Članek
Lovor - tudi proti utrujenosti in stresu
Objavljeno Feb 23, 2017

Zanimivo! Vsi poznamo lovorjev list kot nekaj vsestransko uporabnega v kuhinji, predvsem v različnih juhah in enolončnicah, nisem pa vedela, da iz njega kuhajo tudi čaj in da je le-ta zelo koristen za človeka.

Za čaj potrebujemo 4 do 5 listov, ki jih damo v mrzlo vodo in potem vremo nekaj minut. Čaj pijemo po požirkih, kot zdravilo, ta količina zadošča za cel dan. Čaj je prijetnega okusa in mu ni potrebno nič dodajati.

Tudi o kurjenju lovorjevih listov nisem še slišala kaj več, sem pa že kdaj kakšen delček listka spustila na plamenček svečke ...

Lovorjev čaj pospeši apetit, lajša slabosti, zdravi črevesje, deluje proti napihnjenosti in umirja vetrove. Eterično olje lovorja lahko uporabljate za zdravljenje artritisa, za blaženje bolečin v mišicah, proti bronhitisu in gripi.

Lovor deluje tudi proti stresu, utrujenosti. Vzemite posušeni lovorjev list, dajte ga v posodico, zažgite ga in pustite v sobi. Čez deset minut se vrnite, list bo izgorel, soba pa bo polna dišečega dima. Sestavine v dimu bodo v nekaj minutah pregnale vašo utrujenost in zmanjšale stres.

Lovorovo olje deluje razkužilno, uničuje glivice, krepi. Mazila blažijo revmatične bolečine, izpahe, modrice. Pomaga pri lajšanju razjed in vnetij v ustih. Lajša prebavne motnje, črevesne krče, napenjanje. Pomaga proti želodčnim razjedam. lovorovo olje pospešuje prekrvavitev in razkužuje.



Priprava lovorjevega sirupa:
V vodo damo sladkor ter sveže oprane lovorjeve liste. Kuhamo v napol pokriti posodi pri najvišji temperaturi tako dolgo, da se že naredi sirup oz. ko z žlico zajamemo vodo, da se vleče "karameliziramo".Kuhan sirup ohladimo in nato nalijemo v kozarce.

Sestavine: 7 svežih lovorjevih listov, 25 dag sladkorja in 0,5 l vode
Zelo pomembno je, da so lovorjevi listi sveži, kajti pri kuhanju spustijo svoj sok ter barvo.

Lovorjevi listi ali izvleček iz listov je odličen insekticid.  Zatira rjavega in malega mokarja, če se izvleček doda moki. Še posebej uspešen je v kombinaciji z rožmarinovim eteričnim oljem.  Ljudska praksa pa je taka, da se moki ali suhemu sadju enostavno dodajo lovorovi listi, da se prepreči razvoj črvov in  moljev.  

http://mojaleta.si/Clanek/Zazgite-lovor-in-utrujenost-bo-izginila

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/253718/z-zajbljem-razkuzimo-prostore

Janez, hvala, se ti bom oglasila zasebno. Vse dobro tebi in tvojim!

Ana, edino kar mi pride na misel je konopljino olje. Ni čudežno, krepi pa endokanbinoidni sistem, ki je del imunskega sistema. Tako nekako. Jaz nisem strokovnjak na tem področju sier. Poznam pa nekoga, ki je. To je Jaka Bitenc. (jaka@sksk.si ali 040 298 783 oz. http://sksk.si/) Ne vem, če si že slišala zanj in ne vem kakšno mnenje imaš o konoplji, ki je pri nas sicer kriminalizirana.... Je pa ideja. Morda za preverit. Vse dobro želim tebi in hčerki!

Janez, dg.: avtoimuni hepatitis - uradna medicina zdravi s citostatiki in medrolom (kortikosteroidi), kar pa povzroča hude stranske učinke. In zapovrh ta zdravila ne ozdravijo bolnika ... včasih se bolezen ustavi.

Ana, kaj pa pesti tvojo hčerko, če ni skrivnost seveda? Morda kdo od nas kaj ve koristnega ....

Anka! Trudim se najti kaj za svojo bolno hčerko ... <3

#3 - itak da je bil ... tako kot je zdravilno spat pod lovorjevim grmom :)

Ana, si kot teta Pehta, polna dobrih nasvetov, BTB

Rega kvak! Tole o zažiganju sem jaz brala, v praksi še ne kaj dosti naredila. Smo pa z otroki uživali, ko smo držali list kar v roki, ko je gorel in ga šele tik pred zdajci (tik, preden bi ogenj osmodil roko) spustili v podstavljeno posodico, v kateri večkrat zažgemo žajblje liste (za razkuževanje prostora). Suh list gori, če ima zrak okrog sebe, če pade na tla in ni zraka pod njim, ugasne. Sicer pa tako lepo prasketa! Človek bi kar gledal! :)