Članek
In memoriam: Borut Prah (1935 - 2015)
Objavljeno May 13, 2015

Spoznal sem ga pred tremi leti pod Skalnim gorovjem. Tam na drugem koncu sveta, v Združenih državah Amerike. Kak mesec pred tem sem prejel njegovo povabilo za udeležbo na mednarodni konferenci vplivne ameriške libertarne fundacije Atlas v Kolorado Springsu.

Na dolgo pot, na Srednji zahod ZDA, sem se odpravil v družbi Boštjana M. Turka. Oba sva šla prvič čez lužo in niti nisva vedela, kaj naju tam pravzaprav čaka. Na letalu sva si krajšala čas s knjigo Miltona Friedmana Kapitalizem in svoboda in ob tej priliki spoznala Axla Kaiserja, mladega in nadobudnega zagovornika svobode iz Čila, ki je prav tako potoval v Kolorado. Slovencem pa je znan po svoji knjigi Pot v propad, ki je izšla pri Inštitutu Karantanija.

“Kar Borut mi recite,” mi je že na spoznavnem srečanju dejal Borut Prah. A ta značilna ameriška neposrednost mi nikakor ni šla z jezika, zato je iz vljudnosti in globokega spoštovanja zame še naprej ostal “gospod Prah”.

Borut Prah je bil sin predvojnega industrialca iz Kranja, ki je pred 58 leti zapustil Jugoslavijo. V Kalifornijo, v Oakland pri San Franciscu, ga je kot mladega inženirja elektrotehnike pot vodila čez Francijo in Avstralijo. Leta 1963 se je zaposlil v IBM in v naslednjih treh desetletjih v tej računalniški korporaciji ustvaril bleščečo kariero. Po upokojitvi se je posvetil poslanstvu širjenja idej demokracije in svobode v libertarni fundaciji Atlas Network, ki ima po vsem svetu mrežo partnerskih inštitutov.

Preberite več...