Članek
Pritožba naslovljena na Informacijskega pooblaščenca
Objavljeno Jul 17, 2014

Tole je naše novo dopisovanje, tokrat naslovljeno na Informacijskega poblaščenca, ker je CSD Maribor zavrnil posredovanje dokumentacije, povezane z odvzemom socialne pomoči S.S. Maribor. Zelo upamo, da skladno z Zakonodajo, dobimo pozitivno odločbo in dosežemo, da se slovenskim državljanom prizna pravica do osnovne hrane, ko država namenoma zamoči pri osnovni človekovi pravici do dela. Preprosto Slovencem jemlje delovna mesta in jih poriva v brutalno revščino!

Informacijski poblaščenec                                                               Lj., 18.7.2014

Zaloška 59

1000  Ljubljana

  

Dne 29.5.2014 smo na CSD Maribor naslovili poziv za pridobitev dokumentacije v nerazumljivem in neetičnem postopku odvzema socialne pomoči osebi S. S., Maribor (skladno z Zakonom o dostopu do informacij  javnega značaja. (Uradni list RS, št. 24-900/2003), vendar smo dobili odgovor, ki je sam sebi namen oziroma služi le kot pridobivanje časa in izogibanju resnega ukrepanja in reševanja primera. Medtem navedena oseba lahko le prosi za ostanki hrane po Mariboru, saj je že pol leta povsem brez denarja. CSD Maribor mu je ukinil socialno pomoč, ker je imel ob ločitvi 50% solastništvo na stanovanju, vrednem 40.000€, ki pa z njim ni mogel razpolagati, ga uporabljati kaj šele prodati. Celo sodišče je izreklo mnenje, da v naravi ni možno razdeliti skupne lastnine. Vendar tudi tako mnenje ni dovolj za CSD Maribor, še več, kot smo že v dopisih navedli (prilagamo obe kopiji) je CSD inštitucija nad Sodiščem. Že iz dopisa o zavrnitvi naše zahteve je očitno, da je CSD Maribor veliko pozornejši na pravno obravnavo in terminologijo posameznih primerov, o svojem poslanstvu, omogočanju socialne pomoči ljudem pod pragom revščine pa razmišljajo le v posebnih primerih.

Zato se obračamo neposredno na Informacijskega pooblaščenca (ne preko CSD Maribor, kot so to v odgovoru zapisali v pravnem pouku), da kot pristojna inštitucija ugotovi upravičenost naše zahteve po pridobitvi dokumentacije iz katere bo razvidno, zakaj so nezakonito odvzeli socialno pomoč S. S. in določilo CSD Maribor, da nam dokumentacijo mora posredovati. Čeprav smo že pred prvim dopisom, povezanim z izjemno tragično in nehumano zgodbo sramotnega odnosa državne inštitucije do posameznika ( teh je v Sloveniji grozljivo čez vse meje razuma) imeli dovoljenje Staša Stergelja, da posredujemo v njegovem primeru ( ko mu osebno brez psihične moči ostajajo le še solze in naklepi, ki so sramota za državo, da sebe v Ustavi imenuje Socialna), vam prilagamo še kopijo njegovega pisnega z roko napisanega pooblastila, da lahko v njegovem imenu pridobimo vse dokumente povezane z njegovim primerom. Tudi tokrat pa bomo v javni objavi, sočasni s pošiljanjem dopisa na vaš naslov, ugodili njegovi želji, da v javnosti objavljenih zapisih uporabimo le kratice imena in priimka, s polnim imenom pa v uradnih dopisih.

Pričakujemo od vas, da boste kljub poletnim počitnicam dosegli od CSD Maribor izpolnitev naše zakonske pravice do vpogleda v zahtevano dokumentacijo. Ob tem je skoraj neverjetno, da ima, po informacijah Staša Stergelja, njegova nekdanja žena brez težav socialno pomoč v drugem Štajerskem kraju, čeprav je solastnica istega stanovanja, torej različna merila iste inštitucije v različnih krajih. Vendar razkrivanje tega podatka ni naš namen, želimo in zahtevamo samo spoštovanja vreden odnos do državljana Slovenije, ki za svoje socialno stanje ni kriv sam.

Da boste razumeli ozadje postopkov, vam prilagamo tudi kopijo našega prvega poziva preko elektronske pošte in javno objavljenega dne 21.5.2014, naslovljenega na Ministrico Anjo Kopač Mrakovo ( sploh ni odgovorila) in CSD Maribor, ki naše zahteve že prvič ni upošteval, zaradi česar je šel še uradni poziv, kot navajamo v začetku tega dopisa, dne 29.5.2014, skupaj s 302 podpisnikoma.

 S spoštovanjem

 Skupina Kazenska ovadba

  

Priloge: Kopija pooblastila S. S.

Kopija elektronskega poziva z dne 21.5.14

Kopija zahteve po dokumentaciji na CSD z dne 29.5.14

V vednost:  CSD Maribor, Zagrebška 72, Maribor