Demenca

Objavil/a Ana Kos, dne 2016-04-13 ob 22:02:52

V zadnjih letih mi je bilo dano preživeti kar nekaj časa s starimi in bolnimi ljudmi. Prej veliko let nisem delala z bolniki, po prvih letih zaposlitve v bolnišnici sem službo pustila in postala "samo" mama. Mama, žena, gospodinja ...

Pred nekaj leti sem bila povabljena v hišo hospica in vanjo vstopila z nekaj strahu in veliko pričakovanji in ogromno veselja. In zelo kmalu sem ponovno začutila, kako zelo sem s srcem sestra! Koliko mi je pomenilo biti z bolnikom na tak način, kot je on potreboval. In četudi je bil morda že umirajoč, ni nikoli škoda posvetiti (se) konkretnemu človeku, kolikor on to potrebuje.

Srečevala sem se tudi z dementnimi ljudmi, skušala kakšnemu malo razsvetliti meglo v njegovi glavi. Se učila se z njimi sporazumeti, tako da je on začutil, da ga sprejemam, četudi ga včasih nisem uspela razumeti. Včasih se je v resnici odstrla kakšna mala linica, da je posijal žarek, ki pojasni kakšen trenutek ...

Dementni bolniki imajo včasih nenavadne prebliske popolnega razuma. Nekateri ohranjajo nekatere funkcije res neokrnjene še dolgo. Tako recimo lahko vidimo bolnika, ki čisto natančno poskrbi za svojo obleko in higieno; verjetno je bil vse življenje vesten, natančen, redoljuben.

Pri nekaterih bolnikih je jasno vidno, kako pride demenca kot spremljevalka določenih bolezenskih stanj ali je posledica bolezni, kapi, tumorjev itd., včasih pa enostavno pride, ne da bi kdo vedel kakšen poseben razlog, povezujejo jo tudi z dediščino oz. družinski nagnjenosti k demenci. Ko gre za zelo dementnega človeka, je težko narediti preiskave, ker ni enostavno doseči, da bi bolnik sodeloval.

Včasih ne vemo za noben vzrok, da je prišlo do demence. 

V pogovorih z drugimi ljudmi o tej problematiki smo prišli tudi do razmišljanj, da je včasih videti, kot da bi človek izgubil spomin - ker se noče spominjati. Ker je preveč težkega doživel, preveč takega, česar ni predelal in sprejel, preveč tega, kar ga boli. Pa je skril "vase" in to tako temeljito, da tudi sam za tisto več ne ve.

Primer: Neka visoko izobražena gospa je bila srečno poročena, z možem sta imela tri otroke. Pa je zbolel mož in umrl. Potem sta druga za drugo umrli obe hčerki, že odrasli, ampak zelo mladi. Sin je z ženo živel daleč stran, v drugi državi in so se le enkrat letno dobili za nekaj dni. Potem je sin dobil raka in umrl.

In gospa je naenkrat dobila hudo demenco. Vse telo je videti popolnoma zdravo, vse preiskave so pokazale, da ji nič ni ...

Moja bližnja, ki mi je povedala zgodbo svoje sorodnice, je rekla, da je ob tem ona prav to razmišljala, da je prehudo vse skupaj, da bi gospa mogla razumeti in sprejeti. Pa ni mogla, ni zmogla. Zdaj je v stanju, ki kaže, da ne živi več rada ...

V primeru, da ta teza o dednosti v zvezi z demenco drži, lahko sklepamo, da ni nujno, da gre za dedovanje same demence, pač pa za "dedovanje" določenega načina reševanja oz. nereševanja problemov.

Dementni ljudje so včasih agresivni, napadalni. To sploh ni čudno, saj je vendar razumljivo, da želijo razumeti stvari, ki se jim dogajajo, pa vendar jih mnogokrat ne zmorejo. Kako bi razumeli, da je potrebno obuti čevlje, če grejo ven? Kako bi vedeli, katera je leva in katera desna stran. Kako bi vedeli, da ni vse, kar je v steklenicah, za piti.

Poleg tega marsičesa ne morejo povezovati v svojih glavah in se potem čutijo ogrožene ali tudi v nevarnosti, ko jim hoče kdo kaj dopovedati. Marsikaj se jim dogaja čisto prehitro. Morda če rečemo desetkrat, da je zunaj mrzlo in se je potrebno obleči, bodo sprejeli. Včasih je kot klik ... nekaj časa ne "prime", potem pa v trenutku klikne in bolnik razume.

Njegova razpoloženja nihajo. Res ni to prav nič čudno. Ko pa ima v glavi toliko vsega, kar morda ni na mestu, hkrati pa ni pravih povezav med vsebinami.

Tako se lahko tak človek na lepem razjezi, lahko začne jokati, ne da bi bilo videti razlog. Lahko govori tak človek marsikaj čisto nejasnega, naenkrat pa na vsem lepem pove nekaj tako stvarnega, da se spremljevalci samo čudimo.

Eden od takih stavkov pri človeku, ki ni poznal niti svojih ljudi, ki se ni več znašel niti v svojem okolju, ki ni povezoval več imen svojih družinskih članov v pravimi obrazi, je bil:

"Pridejo samo takrat, ko kaj rabijo."

Res, ta stavek je bil res biser.

Včasih ob takih bolnikih pomislim, da udarjajo iz njih stvari, ki so jih v preteklosti prizadele, niso jih sprejeli kot del življenja ... kot del njihovega življenja. Morda je v posamezniku tudi veliko jeze, ki je ni uspel kanalizirati, ki jo je skrival (verjetno tudi pred seboj), morda pometel pod preprogo. Potem pa to enkrat udari ven ... in ni videti nobenih pravih povezav.


Lani poleti je umiral moj oče. Počasi je zadnja leta postajal malo bolj pozabljiv, pozneje dementen. Prej niti ni prišlo zelo do izraza in niti ni bilo kakšnih "izpadov", dokler ni padel in bil potem v bolnišnici. Tisto v bolnišnici je bilo pa res grozno. Predvsem s stališča, da osebje "nima časa" za bolnike, zelo žalostno je to, da starega človeka (morda ne samo starih) na nek način odpišejo. Če jih bolnik ne razume, se nekateri resnično čisto nič ne potrudijo, da bi bolnik razumel. Ne vem, kako je to mogoče.

Pa mnogokrat ne potrebujemo drugega kot to, da smo razumljeni in sprejeti. Tako tisti z demenco kot tisti brez nje.

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
33
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Abram, 23, ampak če poje star človek otroško pesmico, še ne pomeni, da je kaj narobe z njim ali pa s kom, ki je morda to petje vzpodbudil.
Dejstvo je, da mnogokrat stari ljudje čudovito razumejo otroke in znajo pristopiti k njim.
Poleg tega se radi vračajo v čase otroštva in otroške pesmice so del tega.

Tako da ne morem reči, ali je prav ali ne to, kar si ti videl in tako začutil, kot si rekel.
#33
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Masad, 18, NUJNO, NUJNO je osebno pristopati k posamezniku, prisluhniti sočloveku. Nekaj pozabljivosti gor ali dol, ampak sprejemati to, da smo minljivi, da telo slabi, se stara in vse to. In imeti rad. Imeti rad. Imeti rad svojega človeka, pa četudi je bolan, četudi je inkontinenten, četudi pa pamet zapušča ... Oh joj, včasih ej atko težko. Ampak če se bo družba odprla v to smer, bo mnogo lepše na svetu.
#32
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Štulič, 17, in ko misel tvoje mame ne bo več nabrita in pristna, je tudi ne daj nikomur ... če bo le mogoče! Že takoi je staremu človeku težko zamenjati okolje, če ima težave s spominom, je pa še mnogo težje ... Tedaj se potem lahko čisto izgubi. Meni je strašno to, ko vidim, kako zelo je včasih človek - razčlovečen.

Mislim, da je potrebno omogočati pomoč na domu.
Za to bi država MORALA imeti denar. MORALA!

P.S.: Filmček je ganljiv. Tako je, navadimo se drug na drugega ... in tudi to je ljubezen. To, da smo radi skupaj, pa to, da se pogrešamo ...
#31
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Anka, 16, objem. <3
Oh, te izkušnje in ko se vleče dolgo, to je strašno težko. :(
Ga v sanjah kaj preganja, da je zj. tako razburjen? Ali pa je bil vedno človek akcije, ki ej jutro začel že navsezagodaj in se mu zdi, da zapravlja zdaj čas ...?

Dom, ohraniti takemu bolniku dom - to je največ, kar je mogoče. Potem je vsaj minimalno vpet v neko ogrodje. Sicer se mu "zmeša" do konca. In to sploh ni čudno.
Ne morem razumeti, da ni poskrbljeno za več spoštovanja in ljubezni pri delu z ljudmi. Enostavno ne morem razumeti, da vsak človek ne dela lepo z drugimi ljudmi - tudi zato, ker se bo mogoče nekoč isto dogajalo njemu ...
#30
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
VinKos, 15, tako izgleda ...
No, meni je bližje moliti ... moliti rožni venec :)
No, želim reči, da bolj verjamem v konkretno moč molitve kot v ponavaljanje nekih številk.
#29
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Dajana in Lara, 10 - 14, v zvezi z Grabovojem - tudi jaz sem velik skeptik. No, v kaj že verjamem, ampak v marsikaj ne :D
Potrebujem, da je v zadevah neka logika, sicer marsičesa enostavno ne razumem in ne sprejmem.
Pa seveda sprejemam marsikaj, kar tudi ni logično in kar ni po naravnih zakonih, ki jih poznamo, ampak da bi številke same zdravile se meni zdi tako silno nemogoče, da ... ;)

Danes sem rekla zobozdravnici, da poznam eno, ki pravi, da ji raste tretji zob ... je rekla, seveda je mogoče, imam nekaj takih pacietov, ampak to so pač zasnove tam daleč zadaj, in to so deveti zobje. Devetke.
No, z odprtimi usti nisem mogla kaj več razložiti :D
#28
Ana Kos
0
Apr 18, 2016
Lara, 9, ooo, kakšen komentar!
Kimam! No, tisti džointi in to, tega glih ne bi, ampak sicer pa se zelo strinjam s teboj.
Človek vse preveč hoče imeti in premalo sprejema danosti, ki so, premalo sprejema to, kar mu je podarjeno, premalo je hvaležen za to, kar ima ... tudi za sozakonca recimo, ki je morda zatežen, a vendar je - njegov ... njen.

Je potrebno šparati moči za zaresne stvari, za vredne stvari, za ljudi, ki nas res potrebujejo, ne pa da svoje moči (in možgane) ponucamo za nevredno in slabo ...
#27
Ana Kos
0
Apr 17, 2016
Alma, 8, miško, miške, ljubica ... joj ... jaz sem dostikrat slišala "mamca" ali pa "ata", ampak to ne gre. Ata je ata samo svojim otrokom in morda vnukom, in mama je mama samo svojim otrokom in ponavadi prav nobene ne kličejo "mamca".

Odnos do bolnikov ... :(((( Celo do mladih je včasih porazen ... :((((
Žal.
Moramo nekaj narediti na tem področju!!
#26
Ana Kos
0
Apr 17, 2016
Babica, 7, po moje je največ, kar posameznik more sam narediti zase in za svojo lepo starost, to, da čim bolj sproti ureja vse, kar se mu dogaja, sploh pa ne pozabi in ne odkriva težkih stvari. Potem - po moje - mu ni potrebno uitit vsaj v sebi.
Če pa pride dememca zaradi drugih razlogov, pa pač pride.
Se pa spomnim, da je homeopat (pokojni dr. Hribernik) resnično zelo uspešno ozdravil demence neko staro gospo in jo celo, nepokretno!!, je postavil na noge še za nekaj let! Tisto je bilo prav neverjetno!
Rekel je, da ji more pomagati, ker je dementna po poškodbi, sicer ji ne bi mogel. To se je zgodilo pred kakšnimi 20 leti.
#25
Ana Kos
0
Apr 17, 2016
Abram, 6, prej sem bila zunaj in razmišljala o tem, česar ste se dotaknili komentatorji ... o pootočenem delom s starostniki.
Sem kar intenzivno o vsem tem razmišljala. Meni se zdi najbolj nujno imeti osebni odnos z vsakim človekom posebej, res z vsakim. In delati s posameznikom na tak način, kot bo določen človek dojel, razumel, se čutil vzpodbujenega, da bo mislil, delal, ne pa, da bi zahtevali od njega bistveno več, kot zmore, ali pa manj ...
#24
abram1b2 Cej
0
Apr 17, 2016
Ana
Sam sem videl peti popolnoma normalne starostnike- oskrbovance doma ostarelih.
#23
Ana Kos
0
Apr 17, 2016
Masad, 5, zdaj bom pa rekla, da se - po moje - res vsak dan vse na novo dogaja, vsak dan iščemo najboljše pristope do konkretnih ljudi.
Jaz recimo sem večkrat brala bolnikom knjige, različno težke vsebine, vedno sem sproti poiskala knjigo ali zgodbo, ki sem jo ocenila kot primerno za posameznika. Z zelo demetnim človekom gledamo lahko kar otroške slikanice, le zakaj ne!
Tam potem vsaj kaj razume! Morda pravilno poimenuje barve, zna kaj prešteti ipd.
Brala sem enemu gospodu otroške pesmice, te, ki imajo poudarjen ritem - in bilo mu je všeč. Sploh tiste z onomatopoetičnimi sredstvi.
Bim bim, dan zvonim ...
Prvič sem sama silno mogočno doživela to pesem. Tisto, ko fizično čutiš brnenje, zvenenje zvona.

Ponižujoče je pa, po moje, biti grob pri negi. Ponižujoče je bolnika sleči in ne skrbeti za to, da ni razgaljen bolj, kot je pač nujno.
Ponižujoče je ne prisluhniti konkretnemu bolniku v njegovih željah, kolikor je mogoče in pametno.
Ponižujoče je ne prisluhniti konkretnemu bolniku.
Ponižujoče je ne imeti toliko časa, vsaj za silo, kot ga konkretni človek potrebuje.
Ponižujoče je ne počakati, da pove, kar želi, morda bo pa vendar uspel povedati svojo misel - jo znal ubesediti ... in se potem čutil - človeka!
#22
Ana Kos
0
Apr 17, 2016
Abram, h kom. 4. Vprašanje je, kdo poje Nađa četica koraka. Zakaj bi bilo ponižujoče? Jaz sem včeraj pol dneva preživela z malima vnučkoma. Ob nekem pogovoru sem pomislila, da se podobno pogovarjam z dementnimi ljudmi: torej jasno, razločno, enostavno. In preverjam, če so razumeli. Včasih pojasnim dodatno.
Če star človek poje otroško pesmico, ni poniževalno. Ali je to pel kdo od osebja? No, to si videl in začutil, kot si; avtomatsko jaz ne bi označila kot ponižujoče. Veš, kaj se meni zdi ponižujoče? Reči eni stari gospe: mamca. Zame je gospa.
V hiši hospica so uvedli, da se kliče bolnika oz. oskrbovanca z gospod oz. gospa in z imenom, sploh en s priimkom. Gospod Abram (saj ni to tvoj priimek?), gospa Ana itd. Sprva mi je bilo malo težko, ampak počasi sem dobila občutek, da je v redu, prijazno in spoštljivo - in osebno! Saj vendar želimo biti osebni in želimo, da so zdravstveni delavci z nami osebni in empatični.
#21
Ana Kos
0
Apr 16, 2016
Masad (2), oja, kar prikimam.
Mene pri današnjem načinu učenja (tudi šolskega) skrbi predvsem to, da se bazira na tem, da so ta in ta znanja tam in tam. Ja, to piše v tisti knjigi, to najdem na tisti spletni strani. Ampak kjaj je potrebno vedeti tudi na pamet, takoj!
Če se bo nekdo onesvestil, je potrebno takoj vedeti nekaj malega, kaj narediti. Ne moremo potem teči domov in vzeti knjige s police in pregledati, če je res prav v tisti podatek o tem, kaj narediti.
Ali pa iti na internet ... pa morda prav takrat sploh ne dela ...
Današnji šolski sistem, ko otroci tako delajo seminarske in še kaj drugega, na koncu pa verjetno en odnesejo od tega kaj dosti znanja, njihovi sošolci, ki so njihovi poslušalci, pa še manj - tak sistem se meni zdi brezvezen.
Zdi se mi, da učitelji svoje delo prelagajo na otroke, zna pa potem nihče ...

Lahko se vprašamo, kaj je res nujno znati.
Koliko je balasta.

Jaz sem že ogromno pozabila. Včasih iščem kakšno besedo v spominu, pa je ne najdem. Mnogokrat zamenjam kakšne črke pri tipkanju - pri blogih poskušam napake popraviti, v komentarjih jih včasih kar pustim, če ne motijo razumetja vsebine.
Kaj je res potrebno vedeti?

In ko je človek star ... Eni ljudje imajo zelo veliko znanja, natančno povezujejo razne podatke, rešujejo križanke in podobno skoraj do zadnjega. Ampak morda imajo tudi spomine iz osebnega življenja, globoko osebne, ki jih nočejo vedeti ...
Eni dementni ljudje so čisto prepoznavni, ker ne živijo več v času in prostoru, drugi pa morda pozabljajo selektivno ...? ;)
#20
Ana Kos
0
Apr 16, 2016
Lara (1), mnogokrat ne vemo, "ali je "zakočenost" na preteklost vzrok demence ali obratno". Tako je, ne vemo, je pa včasih tako videti.
Jaz, ki opazujem ljudi, se včasih čudim kakšni reakciji dementnega bolnika. Recimo da išče in išče nekega svojega človeka, ko pa ta pride, se pa naredi, kot da ga ni ali pa, da ga noče videti.
Kdo bi razumel to!
Jaz pomislim, da je morda v preteklosti bilo dosti tega - čakanja in iskanja ... in morda zavrnitev ...
Kdo bi vedel.
Včasih upam, da kakšen preblisk uspe odstreti kakšen delček življenja - in pomaga vzpostaviti neko povezavo ... kar bi zelo olajšalo pot tako bolniku kot svojcem.
Največ, kar moremo narediti, pa je to, da - sprejemamo bolnike take, kot so ... in to scelega ...
#19
masad masad
0
Apr 15, 2016
Pravzaprav je žalostno, da moramo bodriti ne samo sami sebe, temveč še nekatere ali celo mnoge okoli nas.

Stare starše, otroke, prijatelje...

Pizda, pa kdo nas je zajebal, zakaj toliko ljudi ne zmore več živeti lajf, zakaj gre poraba AD v miljarde?

So zadeve (število prebivalcev) res ušle izpod kontrole. Bo potrebna nova Hirošima, Nagasaki.

Ali pa se bomo pa razfukali kar sami? Z načinom, ki ga živimo.

Zlobna pripomba: malo počasi gre vse skupaj. Bo treba vse skupaj pospešiti...
So pa zelo verjetno ti mojstri tudi sami nestrpni, žrejo AD in hodijo k strokovnjakom...

Ker tisti, ki so zastavili tak plan, želijo videti rezulatate svojih bolnih scenarijev čimprej. Na pa šele 25 let potem, ko se speljejo...

Jebeš tak projekt, ki traja 50 let in več... :)
In jebeš tudi "projektanta/projektante"...
#18
štulič ;)
2
Apr 15, 2016
@Anka, boji se smrti in še bolj tega, da bi ga kdo moral čediti!

Sramežljiv človek pač in mu ni za zameriti!
Imam mater pri kateri vidim vse te simptome, ki jih opisujete pa vendar, dokler je misel nabrita in pristna, jo ne dam nikomur več! ;)

https://youtu.be/cHHLHGNpCSA

Avicii - Waiting For Love - YouTube

Listen to Waiting For Love: http://Avicii.lnk.to/WaitingForLove Starring: Sten Elfström & Ingrid Wallin Director: Sebast
#17
Anka Klemenčič
3
Apr 15, 2016
Mislim da je demenca rezultat skupka večih sistemskih odpovedi telesa in duše in posledica sedanjega stresnega načina življenja.....moj oče ni niti malo poženščen a demenca pri njemu rapidno napreduje. Njegovo telo propada. Možgani odmirajo zaradi zamašenih žil in posledične neprekrvavljenosti in ishemije možgan. Le Bog ve kaj se dogaja v njegovi glavi ko vsako jutro znova beži pred vsemi in ne dovoli da se ga umije,očedi in obleče. Popoldan se običajno umiri. Najpreje je vse pojedel kar je videl,zdaj večinoma ne ve zakaj je hrana pred njim......kdor ne proba ne ve kaj dosti in vsak človek je nekaj posebnega. Je pa zelo hudo gledati kako pred teboj tvoj oče postaja nekdo drug in dobesedno propada pred tvojimi očmi.....pomagati in spremeniti ne moreš pa ničesar. Najslabša možnost pa je dom kjer že tako preobremenjeno osebje ne zmore prav poskrbeti za take oskrbovance....
#16
VinKos
1
Apr 15, 2016
Najprej torej postavitev (čim bolj) točne diagnoze, potem
pa mantranje ustrezne številke? Verjetno je ključno
- ugotoviti, kaj nam glih fali ali celo ostaja . . .
#15
Dajana Babič
1
Apr 14, 2016
@Lara... Problem s hrbtenico...

proti bolečini... napiši tam, kjer te boli 219014 8901 519...

bolečina v hrbtu https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/aa/1e/27/aa1e27d9c3f818bade389857f579de77.jpg

498217218227

Lara, obstaja video od Željke... za hrbet... ti bom dala tukaj, drugače pa bi bilo zelo fajn, če bi prišla v našo skupino, tam je lažje iskati nize... greš po slikah skupine in iščeš...

tukaj so slike naše skupine... https://www.facebook.com/groups/857262711062139/photos/


to je Željkin video... zdaj pa ne bom več tukaj pri Ani pisala... Ana, hvala za gostoljubje <3

https://www.facebook.com/1410307105933207/videos/vb.1410307105933207/1525891827708067/?type=2&theater;
#14
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-04-13 22:02:52 (Apr 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

7472.) ana karenina - l.n. tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj