Članek
Kako je smrt razložila deklica z rakom
Objavljeno Jul 24, 2017

Ena lepa zgodba:



»Ko bom umrla, mislim, da me bo mama pogrešala, toda ni me strah umreti. Nisem bila rojena za to življenje.«

Kot onkolog z 29-letnimi poklicnimi izkušnjami lahko rečem, da sem zrasel in se spremenil zaradi tragedij, ki so jih bolniki preživeli. Ne poznamo naših zmogljivosti, dokler med težavami ne odkrijemo, da smo sposobni iti daleč preko tistega, kar smo si predstavljali.

Imam lepe spomine na Onkološko bolnišnico Pernambuco, kjer sem naredil prve korake kot profesionalec. Prihajal sem na oddelek za otroke in tam sem se zaljubil v pediatrično onkologijo.

Priča sem tragedijam, ki so se pripetile pacientom, majhnim nedolžnim žrtvam raka. Ob rojstvu prve hčere sem se začel počutiti neudobno, ko so otroci trpeli. Do dne, ko se me je dotaknil angel.

Videl sem angela v podobi 11-letne deklice, ki je bila izčrpana od dveh let različnih zdravljenj, injekcij in vseh težav, ki jih vključujejo programi kemoterapij in sevanja. Ampak nikoli nisem videl, da bi mali angel obupal. Večkrat sem jo videl jokati. Videl sem tudi strah v njenih očeh, saj je bila samo človek!

Nekega dne sem zgodaj prišel v bolnišnico in našel svojega angela samega v sobi. Vprašal sem jo, kje je njena mama. Do danes ne morem povedati njenega odziva, ne da bi postal zelo čustven.

»Včasih moja mama zapusti sobo, da na skrivaj joka na hodniku. Ko bom umrla, mislim, da me bo moja mama pogrešala, vendar se ne bojim umreti. Nisem bila rojena za to življenje!«

»Kaj pomeni smrt, draga moja?« sem jo vprašal.

»Ko smo majhni, včasih gremo v posteljo staršev in naslednji dan se zbudimo v lastni postelji, ali ni tako?« (Pomislil sem na svoji hčerki, ki sta bili takrat stari 6 in 2 leti ... in tudi onidve sta včasih prišli spat k nama z ženo).

»Tako je kot to. Nekega dne bom šla spat in moj Oče bo prišel pome. Zbudila se bom v Njegovi hiši, v mojem resničnem življenju!«

Bil sem osupel in nisem vedel, kaj naj rečem. Bil sem šokiran zaradi zrelosti, ki jo je prineslo trpljenje v duha tega otroka.

»In moja mama me bo pogrešala,« je še dodala.

Zadrževal sem solze in vprašal: »In kaj pomeni zate, da nekoga pogrešaš, draga moja?«

»Pogrešati nekoga je ljubezen, ki ostane.«

Danes, ko imam 53 let, izzivam vsakogar, da poda boljšo, bolj neposredno in enostavnejšo definicijo besede »hrepenenje«: ljubezen ostaja.

Moj mali angel nas je pred mnogimi leti zapustil, vendar z velikim naukom, ki mi je pomagal izboljšati življenje, mi pomagal, da poskušam biti bolj človeški in prijazen s svojimi pacienti, da ponovno premislim o svojih vrednotah. Ko pade noč, če je nebo jasno in vidim zvezdo, jo imenujem »moj angel«, ki se blešči in sije v nebesih.

Mislim, da je v svojem novem in večnem domu sijoča zvezda.

Hvala ti, mali angel, za življenje, ki si ga imel, za nauk, ki si me ga naučil, za pomoč, ki si mi jo dal. Kako lepo je hrepenenje.

(Dr. Rogério Brandão, onkolog.  Vir: Zavod Agape, z nekaj mojih majhnih popravkov.)

abcz, moram povedati, da ne razumem tvojega mnenja. Zakaj bi bil ta onkolog šarlatan? Kako je bilo v zelo starih časih, ne vem, mislim si pa, da so o bližajoči smrti tudi govorili, vsekakor ni bila tabu. A pred 50 leti, morda tudi pred 100 leti, so smrt, ki se je bližala, skrivali (v našem okolju). Niso o njej govorili, morda zaradi strahu, morda zato, da umirajoči en bi obupal, pač pa bi se še boril za življenje ... Morda zato, ker je smrt vendar nekakšna neznaka. Nihče je čisto ne spozna pred lastno smrtjo ... potem pa ne more več kaj dosti povedati :) Po moje je velik izziv PRAVI čas kaj reči. Govoriti o smrti, o odhajanju, umiranju ... je potrebno. Najlažje je seveda govoriti nekaj na splošno: vsi bomo umrli, ne vemo, kdaj. A reči: Umrl boš ... danes, jutri ... to je pa težko ... Pa eni rečejo, pa ne v sočutju in naklonjenosti umirajočemu, kakšni samo "strokovno" - ker medicina tako pravi in se imajo zdravniki za veliek učitelje in celo bogove. A noben človek ni Bog in nihče si ne more lastiti vednosti "nebes". Zaradi tega, ker si človek lasti "znanje", ker misli, da ej središče stvrastva, je bilo že veliko hudega na svetu. O tem govori že zgodba o Adamu in Evi. Reči umirajočemu človeku, da bo kmalu zdrav, je po moje res neodgovorno. Začutiti pravo prelomnico v tem, od kdaj naprej nima več smisla zdravljenje, ki ne bo pomagalo, je modrost ... Ne more biti neke stalnice, ne more biti vedno jasno ... po moej je pogosto riziko. Res je pa, da si gotovo marsikateri umirajoči, ki zares čuti sam s seboj, misli svoje, če mu kdo govori, da bo ozdravel. Škoda je, če se ne moremo pogovarjati o tem, kar razmišljamo, če ne moremo povedati tega, kar zares čutimo ... Škoda, ker večkrat nismo resnični ...

Janez, verjamem, da smo vsi globoko v sebi angeli ... zdi se mi pa, da eni nočejo odkriti tega angela ... Ali pa ne morejo. Ampak človek ni Človek, ni angel kar tako ... da mu je kar dano. No, je dano, ampak ponavadi moramo garati za to, da je kaj iz nas ... in da angel v nas zaživi ...

Vsi smo globoko v sebi angeli! Le da nekateri to prej dojamejo. Ponavadi je za to potrebna preizkušnja... Lepa zgodba. Gre do srca.

Os-tanek, kajne, močna zgodba! Pa trenirajmo življenje (= ljubezen!), da ne bomo suhe mumije!