Štirideset pravil ljubezni

Objavil/a Ana Kos, dne 2015-12-27 ob 23:47:39

Literarno delo turške avtorice me je izredno pritegnilo, posebej zato, ker se v delu prepletata sodobna zgodba vestne ameriške gospodinje, mame in žene, ter zgodba izpred več stoletij (dogaja se v 13. stoletju), ki pa se dogaja na Bližnjem vzhodu.

Ella, "srečno" poročena, ki se pravzaprav raje ne sooča s stvarmi, ki jim ni kos (tako ve že dolga leta, da jo mož vara, pa noče vedeti), dobi v roke literarno delo Sladka blasfemija, za katero naj bi ona napisala recenzijo. Zgodba jo silovito potegne vase, veliko razmišlja o njej ... in o ljubezni. Postavljajo se ji vprašanja, o katerih že dolgo dolgo ni razmišljala.

Poišče naslov pisca Sladke blasfemije in mu napiše mejl.

Na svoje veliko presenečenje dobi odgovor in med njima se razvije prijazno in subtilno dopisovanje.

Potem pisec, ki živi v Amsterdamu, prileti v Ameriko prav zato, da bi srečal Ello.

No, v to zunanjo zgodbo je vpeta srednjeveška zgodba o dervišu, potujočem učitelju (sufiju) Šamsu in bodočem pesniku Rumiju. Zgodba se začne v času, ko drug za drugega še ne vesta, oba pa hrepenita po popolnosti, Rumi hrepeni tudi po nekom, ki bi mu pomagal rasti, po prijatelju. Rumi je silno ugleden pridigar, ima veliko učencev, vsi ga spoštujejo, nič mu ne manjka ... Ko pridiga o trpljenju, nek berač pomisli, kako more govoriti o trpljenju nekdo, ki mu nikoli ni nič manjkalo ...

Šele ko Rumi tudi trpi, ko je pripravljen marsičemu (vsemu, kar ima rad ... ) umreti, se odpovedati (največja odpoved je izguba prijatelja Šamsa, potujočega derviša), postajati "nič", zori ... in v njem postopoma "raste", dozori pesnik ... (ki postane svetovno znan). Svila, dragocena tkanina, nastane šele, ko sviloprejka umre ...

- Babica ve, da se takrat, ko ni bolečine, ne more odpreti pot za otroka in mati ne more roditi. Prav tako je za rojstvo novega Sebe potreben napor. Prav tako kakor mora iti glina skozi hudo vročino, da postane močna, lahko Ljubezen postane popolna zgolj v bolečini.

Kljub temu, da mi je to jasno, da brez umiranja sebi ne gre, kljub temu, da vem, da brez trpljenja sploh ne moremo dozoreti, mi je silno težko ob tem, ko se Šams (ki ni ravno mladenič) poroči z mlado deklico, Kimyo, ki ga ima zelo rada in želi postati njegova žena, toda potem jo pušča samo in ona skoprni od neuslišane in neslišane ljubezni ... Brez ljubezni ni življenja.

Kimyo doživljam kot žrtvovano jagnje. Meni se pa zdi, da človek sme žrtvovati samega sebe .... samo samega sebe ... nikoli pa drugega ...

Nekatera od štiridesetih pravil ljubezni (obarvane vrstice), ponekod tudi samo del:

- Lahko proučuješ Boga skozi vse in vsakogar v vesolju, kajti bog ni omejen na mošejo, sinagogo ali cerkev. A če moraš še vedno vedeti, kje natanko je njegovo domovanje, obstaja samo en kraj, kjer ga lahko iščeš: srce iskrenega ljubimca.

- Intelekt in ljubezen sta sestavljena iz različnih snovi. Um ljudi zavozla in ničesar ne tvega, ljubezen pa razveže vse vozle in tvega vse. Um je vedno previden in pravi: 'Pazi se prevelike ekstaze,' ljubezen pa pravi: 'Oh, nič zato! Kar skoči!' Um se ne zlomi zlahka, ljubezen pa iz sebe brez težav naredi ruševino. A med ruševinami se skrivajo zakladi. Zlomljeno srce skriva zaklade.

- Večina težav na svetu izhaja iz jezikovnih napak in preprostih nerazumevanj. Nikoli ne jemljite besed dobesedno. Ko stopite na območje ljubezni, postane jezik, kakršnega poznamo, nepotreben. Tisto, česar ni mogoče ubesediti, lahko dojamemo le v tišini.

- Osamljenost in samota sta dve različni stvari. Ko si osamljen, se je lahko zavajati, da si na pravi poti. Samota je boljša za nas, saj pomeni, da smo sami, ne da bi bili osamljeni. A na koncu je bolje najti nekoga, osebo, ki bo tvoje zrcalo. Zapomni si, samo v srcu drugega človeka lahko resnično vidiš sebe in božjo navzočnost v sebi.

- Potrpežljivost ne pomeni nedejavnega čakanja. Pomeni, da gledamo dovolj daleč naprej, da zaupamo končnemu izidu procesa. Kaj pomeni potrpežljivost? Pomeni, da gledamo trn in vidimo vrtnico, da gledamo noč in vidimo zoro. Nepotrpežljivost pomeni, da smo kratkovidni in ne vidimo izida. Božji prijatelji nikoli ne izgubijo potrpljenja, kajti vedo, da lunin krajec potrebuje čas, da se spremeni v polno luno.

- Vzhod, zahod, jug ali sever, razlika je le majhna. Vseeno, katera je tvoja smer, prepričaj se le, da je vsako potovanje tudi potovanje znotraj. Če potuješ znotraj, boš prepotoval širni svet in še več.

- Več je lažnih gurujev in lažnih učiteljev na svetu, kakor je zvezd v vidnem vesolju. Ne zamenjuj ljudi, ki so obsedeni sami s seboj in jih žene sla po moči, z resničnimi mentorji. Resnični duhovni vodja tvoje pozornosti ne bo usmerjal nase in od tebe ne bo terjal popolne poslušnosti ali skrajnega občudovanja, pač pa ti bo pomagal ceniti in spoštovati tvoj notranji jaz. Resnični mentorji so prosojni kakor steklo. Dovolijo, da skoznje teče božja luč.

- Poskušaj se ne upirati spremembam, ki ti pridejo na pot. Raje pusti življenje, da živi skozte. In ne skrbi, da se ti življenje postavlja na glavo. Kako pa veš, da je tista stran, ki si je vajen zdaj, boljša od tiste, ki prihaja?

- Prava umazanija je tista znotraj. Ostalo se preprosto umije. Samo ena vrsta umazanije je, ki je ni mogoče sprati s čisto vodo, in to je madež sovraštva in svetohlinstva, ki okuži dušo. Telo lahko očistiš skozi vzdržnost in post, samo ljubezen pa lahko očisti srce.

- Ne skrbi, kam te bo peljala pot. Raje se osredotoči na prvi korak. To je najtežji del in za tega si odgovoren. Ko enkrat narediš korak, pusti, da se vse zgodi po naravni poti, in drugo bo sledilo. Ne plavaj s tokom. Bodi tok.

- Ko gre resnični ljubitelj boga v gostilno, gostilna postane njegova molilnica, ko pa gre v to isto sobo pivec, postane gostilna. V vsem, kar počnemo, naredijo razliko naša srca, ne naš zunanji videz. 

- Pekel je tukaj in zdaj. Nebesa prav tako. ... sta oba navzoča v vas prav ta trenutek. Vsakič ko se zaljubimo, se vzpnemo v nebesa. Vsakič, ko sovražimo, zavidamo ali se s kom prepiramo, pademo naravnost v peklenski ogenj.

- Preteklost je interpretacija. Prihodnost je iluzija. Svet se ne giblje skozi čas, kakor da je ta ravna črta od preteklosti v prihodnost. Namesto tega se čas premika skozi nas in v nas, v neskončnih spiralah. Večnost ne pomeni neskončnega časa, ampak preprosto brezčasnost. Če bi rad izkusil večno razsvetljenje, preženi preteklost in prihodnost iz misli in ostani v sedanjem trenutku.

- Usoda ne pomeni, da je bilo tvoje življenje strogo določeno vnaprej. Zato je to, da prepuščaš vse usodi in ne prispevaš dejavno h glasbi vesolja, znak čiste nevednosti. Glasba vesolja objema vse in je komponirana na štirideset različnih ravneh.Tvoja usoda je raven, na kateri boš igral svojo melodijo. Morda ne boš spremenil svojega inštrumenta, ampak kako dobro boš igral, je zagotovo v tvojih rokah.

- Če hočeš okrepiti svojo vero, se moraš znotraj zmehčati. Da bi bila tvoja vera trdna skala, mora biti tvoje srce mehko kakor pero. Skozi bolezen, nesrečo, izgubo ali boj, tako ali drugače smo vsi soočeni z dogodki, ki nas učijo, kako postati manj sebični in obsojajoči, pa bolj sočutni in velikodušni. Vendar se nekateri od nas naučimo lekcijo in postanemo blažji, drugi pa postanejo še ostrejši, kakor so bili prej. Edini način, da se približamo Resnici, je, da razširimo srca, tako da bodo zaobjela vse človeštvo in bo v njih še vedno prostor za več Ljubezni.

- Nič ne sme stati med teboj in bogom. Ne imami, ne duhovniki, rabini ali kateri koli drugi čuvarji moralnega ali verskega vodstva. Ne duhovni učitelji, celo tvoja vera ne. Verjemi v svoje vrednote in pravila, vendar nikoli ne pusti, da bi gospodarila nad drugimi. Če dragim kar naprej lomiš srca, ni nobena verska dolžnost, ki jo opravljaš, vredna nič. Ogibaj se malikov, kajti zameglili ti bodo pogled. Naj bo tvoj vodja bog in samo bog. Nauči se Resnic, prijatelj, vendar pazi, da iz svojih resnic ne boš naredil fetiša.

- Medtem ko se vsi na tem svetu ženejo, da bi nekam prišli in postali nekdo, samo da bi lahko vse pustili za seboj ob smrti, je tvoj cilj vrhovna faza ničnosti. Živi to življenje tako lahko in prazno kakor številka nič. Nič drugačni nismo od lonca. Ne držijo nas pokonci okraski zunaj, ampak praznina znotraj. Tako pač je; naprej nas ne poganja tisto, kar si prizadevamo doseči, ampak zavest o ničnosti.

- Predaja ne pomeni, da si šibak in nedejaven, ne vodi ne v fatalizem ne v predajo. Nasprotno. Tisti, ki se predajo božanskemu bistvu življenja, bodo živeli v nemoteni mirnosti in miru, celo če bo šel ves svet skozi pretres za pretresom.

- Na tem svetu nas ne pelje naprej tisto, kar si je podobno ali običajno, ampak odkrita nasprotja. In vsa nasprotja v vesolju so navzoča v vsakem od nas. Zato se mora vernik srečati z nevernikom, ki prebiva v njem. In nevernik mora spoznati molčečega vernika v sebi. 

- Nikoli ni prepozno, da se vprašaš: 'Ali sem pripravljen spremeniti življenje, ki ga živim? Sem se pripravljen spremeniti od znotraj?' V vsakem trenutku in z vsakim novim vdihom bi moral biti človek nov, in znova nov. Samo en način je, da se rodimo v novo življenje: da umremo pred smrtjo.

- Življenje brez ljubezni je brez smisla. Ne sprašuj se, kakšne vrste ljubezni moraš iskati, duhovno ali materialno, božjo ali posvetno, vzhodno ali zahodno – razlike peljejo zgolj k še več razlikam. Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je, čista in preprosta. Ljubezen je voda življenja. In ljubezen je ogenj duše. Vesolje se vrti drugače, kadar ogenj ljubi vodo.

Naj dodam še to, da me je ta knjiga pritegnila tudi zato, ker se dogaja v muslimanskem svetu in govori o Bogu in ljubezni. V tem časih, ko je na Bližnjem vzhodu in drugje toliko nasilja, je pravi balzam taka zgodba, ko vidimo, da tudi islam govori o ljubezni. Šams uči o tem, kaj je bistvo ljubezni in bistvo vere. Uči otresti se vsega nenujnega in marsikdaj je prav osvežujoče  poslušati njegove besede.

Kolikokrat čutim, kako smo si notri v sebi ljudje nadvse podobni ... vsi si želimo ljubiti in biti ljubljeni ...

Vera kot nekaj zunanjega, kot nek okvir, naj ne bi bila tista, ki ljudi med seboj ločuje. Prava vsebina nas povezuje.

Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezni

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
45
Ana Kos
0
Mar 02, 2016
Abram, res! Začne pa se v stiku z bližnjimi, in bližnji so domači, ti so vedno bližnji, potem so pa recimo bližnji sopotniki na avtobusu, vlaku, soudeleženci v prometu na cesti, ljudje, ki jih srečamo na cesti, v trgovini .... In potem so bližnji sodržavljani - zato ni vseeno, če krademo, goljufamo "državo" .... In bližnji so tudi drugi prebivalci sveta ...
Soodgovorni smo za svet ...

Moja vera je kaj vredna samo, če sem zaradi nje boljša, kot bi bila sicer. Če mi pomaga iti na dober način skozi preizkušnje ...
#45
abram1b2 Cej
0
Mar 01, 2016
ANA
To ne drži samo0 za najbližje,če se človek zaveda,da je socialno bitje,sodvisen od vsega.Ker se človeštvo tega več ne zaveda vlada svetu ego anarhizem največkrat statusnih skupin-verniki,politiki,bankirji,korporacije itd..
#44
Ana Kos
0
Mar 01, 2016
Savel in Abram .... če v dejanjih ni ljubezni, potem to ni to.
Ta dejanja se najbolj vidijo v odnosih z najbližjimi ...
#43
abram1b2 Cej
0
Mar 01, 2016
Savel
V imenu dobrega je storjeno največ zla na Zemlji.Se popolnoma strinjam s teboj.Leporečje in lepa dejanja ni isto!
#42
savel
0
Mar 01, 2016
vedno me rahlo skrbi srečevati ljudi, ki so polni besed o ljubezni
#41
Ana Kos
0
Feb 29, 2016
pavel ... tudi razpeti na križu (naj) ljubimo ....
to je težko, ampak drugače ne gre ....
#40
pavelkorinčanom
0
Feb 29, 2016
tisti, ki so na svetu zaradi ljubezni, končajo na križu
potem vstanejo - in še dolgo navdihujejo mnoge
kdor pa ni tukaj zaradi ljubezni, živi p(o)raz-no
#39
Ana Kos
0
Feb 29, 2016
Marta, oprosti, tukaj ti nisem odgovorila.
Ampak dejansko je ta del zgodbe tisti, ki je zame najbolj temen. Najbolj žalosten. Najtežje sprejmem.
Kimya je imela tistih svojih 16 let, Šmas pa ... 50 ali koliko.
Zanjo je bil on absolutna avtoriteta. Vedela je sicer, kaj njej kot ženski "pripada", kaj je njeno delo, kje je njeno mesto, toda .... imeti tako rada/a, da se odpoveš temu, kar poročeni ženski "pripada" ... ob tem, da je ljubila moškega, ki je bil zanjo skorajda "Bog", ki je vedel vse.
Jaz mislim, da je ostal tam zaradi Rumija ... tudi poročil se je brez pravega premisleka.
Kimya je bila žrtev.

Šams mi je bil izredno všeč dolgo časa .... ampak tudi to, da se Rumi ni več posvečal svoji družini, to ni jezik ljubezni.
Morda so tukaj ženske, ki "popolno" ljubijo, tako Kerra kot Kimya in tudi tisto dekle, ki je bila včasih prostitutka (zdajle se ne spomnim njenega imena).

Čutim, kako zelo me bolijo določeni odnosi. Bog ve, zakaj.
Morda je to moje najmočnejše področje, tisto, zaradi katerega sem bila poslana na svet ...? Najbolj moje. Da naredim več. Da morda komu pomagam na poti? Kdo bi vedel.
#38
Ana Kos
0
Feb 29, 2016
Ga. Radmila, kajne! Zelo lepo in dobro delo!

V komentarjih sva se sicer z Marto pogovarjali o nečem, kar je vsaj mene zelo prizadelo, o odnosu Šamsa z njegovo mlado ženo ... enostavno ni ji bil mož in ona je umrla - praktično od hrepenenja. V tisti družbi ni bilo mesta za ženo, ki ni bila možu žena na tradicionalen način.
#37
Radmila Čučak
0
Feb 29, 2016
Ga. Ana Kos- pravi balzam
#36
Marta
0
Jan 14, 2016
Ana, še enkrat sem prebrala o Kimyi in Šamsu. Kimya je prostovolno stopila v zakon. nihče je ni silil. Kerra jo je celo opozorila na nekatere stvari.
Jo je šams izrabil, da bi bil lahko z Rumijem? Ne vem. Saj je bil prej že toliko časa z njim. Ali ne bi lahko ostal tudi brez poroke pri Rumiju?

Pa njegov odnos do Kimye. Prihajal je k njej, brala sta skupaj in se pogovarjala, si izkazovala nežnosti. Sprašujem se, zakaj ni bil sposoben popolne telesne podaritve, Tega nisem nikjer zasledila.

Pa tudi ni jasno, ali res ni prišel h Kimyi, ko je umirala...

Manjka mi njegov del zgodbe o njunem odnosu.
#35
Ana Kos
1
Jan 14, 2016
Marta, tvoje mnenje mi pa veliko pomeni!
Hvala, ker si se oglasila!
Pravilo, ki si pa izpisala, je zelo lepo.
"Ne škoduj! Vadi sočutje! ..."
In Kimya? To je pa meni zelo boleče, prav ob tem sem dobivala tudi odpor ... boleči del zgodbe.
Je Šams pravila jemal resno? Je bil sočuten s Kimyo? Kako s eje lahko sploh poročil? Iz sebičnosti, da bi lahko ostal z Rumijem?
Ne iz ljubezni do Kimye, pač pa zaradi možne bližine človeka, ki ga je imel rad?
Joj, to je tako grozno.
V bistvu je uničil otroka ... uničil 16 let staro deklico, ki ga je ljubila ... Ki je bila normalna ljubeža ženska.
Če je to naredil iz ljubezni do Boga ... potem ... potem odklanjam takega Boga.
Dvomim, da je pravilno "bral" božjo voljo.
In ne morem verjeti, dojeti, razumeti, sprejeti, da v Kimyinem trpljenju in smrti ni pristopil ... vsaj malo sočutil z njo, ki brez ljubezni ni mogla živeti .... :((
Kako ej lahko potem sploh še živel?
Če človek odkloni mnoge okvire, predpise, ki jih ponuja institucija vere, mora še več narediti za čisto in lepo svobodo ...

Res, tale del, ta zgodba s Kimyo je zame silno boleča.
Ne verjamem, da je bilo tako po božji volji.
#34
Marta
2
Jan 13, 2016
Ana, knjigo sem na hitro prebrala. Prvi vtis bi povzela kar pisatelja Rolanda Merullo, ki pravi o knjigi tole: Roman, ki izkaže redko sposobnost osvetljevanje mistične plati vsakdana. Delo sem globoko občudoval- tako zavoljo inteligence kot tudi srca modrosti, ki pronica prav skozi vsako stran.

Nagovorila so me ista pravila kot tebe in hvala, ker si jih prepisala. Pri tebi sem jih prebrala šele sedaj, ko sem prebrala knjigo.

Dotaknile se me je tudi to pravilo: Ne škoduj.Vadi sočutje. In ne opravljaj za nikogaršnjim hrbtom- tudi nedolžne opazke ne daj. Besede, ki pridejo iz naših ust, ne izginejo, ampak so za vedno shranjene v neskončnem prostoru in bodo prišle, ko bo treba, k nam nazaj. Bolečina enega nas vse prizadene. Veselje enega človeka vsem nariše nasmeh na ustnice.

Kar se pa odnosa s Kimyo tiče, sem se spomnila na to, kako ji je razlagal odnos med moškim in žensko zapisano v Koranu (stran 202) in primerjal to s tekočo reko.

Za bolj poglobljeno mnenje, bi pa morala brati počasi od strani do strani in premišljevati o zapisanem.Zaenkrat pa toliko.
#33
Marta
1
Jan 05, 2016
Ana, hvala.
#32
Ana Kos
0
Jan 05, 2016
Marta,
zdajle sem poiskala knjigo,
ena je Pravovernost (G.K. Chesterton), za tisto o nepopolnosti pa ne vem, kje jo imam :)

#31
Ana Kos
0
Jan 05, 2016
Marta,
nekatere imam tukaj, eni dve sem celo dvakrat dala "gor", po nesreči - ampak je že moralo tako biti :)

http://www.publishwall.si/solzemlje/tagged/Knjige.in.življenje

Sol zemlje

Marta, hvala za tole podelitev "nekega lepega dne"! To je romanje, vse skupaj! In lep zaklju
#30
Marta
0
Jan 05, 2016
Ana, hvala za bralne spodbude.
#29
Ana Kos
0
Jan 04, 2016
Marta,
mene sta pomladi pritegnili dve knjigi - ena o nepopolnosti (kako toliko govorimo o popolnosti!) in ena ... ooo, sploh se ne spomnim naslova!!! Poleg sem brala Kajetana Gantarja, dve njegovi biografski deli, to sem še mojemu umirajočemu atu brala ... ampak potem ko je ata umrl, se nisem vrnila k branju tistih dveh duhovnih knjig, ki sem ju prej brala. Enkrat se bom (če mi bo dan čas) :) - ko bo pravi čas.

Jaz zdaj pa spim s Chiaro Corbella Petrillo - berem knjigo Rojeni za večno življenje, biografsko zgodbo o mladi ženski in mami, ki umre za rakom. Kako lepo je kdaj začutiti svoje ideale, kako jih kdo uresničuje!
#28
Marta
1
Jan 04, 2016
Ana, jaz sem sedaj tam, kjer je pisala pisatelju.
Me je pa v novembru pritegnila knjiga Anselma Grunna Podobe Marije, kjer ob različnih podobah razmišlja o Mariji.
To o tem skom kdo spi pa je vredna razmisleka....
#27
Ana Kos
0
Jan 04, 2016
Marta, kako mi je to domače! Tudi jaz največkrat berem samo zvečer v postelji in marsikdaj ne pridem daleč :D
Večkrat se z možem smejeva, s kom kdo spi, namreč z junakom svoje knjige ali pa z avtorjem :D

Na začetku se nisem takoj ujela v tukaj predstavljeno knjigo, ko se prepleta več zgodb, potem me je pa potegnilo!
#26
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-12-27 23:47:39 (Dec 27, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Bukla - Štirideset pravil ljubezni

Lahko stara zgodba o iskanju svojega poslanstva na svetu spremeni življenje sodobnega človeka? Lahko zgodba o tovarištvu med verskim učenjakom Rumijem in potujočim dervišem Šamsom iz Tabriza, ki sta se spoznala v Konyi v trinajstem stoletju, spremeni življenje Elle Rubinstein, gospodinje in Massachusettsa, ki konec preteklega desetletja vleče črto pod svojim življenjem? Rumi mora prelomiti s svojim življenjem, da se bo iz spoštovanega lokalnega klerika razvil v tisto, kar mu je namenjeno – v svetovno znanega pesnika. Ella mora zapustiti tiste, ki jih je imela do včeraj najraje na svetu, da se bo osvobodila okovov, ki si jih je nadela sama. A kakšno sled bo njuna sprememba pustila na tistih, ki ju imajo radi? Štirideset pravil ljubezni je seveda roman o ljubezni. O ljubezni, ki nas sili, da se iz območja udobja podamo v neznano. O ljubezni, ki medtem ko ustvarja, tudi ruši in za seboj pu&scaro

40 pravil ljubezni • Duhovnost • Sensa.si

... Videl sem najhujše in najboljše v človeštvu. Nič več me ne preseneti. Ko sem šel skozi te izkušnje, sem začel sestavljati seznam, ki ni bil napisan v...

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj