Članek
Vrnitev k Itaki, Slovenci v procesih globalizacije
Objavljeno Jun 01, 2015

Elektronska knjiga:

Vrnitev k Itaki

Vrnitev k Itaki je knjiga esejev o sodobnem civilizacijskem preoblikovanju svetovne družbe, posebno evropske, pri čemer se spreminja predvsem položaj naroda. Ta proces označujemo s pojmom globalizacija. V ospredju avtorjevega zanimanja je položaj slovenskega naroda, ki doživlja ob zunanjih premenah tudi globoko notranjo preorientacijo vrednost in načina življenja. Ta vidik poudarja podnaslov Slovenci v procesih globalizacije. 


Odlomek iz knjige:

Kaj je še mogoče reči o podobi slovenstva v postmodernem ozračju brezobličnosti, kaj o samopodobi Slovencev? Ali je mogoče ob zameglitvi morfične zavesti, ob mrku logosa še mogoče misliti o teh vprašanjih? Ko se sprašujemo o teh dilemah, mar se spričo ozračja, ki nas obdaja, ne občutevamo izgubljene v preteklem času? Se ne občutevam brodolomca na osamljenem otoku jasnine, ki je ostal zunaj prostora in časa duhovne zameglitve, kjer se dogaja "veliko potovanje" civilizacije. Kam? In, ali me ne občutijo tisti, ki to potovanje "delajo", kot izgubljeno eksistenco, ki je ostala bivati v včerajšnjem svetu? Dvoje različnih pogledov in dvoje različnih "tal", na katerih stojimo gledajoči isti svet.

Na mojem otoku osamelcu še sveti jasnina, omejena, priznam, toda jasnina, ki vidi zameglitev prostranstva civilizacije, ki se izgublja v jadrnem pohodu naprej in naprej. Nima se časa spraševati: kam. In glasove, ki kličejo k premisleku, zavrača kot nadležnost. V jasnini trdnega stojišča se še zarisuje celovita podoba sveta. Ta svet še počiva v naročju smisla, ki omogoča polno bivati. In še terja samospraševanje o samopodobi.


O avtorju:

Rojen je bil leta 1945. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je končal študij filozofije ter diplomiral iz slavistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dolgo vrsto let je bil glavni urednik revije 2000. Objavil je vrsto razprav, esejev in člankov s področja družboslovja, literarne zgodovine in filozofije.

Za vrnitev k Itaki je leta 2010 prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko, leta 2011 pa ga je predsednik R Slovenije odlikoval z zlatim redom za zasluge za svobodoljubnost v publicističnem delu, s katerim vztrajno, odločno in požrtvovalno odpira intelektualna obzorja slovenskega duha. 

Dela:
1993 – esejistika Zaveza slovenstvu
1999 – poezija Spev odrešitve, poezija Temne svetlobe
2001 – esejistika Metafizika besede
2006 – esejistika Kako biti
2009 – esejistika vrnitev k Itaki