Članek
Zastava za brisanje čevljev
Objavljeno Jan 26, 2017

Na spletu sem opazila predpražnik, ki predstavlja našo zastavo - in ob sliki komentar o tem, kako človek, ki pride na obisk v  hišo s takim predpražnikom, ve, da je prišel tja, kjer so doma domoljubni ljudje, patrioti.

Jaz pa v tem ne vidim patriotizma ... bolj se mi zdi, kot da brišem umazane čevlje v svojo državo ... Zdi se mi, da četudi bi videla v svoji državi samo slabo, bi ne bilo prav "vanjo brisati čevljev", samo grdo govoriti o njej, jo omalovaževati ...

Meni se zdi, da naj bi izkazovali spoštovanje do naših simbolov, do naših "svetih" stvari, dogodkov, ljudi ...

....

Ana: ... jaz si ne bi hotela obrisat čevljev v tak predpražnik ...

E.: A v kašnega lepega ježka ali v muco bi si pa? Ali pa če bi na njem pisalo Dobrodošli...
T.:Po logiki, ki jo zganjajo te budale okrog tega, bi, zaradi transsubstanciacije, to pomenilo, da mendras pod svojimi nogami zivega ta pravega macka.
Ana: E.! :D Pa res ... no, v "dobrodošli" si tudi ne bi hotela ... pa v mucke tudi ne :)
T.: Ana, saj, Bogu hvala, si v to tudi ne mores. Vedno si jih obrises v predpraznik, ce ga pred pragom imas, seveda. Eni imajo pa kar kaksne stare cote. Temu pa tezko reces predpraznik.
Zastava je pa za brisanje cevljev res neuporabna, zaradi teksture, pac.
Ana: če je poudarek na teksturi, potem lahko kdo na predpražnik nariše kelih s hostijo ...
T.: Ja, lahko. Vse se da narisat. Kaj je tu problem?
Ana: no, jaz ne bi brisala nog v predpražnik s svetimi simboli ...
T.: Kateri pa so sveti simboli?
S.: A potem, ker sem svoje zvezke porisal s hostijo in kelihom, zvezka ne smem npr vreči v smeti?
Ana: mene so učili spoštovanja do nekaterih predmetov, do "svetih" - teh, ki predstavljajo "sveto".
T.: Jaz ne poznam nobenega svetega simbola. Zame noben simbol ni svet. Bog pa je trikrat sveti. A On ni simbol.
S.: Jaz pa razlikujem nekaj, kar je npr. moja slika, kot pa tisto, kar jaz dejansko sem. Črka A ni isto kot glasovna izgovorjava črke A. In kip Marije ni isto kot pa Marija.
Ana: Se strinjam z vama, T. in S. Vendar vseeno jaz ne bi dala zastave pod noge ... Če je tako, kot vidva govorita (če jaz vaju sploh razumem), potem je vseeno, če ima Brezjanska Marija v naročju podgano ....
T.: Jaz tudi ne bi dala zastave pod noge. Raje imam predpraznik.
Ana: No, a bi imeli vi Jezusa na križu na predpražniku in si brisali čevlje vanj?
S.: Ja.
Ana: Jaz pa ne. Pri nas je vedno veljalo, da nekatere stvari predstavljajo "sveto" in to tudi danes jemljem resno. Drugače, S., pa lahko tudi sediš na oltarju ipd ... ali pa si čevlje obrišeš v oltarni prt? Ali ne? V čem je sploh razlika?
S.: Bistvena.
--------
No, to je del pogovora ob tem.
Nekateri bi brisali čevlje ob predpražnik, na katerem bi bila Titova slika. S., ki je vključen v izpisanih citatih, je aktiven kristjan - rekla bi pa, da ne malikuje predmetov - in to mi je všeč. Včasih res kdo takorekoč malikuje predmete. V čem je razlika med malikovanjem (imeti za "sveto" nek predmet, celo denar, igre, računalnik ...)
Ali je podoba Marije "sveta" ali samo predstavlja "sveto" ali pa je morda vredna samo zato, ker je umetniška (če je)?
Kdaj je umetnost to, ko se nekdo norčuje iz neke podobe? (Ali je kdaj?) Recimo iz Brezjanske Marije ...? S Strunjanskega križa? Iz Tita? Iz politikov? Se sme vsak norčevati iz česarkoli, kogarkoli? Jaz mislim, da ne. Šala, psrečenost in grobost so različne stvari ...
Povezana slikaRezultat iskanja slik za kofetarica
Slike s spleta.
Ko sem bila s svojim otrokom na informativnem dnevu na neki gimnaziji, je mene (!) odbilo to, ko sem videla njihovo "ustvarjanje" - pri informatiki so imeli nalogo obdelati neko znano umetniško delo in ga spremeniti. Kofetarica Ivane Kobilice se mi je zdela posrečena s pivom v roki - namesto s skodelico kave ... ampak Jezus na križu s "čikom" v ustih se mi ni zdel posrečen ... Zakaj? Kako bi smel kdo obdelati sliko Jezusa na križu, da se mi ne bi zdela nekakšna zloraba, skrajno neposrečeno ...? Mislim, da so druge možnosti ... čik v ustih pač ni primerno dopolnilo ... primerno preurejanje ... Zdi se mi, da gre v mojem občutju predvsem za to, da ne smemo narediti z določenimi stvarmi česarkoli! In to z Jezusom na križu doživljam kot norčevanje iz trpljenja.
Pomislim, kako bi bila posrečena slika, če bi Sejalec sejal cekine - in ne zrnja - saj v resnici žito so cekini ... je denar, je to, kar nas bo preživelo!
Rezultat iskanja slik za sejalec grohar
Primerjajmo z modo. Oz. z oblačenjem sploh. Ali pa s frizuro. To, kar damo nase, naj bi bilo - po mojem mnenju - nevtralno ali pa dopolnjujoče - tako, da smo "lepi". Zakaj bi kdo oblekel nekaj, kar mu resnično čisto nič ne "paše"?
Mislim, da je umetniško to, kar nam življenje dela polnejše ... in ne tisto, ko se kdo norčuje iz drugega ali iz tega, kar drugim pomeni "sveto".
In da se vrnem k predpražniku. Meni se zdi najlepši tisti "brez vsega" ali pa z lepimi dekorativnimi vzorčki. "Dobrodošli" in podobno je sicer prijazno, ampak v dobrodošlico si vendar ne bomo brisali čevljev ... ali pa, če jemljemo tako, da pač pridemo v dom, kjer smo dobrodošli, čistih nog?
P.S.: Ko je moj sin opazil, kaj pišem, se je začudil, kakšen predpražnik obstaja! Potem je povedal, kaj misli ... in videla sem, da sploh nisem čisto osamljena v svojem razmišljanju!

Azra, haha, no, ti si me pa nasmehnila! :) Zakaj pa ne? ;) (No, jaz ne bi obrisala čevljev zastavo, tudi v jugoslovansko ne. Pa tudi, če bi bil na njej obraz katerega od politikov, ne. LP

ZimZelen, pa res, včasih je kdo komu narisal očala, kakšni ženski brke ipd. Ampak tisto je bilo tisto otroško ... nagajivo ... nekako v preganjanju dolgčasa in nagajivosti ... Zdi se mi, da za odrasle ni več vse primerno ... Imeti zastavo recimo na majčki je čisto nekaj drugega, kot jo imeti na predpražniku ...

Ana, takšnega predpražnika z zastavo še nisem videla in si tudi nisem vanjga obrisala nog, ampak zakaj pa ne? Saj ne vem zakaj nam služi (glede na razmere) kot še edino za predpražnik.

O sami svetosti in predmetih, nebi razpredal na široko, je pa zanimivo, kaj vse se lahko skrije pod svobodno izražanje, umetniška svoboda, demokracija. V kolikor nismo preveč zadrti, že sami po sebi, se lahko samo nasmihamo in zabavamo, tisti drugi so pa lahko užaljeni in si pod krinko branjenja svetosti, privoščijo ne "sveta" dejanja, ki so lahko celo zločinska. Spomnimo se karikaturistov in posledic.... Predpražnik ali popularne, "gate zastave", nekaterim zabavno, drugim.... (včasih smo popravljali "filmske nasmehe" prelepih igralcev s kakšnim retuširanim podočnikom. Počutili smo se imenitno :)

Aron, jaz sem se odzvala, ker me je zmotilo. Sicer pa ne ocenjujem krščanstva posameznika. Tudi zase ne morem reči, da sem dobra kristjanka. In to, kar sem citirala, je - vsaj delno - tudi zanimivo. Da misliti. Glede zastave na predpražniku enako mislim, kot sem mislila takoj - ampak je tudi dejstvo, da kakšni kristjani malikujejo posamezne predmete .... Vse bolj pa vem, da tudi jaz delam marsikaj narobe, zato se v kakšne stvari sploh ne vtikam ... kom. 6 - hudi - no ... Janez (7)! Me veseli! :)

Ana, nisi osamljena! :)

Anka, vsakemu od nas narekuje vest ... ampak kakšna vest je kosmata ... Sprašujem se, kdaj ej vest posameznika res merodajna! kajti v resnici kakšen človek na nek način ravna, ker misli, da dela prav. V bistvu je tudi res, da nekateri precenjujejo vrednost nekih predmetov ... recimo malikujejo kipe, ki predstavljajo svetnike - v resnici so to le podobe ... Tako da se v tem, da je razlika med "menoj" in mojo podobo nekje, strinjam s S. Videla sem ljudi, ki se dotikajo "svetih" podob, kipov - verjamejo, da jih bo to obvarovalo hudega ... Vera te bo rešila? Hmmm ... BTB

Zastavnik, se strinjam. Verjetno je več provokacije kot resničnega navdušenja v takih gestah, predmetih ...

Draga Ana! Glede odnosa do svetih, dragocenih stvari bi se dalo veliko razpravljati. Slutim kdo sta T in S......predvsem je to kaj je za nas sveto odločitev vsakega posameznika. Tisti, ki se pustijo resnično voditi svetemu Duhu delajo tako, kot jim narekuje vest, če ne, jim pač vest ne pove ničesar, še posebno, če se imajo sami za bogove. Žal. Slej ko prej pa se tako, kot ti ravnaš z okolico in bližnjimi, začne vračati tudi tebi, v isti ali pa še slabši obliki...