Članek
Cerar: V prihodnjih dnevih tehnične ovire, tudi ograja
Objavljeno Nov 10, 2015

Predsednik vlade Miro Cerar napovedal tehničnih sredstev, ki bi begunce usmerjale proti vstopni točki in omejevale njihov priliv. Če tega ne bi naredili, bi v Sloveniji prišlo do humanitarne katastrofe, ki je ne smemo dovoliti, pravi Cerar.

"Na vladi smo se odločili, da v naslednjih dnevih začnemo postavljati začasne ovire, tudi v obliki ograje in bodo migrante usmerjale proti vstopnim točkam v Slovenijo. Meje ne zapiramo,ampak z njimi želimo zgolj preprečiti razpršenost migrantov in zagotoviti usmerjen tok tega vala," je povedal premier Miro Cerar.

"Ta hip proti Sloveniji prihaja okoli 30 tisoč ljudi in število migrantov, ki prihajajo, ne pojenja. To dokazuje, da   iz Bruslja, ki smo jih podale države na takoimenovani balkanski begunski poti, ne uresničujejo," pravi Cerar.

Avstrija je najavila, da bo dnevno sprejemala največ šest tisoč ljudi, podobno bo, kot pravi Cerar, ravnala Nemčija. V Sloveniji bi tako v takoimenovanem žepu lahko ostalo več tisoč ljudi.

"V razmerah, ko prihaja zima na našem ozemlju lahko pride do humanitarne katastrofe, če ne bomo sprejeli potrebnih ukrepov," pravi Cerar, ki meni, da bi, v primeru, če v Sloveniji nastane  begunski zamašek, to ogrozilo tudi varnostno situacijo v Sloveniji in v širši okolici.Takemu številu tujcev tudi ne moremo zagotoviti ustreznih začasnih bivalnih pogojev.

Beri dalje...