Aktivno državljanstvo in samokritika!

Objavil/a Romano Rajkov, dne 2016-02-23 ob 14:41:28

Kdo je primarno kriv za stanje in razmere v Sloveniji!? Po moje smo krivi mi državljani, ki ne znamo ali ne zmoremo konstruktivno sodelovati, se pogovarjati in dogovoriti ali na sebe prevzeti odgovornost za prepotrebne družbene spremembe, ki so posledica samo aktivnega državljanstva ali aktivnega člana družbene skupnosti v skupno dobro!

Za večino (ki slepo sledi medijem) je bolj pomembno prežvekovanje vsakdanjih neumnosti in sledenje medijskemu blefu z načrtnim poneumljanju ljudi, kot ukrepanje vsakega v smeri prepotrebnih sprememb ali podpori pobudam oz. predlogom, ki omogočajo pozitivne spremembe za vse!

Praznega govorjenja in mlatenje prazne slame je itak že preveč pri naših politikih in oblastnikih ali birokratih, zato bi zelo preprosto vprašal nadebudne na (fb), če kdo ve:

»Kdaj, kako, kje in zakaj so nastale politične stranke?

Prepričan sem, da si je za konkretne rezultate potrebno postaviti prava vprašanja, zastaviti želene in uresničljive cilje ter poiskati najboljše odgovore, potem pa zavihat rokave in aktivirat možgane in z dejanji, na primer tudi primeri dobre prakse, oz. razvoju inovacij poiskati najboljše rešitve, ne le zase, temveč tudi za skupnost v kateri živimo!

Če preprosto opazujemo strategijo upravljanja oblastnih struktur in njihovega delovanja, lahko zelo enostavno ugotovimo, da najprej načrtno ustvarijo problem, da ga lahko nato preko svojih pristojnosti  učinkovito rešijo, ne  v skupno, temveč svojo korist in  na škodo večine!

Iz vsakdanjega delovanja oblasti se lahko prepričamo, da oblastne strukture ne čakajo, temveč pro-aktivno ali načrtno delujejo in ukrepajo v svojo korist, kot je navedeno v danem primeru, zato ker jim to obstoječi družben sistem omogoča in tudi zato ker je v tem družbenem sistemu večini onemogočeno, da neodgovorno privilegirano manjšino na oblasti po kratkem in preprostem postopku  takoj zamenja in prepreči nadaljnjo škodljivo delovanje za celotno družbeno skupnost.  

In v čem je naša največja napaka?

Da tudi sami (večinoma mislimo le nase, kot struktura na oblasti in) nič ne naredimo za skupno dobro, temveč večinoma čakamo in se izgovarjamo, da bodo drugi za to pristojni namesto nas naredili tisto, kar je potrebno, zato smo praviloma žrtev svoje lastne neodgovornosti ali državljanske neaktivnosti, saj smo premalo aktivni ali premalo delujemo aktivno v našo skupno dobro ali za celotno skupnost!

Sam sem prepričan, da samokritika nikoli ni škodljiva! Pomanjkanje le te, pa izraža veliko pomanjkljivost posameznika, saj se večinoma izraža v pasivnosti in zavračanju lastne odgovornosti za skupnost v kateri živimo!

Če komu še ni jasno kje je bistvo naših problemov, mu lahko preprosto povem, da se moramo mi spremeniti in naše spremembe se bodo izrazile v našem okolju, kajti mi smo sestavni del tega družbenega okolja in vsaka pozitivna sprememba pri nas, bo hočeš ali nočeš, imela za posledico pozitivno spremembo v našem okolju !

Zakaj?

Zato ker prave ali koristne spremembe (tudi pri nas) povzročajo tudi prave in koristne posledice, ki jih primarno najprej občutimo sami.

Vsaka sprememba je posledica določenega vzroka ali dejanja, ki smo ga načrtovali in storili sami ali pa so to opravili drugi. Pred spremembo ali določenim dejanjem si vedno moralo zastaviti tudi konkretno vprašanje in poiskati odgovore na kakšen način in s kakšnimi sredstvi lahko dosežemo načrtovane cilje (ali spremembe).  Za iskanje pravih odgovorov je zelo pomembno postavljati si prava vprašanje! 
 
Kot primer: 
 
"Ali si ljudje resnično želijo družben sistem brez političnih strank",.. Itd.....itd. 

Zakaj si postavljamo na primer takšno vprašanje?

Zato da se ljudje, ki si želijo, lahko, brez političnih strank, vključujejo v iskanje najboljših rešitev in hkrati učijo osnov Bio-humanizma (ali soustvarjati nov družben sistem), kajti ljudje v neposredni demokraciji moramo biti sposobni sodelovati pri oblikovanju svoje skupne prihodnosti, zato moramo tudi pričeti sami razmišljati - zakaj, kaj, kako, kdaj in kdo, kajti nov družben sistem je in mora biti namenjen prav vsem.

Vsakemu je lahko razumljivo, da dokler ljudje ne spoznajo potrebo in priložnost za pozitivne spremembe in skupno sooblikovanje novega družbenega sistema, ga ne morejo sprejeti niti izvajati.

Kot se otrok, na primer, postavi na noge in prične s prvim korakom je tudi v Bio-humanizmu enako, brez zanimanja in sodelovanja (iskanja najboljših rešitev) vseh, ni  prispevka posameznika in prevzemanja njegove soodgovornosti za uresničevanje tistega, kar vsi potrebujemo!

Da drugi postavljajo družben sistem in ga spreminjajo po svoji podobi, to že itak imamo in tega večina ne potrebuje ali zavrača, saj tega spreminja manjšina za lastne koristi in na škodo večine. Prav zato potrebujemo neposredno demokracijo ali participacijo aktivnega državljanstva!

Mogoče bi vsakdo, ki si želi tvorno sodelovati pričel najprej z osnovami samoupravljanja, ki smo ga že imeli in izvajali v neposredni praksi oz. obudili prakso z neposredno demokracijo (zbori delavce, občanov, referendumu, skupščine, delegatski sistem,...itd), saj je Bio-humanizem nadgradnja samoupravljanja.

Zakaj?

Zato, ker le če iščemo lahko tudi najdemo in izberemo najboljšo rešitve in prav zato moramo imeti več predlogov, ne le enega. To pomeni, da se moramo organizirati in vsakemu, ki želi tvorno sodelovati, omogočiti, da deluje tudi za skupno korist in išče (glede na svoje znanje in zmožnosti) najboljšo rešitev za skupno dobro ter posledično sooblikujemo konstruktiven predlog za skupno korist!

Vprašajmo se, kdo nam lahko prepreči, da smo boljši in bolj učinkovit, če preko aktivnega državljanstva in neposredne demokracije uveljavljamo svoje pravice do soupravljanja skupnih zadev oz. se aktivno vključimo in delujemo v svojem okolju, kjer bivamo in delamo  pri načrtovanju ter uresničevanju naših skupnih ciljev v družbeni skupnosti v kateri živimo!!!

Nihče!!! 

Zakaj torej čakamo, saj s svojo pasivnostjo dejansko povzročamo sebi največje težave in probleme ter svojo usodo prepuščamo tistim, ki nam vsak dan lažejo in kradejo, zaradi lastnih koristi!
 
Halooo!!!

To pomeni, da brez aktivnega državljanstva (ali političnih pravic, ki pripadajo v neposredni demokraciji vsakemu članu nove skupnosti) in primerne samokritike ni prave politične akcije civilne družbe oz. pomembnih družbenih sprememb za poštene in delovne ljudi v skupno korist!

 
Spoštovani prijatelji, drugo vprašanje: "Ali je pretirana (samo)pohvala in (samo)kritika koristna ali škodljiva!"
 
Vse kar je preveč je lahko mnogo bolj škodljivo, kot pa če je nečesa premalo, zato v naravi veljajo modrosti življenja (naravno ravnovesje,...itd), ki jim je koristno prisluhniti in jih za zdravo in srečno življenje upoštevati! 
 
Kako in zakaj?
 
Včasih so temu rekli: "Ne preveč, ne premalo, ampak glih prav!"
 
Če se bomo držali takšnih starih modrosti, potem ni nobene potrebe za pretirano kritiko ali pohvalo, kajti vse bo tako, kot mora biti!
 
Na nas je da širimo dobro voljo, pozitivne misli in dejanja, saj ljubezen, ki jo nosimo v svojem srcu, vse to povezuje in daje tisto pozitivno energijo, ki nam omogoča medsebojno spoštovanje in zdrav odnos do narave, oz. našega skupnega sobivanja in življenja!
 
»Zato je vsak človek lahko srečen in bogat le, če živi med srečnimi ljudmi!«
 
Ali je to sploh mogoče? Seveda je, če srečo in dobre stvari delimo z dobrimi ljudmi!
 
Naj bo zato vsak dan v letu 2016 praznik za vse dobre ljudi, saj je vsak dan nov dan življenja in priložnost za dobra dela in dejanja vseh ljudi.
NAJ NAS VODI MOČNA VOLJA, DA S SRCEM BOMO POISKALI NOVE POTI, KI NAS BODO VODILE V LEPŠO PRIHODNOST!
In prav zato nam Bio-humanizem omogoča pravo sožitje, zadovoljstvo in srečo v svobodni in srečni skupnosti v kateri se sreča in bogastvo ne meri z velikostjo ali debelino denarnice, temveč tistega, kar vsak človek vsak dan nosi s sabo in to je "človeško srce"!
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
1
Stoyan Svet
1
Feb 23, 2016
lepo napisano
#1
Romano Rajkov
Romano Rajkov
Objavil/a 2016-02-23 14:41:28 (Feb 23, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Kaj lahko izberemo iz vse te včerajšnje štorije shoda, pred Prešernovim spomenikom
ŽIVIMO V ZAVAJAJOČI- DRUŽBENI UREDITVI, KI NAS NA VSEH PODROČJIH LE LAŽE!
Na tematiko, ki je bila objavljena pred dnevi in o sporazumu, podpisu migrantske deklaracije
Skrajni čas, za izstop iz morilske zveze NATO!..., do kdaj bomo še sodelovali v morijah?
Kako v vlado, biti moraš FAJN POKVARJEN, kriminalec ali obsojenec, le tako se ti lahko uresničijo sanje.
Uničimo barbarstvo neoliberalov, ki ga moramo prenašati največ, preprosti državljani!
Zastrašujoči pogledi na osiromašeno bitjece!..., žal še zdaleč ne osamljeno in da srce zaboli!
V nemških medijih je zaznati prava norišnica!..., izgubila se je Angela Merkel, je morda zbolela?
Dve težko razumni in moteči alineji predloga, ki me motijo pri pogodbi na novo nastale koalicije!
(del najbolj očitnega nasilja 'knjige knjig', 'knjige miru') - Koran
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj