Članek
Hrana, podobna določenemu organu, ta organ krepi in zdravi
Objavljeno Mar 28, 2017
Kako so včasih zanimive povezave in podobnosti!
Že večkrat sem zasledila trditev, da naj bi bili posamezna zelenjava in sadeži še posebno dobri za organ, ki mu je podobna, podoben. In ta sadež ali plod ali list naj bi na tisti organ ali na njegovo funkcijo zelo dobro vplival. Pravijo, da tako lahko zdravimo posamezne organe, jih krepimo.
Zelenjava oziroma sadje nosi v sebi vzorec, ki je podoben telesnemu organu ali fiziološki funkciji telesa.
Oglejmo si nekaj teh podobnosti in blagodejnih koristi.

Kolobar korenja spominja na človeško oko. Ima zenico, šarenico in razširjene linije resnično spominjajo na človeško oko. Tudi znanstveniki so potrdili, da korenje krepi krvni obtok in izboljšuje delovanje oči. Pomaga tudi k zdravju kože in las. Ja, v korenju je betakaroten, ki je predstopnja vitamina A.
V korenju je tudi pektin, ki ščiti želodčno in črevesno sluznico. Korenje vsebuje tudi ogljikove hidrate, kalij, kalcij, železo, vitamin K in folno kislino.
Ker je vitamin A topen v maščobi, je priporočljivo zaužiti korenje z malo maščobe.


Slikca od tu.
--------------------------------------------------

Paradižnik ima štiri kamrice in je rdeče barve. Tudi srce ima štiri kamrice in je rdeče barve. Raziskave so potrdile, da paradižniki delujejo blagodejno na srce in kri -  likopen iz paradižnika pomaga pri preprečevanju razvoja bolezni srca, zmanjšuje tveganje za možgansko kap.

Rezultat iskanja slik za paradižnik
Slikca od tu.
--------------------------------------------------

Čebula je podobna telesnim celicam. Sodobne raziskave kažejo, da čebula pomaga odstraniti odpadne snovi iz vseh telesnih celic. Pomaga proti vročini.
Čebula čisti kri,
izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka (flavonoidi).
Antioksidant kvercetin je učinkovit proti rasti rakavih celic. Tukaj pomagajo žveplove spojine - zavirajo rast raka. Raziskovalci raziskujejo sulfide, iz čebule so izolirali propilsulfid, ki zavira encime v zvezi z rastjo raka.
Čebula znižuje krvni tlak in uravnava strjevanje krvi (
pospešuje raztapljanje strdkov).
Surova čebula znižuje nezdravi holesterol in varuje pred srčnim napadom.
Raziskava iz Hong Konga na hrčkih je pokazala izredno dober učinek rdeče čebule na raven holesterola, viša dobrega in niža slabega.
Čebula spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.
Čebula je močno razkužilo in preprečuje infekcije dihal ter želodčne in črevesne bolezni. Znižuje vročino, saj poveča znojenje. S čebulo lahko zdravimo vneto grlo in prehlad, deluje proti kašlju in bronhitisu. Čebula je tudi diuretik, s čimer preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in artritis.
Če nas piči čebela, mesto vboda premažemo s surovo čebulo in nanj pritrdimo čebulno rezino.
S sokom čebule lahko premažemo tudi opekline, ureznine in ture, lahko pa ga tudi nakapate v boleče uho ali z njim blažite zobobol.

In jok pri rezanju čebule? Nič hudega, dejansko solze očistijo vrhnje plasti v očeh!



----------------------------------
Grozdne jagode visijo v  grozdu, grozd ima bolj ali manj obliko srca. Vsaka grozdna jagoda izgleda kot krvna celica. Raziskave potrjujejo, da grozdje blagodejno vpliva na srce in poživlja kri. Znani "francoski paradoks" dokazuje, da Francozi kljub uživanju mastne hrane nimajo toliko bolezni srca in ožilja, kot bi pričakovali. Te bolezni naj bi preprečevale prav snovi v lupini rdečega grozdja in vinu, npr. bioflavonoidi (ki so močni antioksidanti), polifenoli, tanini ...) - preprečujejo strjevanje krvi in poškodbe žilne stene.


Naše grozdje
-------------------------

Jedro oreha izgleda kot majhni možgani, z levo in desno hemisfero, z malimi in velikimi možgani. Tudi gube ali zavoji pri orehu spominjajo na možgansko skorjo. Pravijo, da orehi dobro vplivajo na razvoj in delovanje možganov, to je povezano z več kot tridesetimi nevrotransmitorji, ki so v orehih.
Oreh je dober vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo možganskim celicam pri komuniciranju med seboj. Poleg tega so omenjene maščobne kisline potrebne tudi za kognitivno delovanje, spomin in zdravje živčnega sistema.


Rezultat iskanja slik za oreh

Slikca od tu.
-----------------------------------

Rdeči fižol dejansko spodbuja delovanje ledvic in ja: zelo zelo spominja na človeške ledvice. Vsebuje veliko antioksidantov, menda primerljivo borovnicam. Barvo mu dajejo antocianini, ki so njegovi najbolj aktivni antioksidanti. Rastlino varujejo pred mikrobi in insekti, naše telo pa varujejo pred prostimi radikali (odpadnimi celicami kisika) in s tem pred nastankom različnih bolezni. Antocianini spodbujajo krvni obtok in nižajo količino holesterola v krvi.

Njegova domovina je Južna Amerika. Je beljakovinsko bogato živilo, ki v kombinaciji z žitaricami nudi telesu vse potrebne esencialne aminokisline. Vsebuje tudi minerale, npr.: železo, cink, magnezj, baker, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamine iz skupine B.

Fižol naredi dobro tudi možganom.


-------------------------

Zelena (steblo), rabarbara, por in še kaj od zelenjave in sadja fizično spominja na kosti. Ta živila vplivajo na trdnost kosti. Kosti sestojijo iz 23 % natrija in ta živila vsebujejo 23 % natrija. Če imamo premalo natrija, ga telo srka iz kosti, kar kosti slabi, postajajo krhke. Tovrstna živila zopet napolnijo potrebe po natriju v telesu.

-------------------------

Jajčevci, avokado in hruške krepijo zdravje, delovanje maternice in materničnega vratu – tudi izgledajo kot omenjena ženska organa. Npr. avokado pomaga ženski izgubiti kilograme, pridobljene v nosečnosti, ureja hormonsko ravnovesje, varuje pred rakom na materničnem vratu. In menda je potrebnih natanko 9 mesecev za vzgojo avokada (od cveta do zrelega sadeža).


V mojem vrtu
--------------------------------------

Sladki krompir spominja na trebušno slinavko (sicer pa ne raste pri nas). Dejansko uravnoteži glikemični indeks pri diabetikih. Za sladki krompir še ne vem dolgo, pravijo, da je tako oddaljen sorodnik "našega" krompirja, da pravzaprav ne bi smel imeti istega imena! Kuhan menda po videzu bolj spominja na kolerabo kot na krompir, okus sladkega krompirja pa je - sladek! Sladki krompir je doma v Ameriki, menda ga poznajo povsod po svetu, razen v Evropi, no, tako so mi rekli, ko sem ga iskala na tržnici, ampak zdaj sem ga opazila v trgovini, pisalo je, da je iz Španije.
------------------------

Olive krepijo zdravje in delovanje ovarijev. Olive in olivno olje zmanjšujeta možnost za pojav raka na jajčnikih za kar 30 odstotkov.

--------------------------------

Melone in citrusi - grenivke, pomaranče in limone so po obliki podobne ženskim dojkam. Prehrana, bogata z vitaminom C, namreč pomaga preprečevati raka na prsih. Izboljšujejo tudi limfni pretok v prsih.

Naša pomarančka (žal je nimamo več)
----------------------------

Fige so polne semen in med rastjo visijo v paru. Fige povečajo gibanje spermijev, število spermijev in plodnost.

---------------------

Zanimivo, kajne!
Verjetno je mogoče najti še podobne povezave.
(In seveda niso posamezni sadeži zdravi samo za določen organ. Tako poenostavljeno pač gotovo ni. Potem bi recimo olive ne bile za moške, fige pa ne za ženske! )
Res: zelo smo povezani z naravo!


Brala sem tudi več virov, npr:
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/hrana-za-mlado-in-zdravo-srce/
http://vizita.si/clanek/holesterol/z-rdeco-cebulo-nad-holesterol.html
http://www.prehrana.us/prehrana-in-cebula/
Rdeči fižol

bozja-lekarna.pps
http://blog.smrklja.si/zdravje/zdravo_zivljenje/56989

O, a res, ljudje so kar bežali? :) Moj mož bi pa letel tja, veliki česnoljubec :) Njemu zdrave stvari ne smrdijo :D Če je tale kombuča enostavna reč, pa bi začela. Bi z veseljem okrepila zdravje v naši družini. Bom še pofirbcala po spletu :) Hvala za idejo! Kar za oboje bom pogledala, tudi za česnovo tinkturo.

@Ana Poglej na internetu - kopica opisov. Če se odločiš in začneš pripravljati kombučo (kombuha, kombucha), ti lahko dam mladico. Med ljubitelji se širi brezplačno. Imam tudi natančna navodila (moja) s fotografijami za pripravo .. morda enkrat objavim. Česnova tinktura je pa tako enostavna .. da ni vredno pisanja. Le roke ti bodo smrdele po česnu en teden, če ne boš imela latex-rokavičk, katere za drobiž dobiš povsod. In ja .. Bog ne daj, da se to potem kje polije. Osebno sem videl ljudi bežati, ko se je polilo na javnem mestu. ;o)))

Peter Klepec, hvala za "zdrav" komentar :) Sama sem razmišljala o tem, kateri sadež bi bil potem za jetra. Res je, "stvarnica" vse nam ponudi, podobno in drugačno. Nekatere stvari sem pobrala iz raznih virov, tusi tisto o figah ... bom poskusila v naravi ugotoviti, kaj pravzaprav pomeni tisto o parih! (Napisala tegale nisem na sveže in sem to o parih spregledala, ko sem ponovno brala. Tako da ...) Česnova tinktura? Kombuča? (Ne poznam.) Koliko vsega dobrega je še! :)

Kaj pa zelje? Zakaj ljudski rek "Z=Z" (zelje je zdravo)? Pravijo, da "čisti črevesje" .. ampak podobnosti pa ne vidim ravno posebne. Pa česen .. kam bi ga dali - močno okrepi imunski sistem. Če pravilno jemlješ tinkturo, si garantirano rešen/a vseh prehladov in grip za 5 let (vir: preizkus na moji celi družini). Isto kombuča na osnovi zelenega čaja .. to delam zdaj že 10 let. Kaj hočem s tem naštevanjem, ki lahko traja v nedogled, povedati? Statistično gledano gre pri tvojem opažanju za slučaj, saj vzorec ni dovolj velik, da bi človek lahko naredil take zaključke. Veliiiko, neprimerljivo več je namreč koristnih zadev v naravi, ki niti slučajno ne spominjajo (pa še to precej prisiljeno .. ne vem kako podobnost vidiš med spermiji in pečkami fige? Testisi/fige - zato, ker NEKATERE visijo v paru - oprosti figova drevesa sem imel na vrtu in to NE drži, da rastejo v parih) na človeške organe. Upam, da nisi zdaj čisto na koncu od užaljenosti. Se opravičujem .. nisem namreč hotel biti nesramen.

Ficko, kar naj gre slama ven, zdaj poleti se sicer lahko možgani pregrejejo, če je preveč embalaže ;)

Hehe, Ficko, potem imaš pa prelepe lase! A da le so ... hudo je, če jih ni, potem pa še lepota gre ;) :P