Članek
Primer Patria II: Jure Cekuta in Peter Zupan morata v zapor
Objavljeno Mar 11, 2015

ŠE VELIKO ZANIMIVIH PRISPEVKOV IN ZANIMIVIH KOMENTARJEV

PRIDRUŽI SE NAM IN KLIKNI NA POVEZAVO

https://www.facebook.com/groups/1522147691378119/

© Borut Peterlin

Višje sodišče je potrdilo aprilsko sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Patria II in s tem pravnomočno obsodilo slikarja Jureta Cekuto ter upokojenega brigadirja Petra Zupana. Zupan bo zaradi zlorabe položaja v zaporu moral preživeti dve leti in pol, Cekuta pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja štiri leta in štiri mesece. Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, bosta morala plačati še denarno kazen, Zupan 15.000, Cekuta pa 30.000 evrov. Slednji bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor je zaslužil s pridobljenimi podatki.

Sodba potrjuje obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo v času med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila ministrstva predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni.

Dokumenti so vsebovali podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011. Dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, pozneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi slikar na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov. Patria je bila s pridobljenimi dokumenti konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil senat.

Kot smo že pisali, so bili zaradi korupcije v primeru Patria že obsojeni nekdanji slovenski premier Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič. Afera podkupovanja oklepnikov se je sodno odvila tudi v Avstriji, kjer je bil zaradi podkupovanja pri prodaji osemkolesnih oklepnikov Sloveniji na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Wolfgang Riedl. V Avstriji se pritožbeni postopek še ni končal, v Sloveniji pa sta obsodilno sodbo potrdila tudi višje sodišče v Ljubljani in vrhovno sodišče. Sodni proces poteka tudi na Finskem, in sicer na drugostopenjskem sodišču v mestu Turku. Finsko tožilstvo poskuša ponovno prepričati sodišče, da je peterica nekdanjih visokih uslužbencev podjetja Patria pri prodaji osemkolesnikov Sloveniji podkupovala slovenske uradnike.