Financiranje zasebnega šolstva

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2019-07-12 ob 11:30:39

Kot kritični mislec sem moral »čivkniti«. Takole se je pred dnevi glasil moj twitt: »Problem v resnici (sam po sebi) ni finaciranje zasebnega šolstva; problem je poskus desnice, da Boga "uturi" v javno šolstvo in da v učilnice vpelje spodletel pogled na NOB (na partizane in domobrance, na Tita in socializem). Tega pač levica ne bo dovolila!« In name se je vsul plaz kriti, predvsem desničarjev in »ljubiteljev« Cerkve (in Boga). Point mojega twitta je bil bolj v tem, da sem opozoril na ideološko in politično ozadje polemike okrog financiranje zasebnega šolstva. In da ne bo pomote: polemika se vrti okrog tega, ali bo država financirala katoliške šole (razširjeni program), ki se jih sedaj stereotipno in ponesrečeno poimenuje kot »zasebne«. RKC nikakor ni nek »zasebnik«, ki upravlja z neko osnovno ali srednjo šolo (ali vrtcem). V malce drugačni poziciji je t. i. Waldorfska šola, ki v tem kontekstu pač ni kontaminirana z religijo, kot je to primer v raznih »zavodih«, torej katoliških šolah – npr. v OŠ Alojzija Šuštarja, kjer je verouk – kot je poročal tednik Mladina že leta 2013 – t. r. obvezen.

Na FB sem v »čivku« omenil še LGBT: »Če desnica v svojih političnih nazorih - ki bi jih rada prenesla na svoje otroke - ne bi bila tako spotaknjena (mislim na poglede na NOB, partizane&domobrance, Tita, rdečo zvedo, Jugoslavijo, socializem), bi se kompromis okrog financiranja zasebnega šolstva našel. Tako pa zdravo jedro levice pristaja celo na LGBT ideologijo, samo da desnica ne pride do svojega šolstva in začne izkrivljati pogleda na NOB & vse posledične derivate ...«

Torej: ni problem teh 300.000 Eur, kot bi jih morala država nameniti »zasebnim« šolam (in vrtcem) – gre za 1% otrok. Problem je politične, torej ideološke narave. V resnici gre za to, da levica ne dovoli, da bi se RKC/Cerkev (kot najmočnejša verska skupnost) vtikala/vmešavala v javni izobraževalni/šolski sistem – ker je pač po ustavi (7. člen), grobo rečeno, Cerkev (verske skupnosti) ločena od države. Ne smemo pozabiti, in to je poudarjal že francoski filozof Louis Althusser: šola je temeljni ideološki aparat države (IAD), s katero nek (katerikoli) režim perpetuira (ali pa vzpostavlja) svojo politiko oz. svojo ideologijo. Trenutni (levi) režim je še kako proti-verski, proti-katoliški, proti-krščanski. (Je pa po drugi strani – na mojo osebno žalost – trenutno zelo pro-migrantski in pro-LeGeBiTrovski ter pro-feminističen.) V luči povedanega ni čudno, da se je že pred leti SD zavzemala za popolno prepovedala financiranja »zasebnega« šolstva, torej (predvsem) katoliški šol (in vrtcev) – muslimanska ali pravoslavna (ali kakšna druga) verska skupnosti se jim niso zdele omembe vredne. Sedaj je protagonist te iste pobude Levica. V tem kontekstu je treba dodati, da je (npr.) ustanovitelj (zavoda) OŠ Alojzija Šuštarja ni nikakršen »zasebnik«, pač pa verske inštitucija (Nadškofija Ljubljana, ki je »podružnica« Cerkve/RKC), kljub temu, da je po ustavi Cerkev ločena od države. (7. člen: »Država in verske skupnosti so ločene.«)

Pro-krščanski Peter Gregorčič je glavni (uradni) protagonist »pobude za oceno ustavnosti«, ki se je že leta 2012 obrnil na Ustavno sodišče, češ, da je »zasebno« šolstvo po krivici financirano le 85% (namesto 100%, kot je zagotovljeno v ustavi) – govora pa je o t. i. razširjenem programu. In Ustavno sodišče je res izdalo odločbo, po kateri bi država morala v celoti financirati tudi zasebno šolstvo (57. člen: »Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.«). Desnica, znotraj katere po tihem domuje tudi krščanska kultura (in Cerkev/RKC) je zadnja leta opozarjala, da se ta ustavna odločba še ni realizirala. Zanimivo in po svoje paradoksalno je, da so ostale verske skupnosti (npr. muslimanska ali pravoslavna) iz tega agonističnega konteksta popolnoma izvzete.

Zadnji dogodki v Državnem zboru pa so na pobudo ministra Pikala »zašli« v malce nepredvideno in presenetljivo smer. Namreč: zasebno šolstvo se bo po izglasovani noveli ministra Pikala financiralo še v manjšem odstotku (menda zgolj 65%) kot so si želeli pobudniki ustavne presoje. Levi poslanci so z rezultatskim razmerjem 42 proti 36 »premagali« desni blok (stranka SMC se je pri glasovanju vzdržala). Izglasovala se je Pikalova novela, ki je še manj naklonjena »zasebnim«, torej katoliškim šolam.

Še enkrat se je izkazalo, da v resnici niso problematične finance, pač pa je problem politične, torej ideološke narava. Ves kontekst mnoge žalosti – tudi vse tiste levičarje, ki po tihem vedo, da je LGBT ideologija oz. (feministična) teorija spolov (gender) v resnici zelo ponesrečeno atakira šolski sistem in kurikulum. Cena, ki jo je pripravljeno plačati zdravo jedro levice je, da pač »stisne zobe« pri toleriranju nebuloz, ki jih širi LGBT in feminizem (teorija spola, posvajanje otrok v istospolno partnersko skupnost, istospolne poroke …). Ker: levica bo za vsako ceno preprečila desnici, da se v šole naseli (krščanskega) Bog in da se v šolskih učilnicah potvarja zgodovino, kakor jo pač vidi levica oz. uradna zgodovina; predvsem gre za poglede na NOB, partizanstvo, rdečo zvezdo, Tita, socializem, Jugoslavijo … Po drugi strani pa je ta lista levica celo nekako (bolj tolerantna do islama, do muslimanov, kot pa do RKC.

Starši imajo res pravico, da izobražujejo in vzgajajo svoje otroke po svojem prepričanju (54. člen), vendar so določeni ustavne odredbe oz. členi (npr. 7. člen) pač nad pravicami staršev. Slovenskim staršem nihče – torej niti država – ne prepoveduje, da »v popoldanskem času« (kot nekakšen »hobi«) svoje otroke vpišejo k verouku. To tudi muslimanom, ali pa drugim verskim skupnostim, ne prepoveduje.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2019-07-12 11:30:39 (Jul 12, 2019)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Financiranje zasebnega šolstva
Afera PRETEPENA SODNICA
Parada ponosa ali frustracij – ali zgolj sadistično izživljanje?! – 4. del
Parada ponosa ali frustracij – ali zgolj sadistično izživljanje?! – 3. del
Parada ponosa ali frustracij – ali zgolj sadistično izživljanje?! – 2. del
Parada ponosa ali frustracij – ali zgolj sadistično izživljanje?! – 1. del
Tudi filozofom spodrsava
Enotna stranišča, FDV in feminizem
Še scat ne moremo v miru!
Še in spet: o volitvah v EU
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
LGBT
(16)
ZZZDR
(13)
ŠPORT
(13)
RAAM
(5)
CSD
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
WC
(2)
FDV
(2)
OKS
(1)
FF
(1)
sd
(1)
NOB
(1)
LMŠ
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
ONA
(1)
DUTB
(1)
SURS
(1)
gurs
(1)
RTH
(1)
mati
(1)
oče
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
self
(1)
seks
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj