Kivi

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-10-20 ob 13:59:02


kakšno veselje
ob zrelih sadovih -
blagoslov neba


profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
22
Ana Kos
0
Oct 24, 2014
Vanja,
krasno, tako res predajata otrokoma to, kar sta, kar živita! :)
Živita to, kar sta.
Midva sva s tistim na Krn tvegala ... saj ponavadi imamo srečo ... na srečo ... včasih se pa naše želje ne izidejo ...
Tako da morda imata vidva bolj prav kot sva imela midva ... zagotovo je najbolje tako, da se vidva oba počutita dobro.
Je pa dejstvo, da otroci silno radi plezajo!
Mi smo pred leti uspeli več dvatisočakov osvojiti, potem je bila pa dolga doba, vse do tega, kar je osnovna zgodba o Krnu, ko skupaj oz. vsaj nekaj več in celo jaz nismo šli nikamor ... nikamor višje.

Tako je posebej lep spomin na Rinke, tisto je bilo tako lepo, pa batognico in Krn imam tako rada, lepo je bilo pa tudi na Lovcih ... (v okolici Višarij, v Italiji).

Morda pa poiščem slikce, tam je bilo tako silno lepoe, barve, barve, nebo, sonce! Včasih se je tako lepo malo pospominjati!
#22
Najini teki
1
Oct 24, 2014
:) Tudi mene veseli!
Ampak tista zgodba, ko ste 5 otrok peljali na Krn, je pa nekaj! Se mi vedno bolj zdi, da midva z možem najina fanta kar cartama, tako prilagajava naše gorske ture. Se bolj potikamo po hribčkih in planinah pod Krnom (če se da, pa eden od naju še teče na vrh). Bravo vam, res!

Tudi jaz sem navdušena nad vsemi hribi in hribčki. Povsod bi rada poznala vsak kotiček! Srečna sem tudi vsak dan znova, ko pritečem ali pridem na prvi grič nad našo hišo (Mark), sploh če je vreme lepo in se odpre razgled od Dolomitov, mimo Karnije, pa do naših Kanina, Sabotina... In to občudovanje in spoštovanje do narave, hribov ter ljubezen do gibanja si srčno želim predati svojim otrokom.
#21
Ana Kos
0
Oct 23, 2014
Vanja,
vesela sem, da te lahko pokličem po imenu! :)

Tudi jaz sem "mehka" ob Krnu!
Tukaj je en moj zapis od tam:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/109116/krn-zame-sanjska-gora

Sicer pa ... prav milo se mi stori ob tem, ko tam hodim ... ko tam sem. Pogled s Senice ... Mengore ... Pešačenje z Mosta na Soči na Sveto Goro ... Batognica. Javorca. Tolminka. Idrsko. Breginjski kot. Nadiža. ...

Kaki. V prvotnem okolju ima gotovo najboljše pogoje ... Mogoče pa sploh nimam naravnih sovražnikov ... Mogoče ne da bi jih uvozili, pač pa da jih sedaj delamo, ustvarjamo z vseh vrst uničevanja narave ... :( Kdo bi vedel ...
#20
Najini teki
0
Oct 23, 2014
Seveda, kar Vanja sem. Mogoče bom tudi uradno zamenjala ime na blogu :)
Se strinjam, povsod je lepo. Oziroma, so ljudje, ki jim bo povsod kaj manjkalo, in smo ljudje, ki bomo povsod videli pozitivne stvari. Verjamem, da se bo meni vedno milo storilo ob lepotah Koroške. Res pa je tudi, da se mi milo stori tudi ob marsikaterih drugih lepotah. :) Tolminska, recimo, je že takšna. Sploh če se dvignemo proti hribom. V Krnsko pogorje sem pa seveda zaljubljena, vedno znova me očara.

Glede kakija. Tudi meni je bilo rečeno, da je velika prednost kakija ravno v tem, da odlično raste in obrodi brez kemije. Škoda, res, če smo še za kaki uvozili kakega škodljivca.
#19
Ana Kos
0
Oct 23, 2014
Rak,
a res, tudi na kakije se seli bolezen? Res je veljalo, da so kiviji in kakiji lahko nešpricani ... jaz sicer ničesar ne špricam, res pa nimam tako veliko vsega, da ne bi mogla bolj ali manj ročno zavarovat, kar se da. Oz. nimam toliko pridelka, da bi bilo potrebno ne vem kaj delat, da bi lahko shranila za nekaj časa.
Kakšno leto je precej grizdja na brajdi, ampak letos ga ni bilo.
Kivi pa zadnja leta, od kar je začel roditi, kakšna 4 leta, res lepo rodi. Še tisto leto, ko je velikonočna zmrzal uničila mlade poganjke, je bilo nekaj kivijev, če se prav spomnim.

Upam, da ti bo v veselje drug teden, ko boš obiral kakije.
Jih kdaj sušiš? Morda se splača kaj narediti iz njih, če so poškodovani?
#18
Ana Kos
0
Oct 23, 2014
Vanja,
saj smem reči kaj "Vanja"? :)

Pravzaprav je povsod lepo ... doma pa je najlepše ... Ko človek požene korenine ...
Jaz sem otroštvo preživela v Polhovgrajskih hribih (30 km zahodno od LJ.), z možem pa potem "osvajala" njegove kraje ... Tolminsko. In imam rada kraje ob Soči, Idrijci, Bači ... ampak na poseben način milo mi je pri srcu, kadar grem v hribe svojega otroštva.
(Živim pa v mestu ... ojoj. Ampak kaj čem, zaenkrat je tako.)
#17
Rak stari
0
Oct 21, 2014
Ana lep kivi, ni kaj. Komaj čakam, da se naslednji teden podam na svoj vikend, kjer me čaka kar precej plodov kakija - Fuja. Upam, da so že dozoreli. Prvič sem letos tudi na njem opazil znake bolezni in poškodb od insektov, kar za kakije naj ne bi bilo značilno. Ampak tudi Slovence so včasih lepše opisovali, kot pa danes ravnajo in se obnašajo. Drugačna klima pač in pa uvoženi škodljivci ter bolezni, kot pri kostanju, orehu in trti, kar včasih ni bila značilnost teh dreves.
Lep pozdrav, trenutno iz Istre.
#16
Najini teki
0
Oct 21, 2014
Tudi meni ta VinM ni več všeč. Sem ustvarila blog, da bi moža vzpodbudila k pisanju, zdaj pa pišem samo jaz. :) Vanja sem.

Ja, na Goriškem zna biti poleti (razen letos) precej preveč vroče. Pa sneg pogrešam! In lepe koroške gozdove. No, drugače mi je pa tukaj lepo!
#15
Ana Kos
0
Oct 21, 2014
Aha, V in M (malo pogrešam, da bi te poimenovala kako drugače in ne le s črko ali črkama :) )!
Je pa kar dosti topleje, kaj, na Goriškem kot na Koroškem?

Jaz se tudi učim ... :)
#14
Ana Kos
0
Oct 21, 2014
Anka, glede na to, da kivi lahko raste ob steni oz. ti dela steno, je morda kakšna zanimiva možnost ... in poleti ti dela senco, pozimi pa gol spušča sonce v hišo ... :)
#13
Najini teki
0
Oct 21, 2014
Ana, zadnjih 9 let živim na Goriškem. Tudi jaz pa sem zrasla v hladnejših krajih, na Koroškem. Tako da se še učim o lokalnih šegah :)
#12
Anka Klemenčič
0
Oct 21, 2014
Ana, glede na to da sem vedno starejša, da na teh mojih bogih 500 kvadratih stoji hiša in je na voljo le bore malo zemlje okoli hiše, pa še to je zelo strm teren.....ne vem.....morda pa...vse je v božjih rokah
#11
Ana Kos
0
Oct 21, 2014
V in M :)
Če si z Goriške, potem gotovo več veš kot jaz, ki sem zrasla na 700 m nad morjem v bolj mrzlih krajih. :)
Verjetno velja glede obiranja isto za kakije in kivije. Čim dlje so zunaj, tem bolje. Ampak dozoreti do kraja ponavadi en morejo zunaj, in če bi bilo veliko sadežev, potem ne bi mogli več čakati.
Oja, kakiji so "nebeški" sadeži! :) Posušeni krhlji so tudi nebeški! :)
#10
Ana Kos
0
Oct 21, 2014
Anka,
kako škoda, da ste izruvali. Morda pa spet posadiš!
Kolikor vem, je tudi kivi nekako brez sovražnikov in ga zato ni potrebno špricati ... vsaj zdi se mi, da je tako (no, jaz ničesar ne špricam).
#9
Najini teki
0
Oct 21, 2014
Mislim, da je tule, na Goriškem, rečeno, da mora enkrat zmrzovati, potem se pobere kakije. Najbrž je pri različnih sortah različno, mi naše shranimo lepo narazen, obrnjene na glavo in potem počasi zorijo. Zadnji dve leti je bila dobra letina in smo iz kakijev delali marmelado, pekli pecivo... Super je!
#8
Anka Klemenčič
0
Oct 21, 2014
kivi mi je dober, sem ga imela, pa čakala 10 let, da je imel 3 sadeže, potem smo pa nekaj obnavljali in ga morali izruti.....iz trgovine mi pa ne diši, ker se toliko piše o manipuliranju pri vzgoji kivija
#7
Ana Kos
0
Oct 21, 2014
Azra, ravno sem pisala pri kakiju! :) Podobno je, vsaj kolikor jaz poznam.
Sicer pa, gre tudi za to, kakšno sorto imaš. Mi recimo imamo tudi bavarskega, tega smo že septembra pojedli direkt z vej, ni nič kosmat, zato se je celega, je droben in podobnega okusa kot katerikoli drug.

Obstajajo različne vrste, tale naš an slikci je samooplodni, tako da imamo samo eno rastlino.

Zdaj jeseni se poreže delno liste, da bolj zori, ko sonce sije v plodove (sicer se krivajo pod listi). Ko je zelo mrzlo, zmrzuje že, jih poberemo. Zdržijo lahko več mesecev na hladnem. Da postopoma zorijo (če jih imaš veliko), jih daješ skupaj z jabolki v zaprto posodo in po kakšnem tednu so lepo mehki; mislim, da etilen iz jabolk vpliva na zorenje kivijev in kakijev.

Možno je pa, da imaš ti kakšno drugačno vrsto in da se bo obnašalo drugače. Sicer pa, če imaš še malo sadežev, ne bo težav pravi čas pojesti! :)

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88855/kaki-diospyros-kaki
#6
Azra .
0
Oct 20, 2014
Ana, tudi moj ima kakšnih 10 plodov, je še mlad, star 4 leta.
Hvala, upam, da obema dozori. Menda ga pobereš, ko je oranžne barve in shraniš v klet in tam pustiš 14 dni in šele potem je dober.
#5
Ana Kos
0
Oct 20, 2014
Roman, je! :)
#4
Ana Kos
0
Oct 20, 2014
Azra, pri vas raste kaki? Krasno! :) Mi ga imamo, a je na njem morda 5 ali 10 sadežev, drugo je popadalo dol ...
Naj vam lepo dozori, kaki je res rajski sadež!

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88855/kaki-diospyros-kaki
#3
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-10-20 13:59:02 (Oct 20, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj