Članek
Še lansk' let' po vrtu špancirat sem šla ...
Objavljeno Jul 13, 2017

"Še lansk' let' po vrtu špancirat sem šla,

sem pesmice pela, vesela sem bla ..." poje ljudska pesem.

Koliko čistega veselja in hrepenenja na začetku in koliko grenkobe potem:

"Zdaj sineku pojem, da lažje zaspi,

zato imam solzne oči."

Grenka žalost kljub temu, da je ja krasno imeti otroke (posebno, če verjameš, da je sad ljubezni!). A imeti otroka prezgodaj, ko človek še ni pripravljen na to ali pa je sam (ko je ženska sama), je veliko manj krasno.

Predzakonska spolnost, ki gre preko "dovoljenih" mej, ne zagotovi varnosti ... predvsem je ne zagotovi dekletu.

Pa še zdaleč ne gre samo za nezaželenega otroka. (Končno: proti "vsiljivim" otrokom se da precej uspešno zaščititi - če že hočeš!)

Človek ima zelo občutljivo dušo, ki biva v telesu in oboje je lahko zelo ranjeno. Ni nujno v vsakem primeru, da se to zgodi, a največ gotovosti, da človeka - ne eden ne drug - ne bosta zlorabljena (da se bosta resnično čutila varna drug ob drugem, saj je le v tem lepota telesne ljubezni), nudi zakon z vsemi bolj ali manj slovesnimi obljubami zvestobe in z vso voljo izpolnjevanja le-teh in z vso podarjeno milostjo.

Kot mora vsak cvet prerasti vse stopnje razvoja od začetka do konca in prav nobene ne more preskočiti, da lahko končno obrodi zdrav in zrel sad, tudi ljubezen med dvema čovekoma, med fantom in dekletom, ne more preskakovati stopnic, stopenj, brez škode zase, kajti telesna ljubezen ni osnova, temveč nekako za povrh. Nadgradnja. Oziroma zraste iz njunega odnosa, iz njunega sobivanja, sožitja.

Na srečo pa je človek zmeraj v razvoju, kar prinaša upanje tudi za tiste, ki so ranjeni zaradi prezgodnjega okušanja "sladkosti ljubezni" ali zaradi preveč zaupanja napačnim ljudem ..., zato se ne smemo pustiti ohromiti od dejanj, ki niso bila v skladu s (sedanjimi) spoznanji.

----

Ob pospravljanju sem našla tole svoje pisanje, rokopis, verjetno je bil namenjen za kakšen časopis ... In možev zapis na to temo tudi. :)

Prepisala sem svoj del z nekaj malega "popravki" ... Čutim, da še vedno stojim za temi besedami. Še vedno sem za to, da se telesna dokončnost "špara" za zakon ... Da je to nekaj zelo dragocenega. In lepega.

Ob iskanju pesmi Pleničke je prala, iz katere so zgornji verzi, sem našla več nekoliko različnih besedil in različnih glasbenih izvedb.

-

Pleničke je prala pri mrzlem studenc,
pa pride k njej fantič, korajžen mladenč,
prav milo jo vpraša: Oj ljubica ti,
zakaj imaš solzne oči?

Zakaj me sprašuješ, ko sam dobro znaš,
kako je en rožici v suhemu glaž'.
Če ji ne prilivaš, se kmal' posuši,
zato imam solzne oči.


Lansk' leto so cvele mi lilije lepo,
a letos so vzele od mene slovo.
(Ali: Še lank' let' po vrtu špancirat sem šla,
sem pesmice pela, vesela sem bla.)
Zdaj sineku pojem, da lažje zaspi,
zato imam solzne oči.