo. V se v nasprotju z Naravo, Stvarnikovo zamislijo, Vesoljem, ..... Tudi za takšno stanje je Vesolje (Stvarnik, kakor kdo reče) v zgodovini imel rešitve.... In morda pride kmalu čas, ko bo spet treba malce počistiti, žal.