Ste vedeli, da 95% serotonina- hormona sreče nastane - v prebavnem sistemu?

Že Hipokrat je govoril, da se vsaka bolezen začne v prebavnem sistemu. Ni namreč  važno le to, kaj zaužijemo, hrano čaka še dolga pot in če presnova ne poteka kot bi morala, nastopijo številne težave. Veliko ljudi se srečuje s katero od oblik prebavnih motenj, katerim se prepogosto posveča premalo pozornosti.

 Zdravo črevesje je pomembno, ker:

  • Promovira imunost
  • Preprečuje infekcije
  • Zmanjšuje vnetje
  • Regulira telesna težo
  • Sintetizira hranila kot so vitamin K, B12 in maščobne kisline

Težave, ki nastanejo kot posledica neravnovesja v črevesju:

  • Sindrom razdražljivega črevesja
  • GERD
  • Celiakija
  • Občutljivost na hrano
  • Alergija na hrano
  • Kolitis
  • Rakava obolenja
  • Nezmožnost izgube telesne teže
  • Srčne bolezni
  • Problematična koža
  • Nevrološke motnje: depresija, anksioznost
  • ·Mnoge druge težave

Kaj povzroča neravnovesje v črevesju?

  • Prehrana z veliko sladkorja
  • Prehrana polna procesirane hrane
  • Pomanjkanje mineralov in kvalitetnih maščob
  • Strupi in kemikalije v hrani
  • Dolgoletno jemanje antibiotikov ali kontacepcijskih tablet
  • Uživanje hrane, ki povzroča vnetje v telesu

 

 PROBIOTIKI

V črevesni flori se nahaja med 500 do 1000 različnih mikrobov, nekateri med njimi so dobri, drugi pa škodljivi. Dnevno uživanje kvalitetnega probiotika pripomore k ohranjanju ravnovesja med njimi.

Priporočljivo je tudi uživanje fermentiranih pijač in hrane, ki jih lahko pripravimo doma: 

  • Kislo zelje ali ostala fermentirana zelenjava
  • Vodni kefir – vsebuje približno 30 vrst koristnih bakterij
  • Kefir iz kokosovega mleka ali kokosove vode – vsebuje več kot 65 vrst koristnih bakterij
  • Mlečni kefir