Članek
Saša Veronik: Andante št. 21, KV 467
Objavljeno May 13, 2015

18. april 2015, ob 07:53 (posodobljeno: 18. april 2015, ob 07:54)

Zakaj se je laže zrediti kot shujšati? O tehnologiji in tehniki naše hrane. In o še vedno naraščajoči priljubljenosti perutnine.

Gibanje je zdaj prva zapoved. Za vitkost in predvsem zdravje. Tako pravijo. Torej gibam, kakor poreko. No, jaz se raje gibam. Ob napadih želje, da bi imel kak kilogram manj, mi gibanje to očitno prepreči: mišice se okrepijo, več jih je, salo je lažje celo od vode, teža – enaka. Da bi jedel manj kalorično, o, to pa ne. To poznamo. To je neverjetno, koliko revij, reklamnih brošur nas obletava v povelikonočnem času z nasveti o hujšanju. Šel sem do dna, zakaj je shujšati teže, kot se je zrediti. »Hvala za vprašanje.« Se še komu zdi prismuknjeno, da se politiki ali ljudje, ki jih po radiu sprašujejo to in ono, zahvalijo za vprašanje. Meni bi se zdelo logično, da se vpraševalec zahvali za – odgovor. Torej odgovor, zakaj se je laže zrediti.

Vsega je krivo nekakšno računalniško krmiljenje z enega mesta, ki skrbi za ravnotežje, energetsko bilanco v našem telesu. Energijo potrebujemo za življenje, preprosto rečeno. Za to, da dihamo, da organi delujejo, pri čemer so možgani pravi energetski požeruhi in zanje ne velja oznaka A++ kot pri gospodinjskih strojih, pa da se lahko gibljemo itd. Vso to energijo dobimo s hrano ali natančneje z maščobami, ogljikovimi hidrati (sladkorji) in beljakovinami. Telo to spremeni v ATP (adenozin trifosfat), ki vse in vso energijo krmili, kot rečeno. Če torej manj ješ, dobiš manj energije. Če ješ preveč, se neporabljena energija vskladišči. Vemo. V salo. Telo mora delovati. In ko dobi premalo energije, zanj to ni samo stres, ampak se začne jadrno obnašati bolj učinkovito. Za avtomobilski motor pravimo, da ima boljši izkoristek. 

preberite več....