SOS stekleničke

Objavil/a Ana Kos, dne 2016-06-20 ob 21:07:08

Otroke učimo, jim pripovedujemo ... in upamo, da jim kaj ostane v glavi. Dajemo jim daril(c)a in upamo, da jim kaj pomenijo. Da se jih dotaknejo. Pa ne samo, da so tisti trenutek veseli darila, zgodbe, pohvale ..., pač pa, da je to, kar se jih "bolj" dotakne.

Tako razmišljam sama tako ob svojih otrocih kot tudi ob svojih učencih.

Zgodba, utrinek, neko delo, nagrada ... vse to ima posebno vrednost, če se jih dotakne, če pride do srca ... če jim na nek način koristi tudi kasneje ... da ni le preblisk veselja, potem pa pozabljeno.

No, tako sem razmišljala tudi, koliko enih stvari sem otrokom povedala, o čem vse smo se pogovarjali ... in potem pridejo počitnice ... bo vse takoj pozabljeno?

Nekaj jim bom dala, pri čemer bodo sodelovali in kar bodo odnesli s seboj, razmišljam.

Nekaj, kar jim lahko pomaga nekoč v bodočnosti ... saj vendar otroke ne učimo samo za danes, za ta trenutek, za lepe ocene v tem letu ... učimo jih, da bi veliko znali in da bi jim bilo v življenju lepo, da bi se znašli ... da bi znali biti srečni ... da bi mogli biti mirni, zadovoljni, srečni ... da bi ohranjali ideale in jih živeli.

A vsak ima tudi težke trenutke. Kako tedaj, kaj tedaj?

SOS.

V srcu se mi oblikujejo tri črke ... S.O.S.

SOS! Klic na pomoč. Imeti nekaj, kar pomaga, ko smo v stiski. Ko kličemo na pomoč.

Imeti Nekaj. Da moremo zaupati, da bo še vse dobro ... samo naj se trudimo resnično narediti vse, kar moremo ... in to dobro narediti ... In smemo zaupati, da bo vse še dobro.

Smemo zaupati v varnost, v Naročje, v ljubezen.

Smemo zaupati v smisel, v cilj.

Razmišljam ... v srcu se mi rojevajo misli ... kot življenje teče dalje ...

Ko brodolomec pristane na samotni obali, mu je SOS steklenica morda poslednje upanje na rešitev.

SOS = S.O.S. = rešite našo ladjo = rešite mojo dušo ...

Otrokom bom dala SOS stekleničko! V steklenico da brodolomec list s svojimi podatki. Kaj bomo mi dali? Lahko klic na pomoč ... lahko pa to, kar vemo, da nam pomaga biti dober, pomaga biti na pravi poti ...

Otroci prinesejo kozarce, tiste, v katerih je bil med ali je bila marmelada ali so bile kisle kumarice ... Vanje potem spravljamo naše "zaklade", to, kar bomo odnesli s seboj na "pot".

Pogovorimo se o Morsejevi abesedi in trkamo "s.o.s". Rešite naše duše!

SOS je opis za signal za pomoč v morsejevi abecedi – označuje zaporedje treh kratkih, treh dolgih in še enkrat treh kratkih signalov. Kombinacijo dolgih in kratkih znakov sta razvila izumitelj telegrafa Samuel Morse in njegov sodelavec Alfred Vail leta 1835, kasneje je bila morsejeva abeceda še izpopolnjena.

SOS se pogosto interpretira v pomenu "save our ship" (rešite našo ladjo), "save our souls" (rešite naše duše) ali "sink or swim“ (potoniti ali plavati), vendar SOS dejansko ni kratica za nobeno od teh fraz. Gre le za kombinacijo devetih elementov v morsejevi abecedi, ki so jo izbrali zaradi lažje prepoznavnosti.

Na nalepko na pokrovčku svoje "steklenice" vsak otrok nariše s pikami svoj klic na pomoč. Prilepimo srebrno zvezdico ... Zvezda severnica ponoči kaže pot ... Da vemo, kam ...

V kozarcu imamo različne zaklade, vsak svoje, nekateri so lastni izdelki otroka, nekatere sem naredila jaz. Ob tem, ko obstaja tudi nevidni svet, vsak otrok v svojo čajno vrečko potihem pove eno misel, prošnjo, molitev ..., to večinoma ostaja skrivnost. Ampak ko bodo vrečko videli, se bodo vsaj nekateri gotovo spomnili. Čajna vrečka ima sicer veliko vsebino. Izhaja iz zgodbe o deklici in zlati škatlici! O dragoceni škatlici za očka.

V steklenici je tudi Sveto pismo, vsak otrok je sam polnil strani male knjižice, ki sem jo sama sešila ...

Pa zlata kocka, zlata zato, ker predstavlja Boga ... in Bog je dragocen.

V SOS steklenički je prostor za marsikakšen zaklad. In zadnji dan odhajajo otroci s svojimi stekleničkami. Lani sem jih del (različno napolnjenih) ujela v svoj fotoaparat.

Jeseni smo spet zlagali zaklade v stekleničko, zdaj smo rekli kar, da imamo zakladnico ...

No, in letos smo spet lepo napolnili naše stekleničke ...

Otroci, želim vam srečno pot!

Zlata škatlica

Otrokom in tudi staršem rada povem tole zgodbico:

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
11
Ana Kos
0
Jun 24, 2016
Marta, ena takih zgodb:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90546/moja-mamica-je-prijazna-in-prijazna-in-
#11
Ana Kos
0
Jun 22, 2016
Marta <3

Ko sem urejala fotografije, sem našla še razne fotke, ko sem poslikala kakšno risbico otrok, kakšno molitev, kakšen zapis, kako zelo zelo krasni so otroci! <3
#10
Marta
0
Jun 22, 2016
Ana, res je tako kot pišeš in hvala za blagoslov.
#9
Ana Kos
0
Jun 22, 2016
Marta <3
Kako zelo lepo je biti v tem poklicu.
To je res - poklic. Klic.

Gotovo se tudi tebi dogaja, da se te kakšni otroci dotaknejo tako scelega, tako, da ti ej predvsem lepo ob tem ... in da so tudi otroci, ob katerih začutiš tudi bolečino ...
Včasih nas za kakšne še posebej skrbi ...

Blagoslova vsem!
#8
Marta
0
Jun 21, 2016
Otrosi še vedno znajo biti preprosti, nenarejeni. Te dni, ko ni domače naloge, tako radi ustvarjajo in z z drobnimi darilci razveseljujejo delavce na šoli. No, nekatere je treba spodbuditi, iz drugih pa kar vrejo ideje in roke ustvarjajo izdelke po lastni zamisli. Res sem Bogu hvaležna za svoj poklic.
#7
Ana Kos
0
Jun 20, 2016
Super, Marta!
Jaz na tak način skušam otrokom približati to, da vidijo, kako lepe in koristne stvari so tudi te, ki so za nekatere samo - smeti ... V resnici je steklen kozarec prav lepa stvar! In ko sem jaz mislila, da bi imeli "lepe" pokrovčke, sem opazila, da je bilo nekaterim otrokom nadvse všeč, če je na kozarcu celo še pisalo, da so bile prej notri kisle kumarice! Torej jim je pomenila nalepka vez z domom ... to sem pa jaz prinesel, ta kozarec ni kr neki, je moj, od nas! :)

Pa še učijo se paziti, steklo le ni kr neki.

No, v dveh letih se je razbil en kozarec ... Torej od kakšnih 65 se je razbil eden!
V nedeljo po maši je enemu padel na tla ... ko ga je pustil nekje na klopi, ko smo bili še kar nekaj časa skupaj ... in takoj je pritekla PP v obliki metle in smetišnice in videla sem, koliko je pomenilo otroku, da sem imela en kozarec še v rezervi! :)
#6
Marta
0
Jun 20, 2016
Ana, tvoje SOS stekleničke pa shranim med priprave za drugo leto. Hvala.
#5
Ana Kos
0
Jun 20, 2016
Marta, draga kraljica sonca! Kako zelo lepo je to! Otroci so izluščili bistvo ... in niso pozabili!! Kako zelo lepo!

<3

In ja, da ostane v glavi ... in da ostane v srcu!!
#4
Marta
2
Jun 20, 2016
Otroke učimo, jim pripovedujemo ... in upamo, da jim kaj ostane v glavi.
Ja, Ana, da jim ostane v glavi in v srcu.
Sem bila letos prav ganjena, ko so se poslavljali devetošolci. Vsako učiteljico so razglasili za kraljico. Jaz sem postala kraljica sonca. In njihova razlaga: Spominjamo se, kako smo sedeli v krogu in se pogovarjali. Vsakemu, ki je imel rojstni dan, ste povedali Pavčkovo pesem Na svetu si, da gledaš sonce. Razglašamo vas za kraljico sonca.
Ganjena sem bila, ker vidim, da ni bilo zaman, da že sedaj v pubertetniških letih luščijo bistveno.
#3
Ana Kos
1
Jun 20, 2016
Anka! <3

Veš, zadnji dan lani je k meni stopila ena mama in mi dala SOS stekleničko ... in rekla: "Vsi naši otroci so jo dobili, pa jo mora dobiti tudi Ana!"
V stekleničko zame je dala angelčka, ki ga je sama nakvačkala (obesek za na drevešček!)!

Pa res, morda pa en dan poslikam in pokažem mojo SOS stekleničko!

Mislim nate, Anka! <3
#2
Anka Klemenčič
1
Jun 20, 2016
Kako lepo, prisrčno.....tudi jaz se ne bi branila SOS stekleničke!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-06-20 21:07:08 (Jun 20, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Rešil jih je SOS - zurnal24

Pet oseb je bilo ujetih na majhnem otočku; rešil jih je ogromen napis SOS v pesku.

Zlata škatlica

Otrokom in tudi staršem rada povem tole zgodbico:

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj