Generalmajorka in psihoanaliza

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2018-11-30 ob 16:30:20

Zaradi precej nedolžnega 3-minutnega videa/"vloga" (v katerem sem psihoanalitično razlagal razlike med spolom v povezavi z generalmajorko, novo načelnico Slovenske vojske Alenko Ermenc), so mi blokirali dostop do svojega FB-profila (za 1 mesec). Zato se bom tudi malo iz principa razpisal o psihičnih razlikah med moškimi in ženskami. V skladu z mojimi več kot 20-letnimi prizadevanji, da bi ljudem psihoanalitično razložil bistvo in jedro psihičnih razlik med spoloma, sem – na nenehno prigovarjanje in prošnje – razložil, v čem imam (psihoanalitične) pomisleke glede povišanje Alenke Ermenc v generalmajorko in posledično imenovanje za načelnico Slovenske vojske. Zdi se mi, da je moralno prav, da Slovenijo posvarim in poučim, zakaj in v kakšen smislu ženske v kritičnih momentih ne znajo (po)vleči ustreznih potez. Ženske odločitve, ki bi morale imeti – ker bi situacija terjala – falično podstat, imajo bistveno drugačno nezavedno ozadje iz katerega izhajajo ženske odločitve. Teza, da ženska »nima jajca« v prenesenem pomenu pomeni natančno to, kar želel povedati v tem poučnem, vendar cenzuriranem 3-minutnem videu/»vlogu«. Tale moj blogarski zapis pa je namenjen širšemu pojasnilu celega psihoanalitičnega konteksta.

https://www.youtube.com/watch?v=Q5CEWCnMrIk&t=29s

Načeloma laiki, ki niso seznanjeni z bistvom psihoanalize, ne morejo štekati, osnovne moje oz. psihoanalitične teza, da ženske niso primerna ne za vojaški, ne za policijski poklic. Tudi na vodilnih položajih, kjer je treba »riniti« in (po)vleci »testosteronske« poteze, se ženske načeloma ne znajdejo tako dobro kot (nad)povprečni moški. Spotika jih sočutje in še nekatere tipično ženske poteze, ki imajo esencialno jedro v kastracijskem in/oz. Ojdipovem kompleksu, ki je glede na spol, radikalno različen. Povprečne ženske (in levo-liberalni laiki, tudi intelektualci) vsega tega psihoanalitičnega konteksta ne morejo razumeti, če niso psihoanalitično teoretsko podkovani  – v pravo smer lahko ženske intuitivno sklepajo zgolj, če skušajo sebe videti v vlogi kakšne vojaške ali policijske poveljnice ala Alenka Ermenc (ali policistka Tatjan Bobnar, ki jo bi feministke rade videle na čelu Policije). Ker: »Ženska rabi gospodarja!« kot bi rekel Rugelj (in Freud) - zato, ker je kot deklica doživela (vsemogočnega) očeta (kot večvredno bitje s penisom).

V človekovi psihični realnosti obstaja sfera nezavednega, ki je primarna (zavest je sekundarna) – Lacan jo je imenoval »realno realno«. Freudu je nezavednim procesom dal ime »primarni proces(i)«; in ti primarni nezavedni procesi imajo SIMBOLNO konotacijo, logiko. Simbolni jezik/red predstavlja bistvo človeške psihe; in človek je za te svoje simbolne procese t. r. (zavestno) slep. Budnost oz. vsakdanjo, dnevno doživeto realnost moramo prebrati tako kot sanje, če hočemo o človeški psihi, ravnanjih in celotni družbi (z)vedeti kaj bistvenega.

Kaj hočem povedati?! To, da imata moška in ženska psiha pod zavestjo, torej v nezavednem še eno drugo, torej bistveno realnost, ki laikom in intelektualcem, še posebno ženskam, ki so pristašice feminizma, popolna neznanka. Ženske, ki se pristanejo oz. (ne)znajdejo v faličnih poklicih, ali funkcijah, kakršna je v vojska ali policija, morajo aktivirati znamenito ojdipalno ZAVIDANJE PENISA, ki je seveda nezavedno. Drugače povedano: prava vojakinja/policistka je lahko (od žensk) kvečjemu lezbijka – ker: lezbijka bi se, prav zaradi zavidanja penisa, vendarle lahko znašla v kritičnih (in stresnih) situacija, kjer je treba falično/testosteronsko ukrepati, sprejemati ustrezne odločitve, ukaze/povelja. Normalna ženska je – milo rečeno – (popolnoma) neprimerna za falične poklice oz. funkcije – npr. poveljniške, kakršne so v vojski/vojni. V atipičnih kritičnih oz. napetih (in stresnih) situacijah, ki jih v vojski/vojni (in policiji) ne manjka – znajo ženske (po)vleče popolnoma napačne poteze/ukaze/povelja. S svojimi, neadekvatnimi in čisto drugačnimi potezami/ukrepi/povelji/ukazi, kot jih bi (po)vlekel običajen moški, so lahko ženske (kot poveljnice) družbeno škodljive, torej na nek način nevarne. V vojnem stanju lahko takšne ženske – na takšnih (vodilnih) položajih – s svojo feminilno psiho požene v smrt na desetine vojakov in posledično postavijo pod vprašaj varnost države/naroda. (In ne pozabimo, da imamo v Evropi begunsko krizo in tudi ozemeljske spore s Hrvati.)

Ženska ima, zardi narave kastracijskega kompleksa, ki je sestavni del »Ojdipa«, afiniteto do pretiranega sočutja. Ženskam se (npr.) begunci smilijo in znajo biti v strategiji »dojemanja« beguncev izjemno popustljive in sočutne. (»Patološko sočutje« je navadno inherentni del povprečne ženske psihe, ki se lahko hitro prelevi v nekontroliran sadizem – ker ženski Nadjaz nima moči, da bi zaustavil pobesneli Ono.) Moški pa imamo zaradi kastracijske bojazni bolj »neizprosno« držo do tujcev, ki nam vstopajo v (simbolno) »mamo«, torej državo. Moški imajo tudi (v povprečju) močnejši Nadjaz. (Moški in ženske s(m)o enako pametni!) Npr: ženska poveljnica vojakov in policistov lahko ukaže, da se »uporaba sile/orožja« pri beguncih v nobenem primeru ne sme uporabiti – kljub temu, da je vsakemu moškemu jasno, da se določene »testosteronske situacije« lahko sprevržejo v eskalacijo agresivnosti (s strani beguncev) in je treba »ostro« ukrepati in zatreti agresivne izpade beguncev. Ženska čustva lahko eskalirajo v zelo neproduktivno oz. družbeno nesprejemljivo smer.

Karikirano rečeno: v določeni mat ali pat (šahovski) situaciji ženska na šahovnico vrže aduta, asa, jokerja ali Škisa – misleč, da je v tudi tej (miselni) igri dotična karta »čez vse«. In pamet v tem kontekstu ni relevantna, pač pa so (nezavedna) čustva tista, ki jo zapeljejo v napačno razmišljanje in neustrezne poteze. Nezavedni procesi, ki so vezani na Ojdipov in/oz. kastracijski kompleks so vselej ključni, vendar laikom – še posebej feministkam – neopazni. In prav psihoanaliza je tista, ki mora kritično spregovoriti, če se v družbi dogajajo takšne anomalije, kot je imenovanje žensk na vodilne položaje – npr. v vojski in/ali policiji.

Meni pa se za zahvalo in kazen – ker poučno in kritično mislim –  ukine FB-profil, s tezo/pretvezo, da »sovražno govorim« … Vendar moram govoriti, pisati; ker narodno/državno varnost je lahko s takšnimi imenovanji – kot je imenovanje Alenke Ermenc za načelnico SV – lahko ogroženo. Tako kot ima mama za sina svojevrstno vlogo, ima svojevrstno, vendar drugo (vzgojno) vlogo tudi oče. In tudi vojaški in policijski poveljnik/nadrejeni mora biti moški (simbol očeta) – kot bitje s penisom – ne pa ženska (kot simbol mame)!  Simbolni (primarni) procesi običajnega vojaka/policista žensko poveljnico popolnoma drugače dojemajo kot moškega!

Moški je »naravno«, torej psihološko/psihično faličen zaradi (identitetno prisotnega) penisa, ki ga ima med nogami, in je »rinjajoč«, potenten, aktiven – ne pa pasiven, kakršna je »sprejemajoča« vagina! Penis moškemu determinira njegovo testosteronsko/falično (tudi konfliktnost), torej agresivno psiho, ki je za vojaški in policijski poklic nujna in ključna. (Pamet ne igra nobene neposredne vloge pri tem – moški in ženska sta enako pametna!) Po vsej psihoanalitčni logiki pa ženska vendarle ne more biti falična, ker je njena psiha v resnici »vaginalna«/»sprejemajoča«, pasivna – klitoralna pa le, če je »izmaličena«, torej če se ji zgodi ZAVIDANJE PENISA, kar je po Freudu »nepravilno« in na nek način nenaravno. Klasično ženski Nadjaz ( = moralna razsodnost) je pri ženski – zaradi nekastratibilnosti – popolnoma drugačen od moškega Nadjaza ... Zato je ženska psiha drugačna od moške – in posledično neprimerna za nekatere poklice, še posebej vojaškega in policiskeg. Bi bila pa ženska včasih lahko dobra mirovna posrednica. Ženske so – da ne bo pomote – zelo primerne za nekatere druge poklice - npr. negovalne, tajniške, dekoratine ... Zakaj tako, se bom morda razgovoril ob kateri drugi priložnosti.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
6
APMMB2
0
Dec 06, 2018
Strup je v majhnih flaškah. Ali smo dobili kemijsko orožje?
#6
Cesar je gol
2
Dec 04, 2018
Ne rabim cele psihoanalize, da vidim pajaca na čelu vojske.
#5
APMMB2
1
Dec 02, 2018
In ženska bodi pokorjena možu.
Misli, da je to biblijski izrek. Vem, da so v Sloveniji na oblasti ateisti in da z vero nimajo, oziroma noče jo imeti nič. Pa vendar so se v primeru represije v Sloveniji, strici poslužili prav tega biblijskega navodila.
Pa smo tam. Kdo trdi, da krščanstvo in biblijski nauki niso večni?
#4
Zim Zelen
0
Dec 01, 2018
Zanimive razlage, ki pa izhajajo iz tega do so ženske res "ženske".
Ne enkrat si pisal o ženskah moškinjah in ženskinjah pri moškem spolu.

Nekateri/e imajo/mo sposobnosti in slabosti obeh. :-o
Kam naj pa zdaj vtaknem psihoanalizo ?

Sicer pa menim, da zna ženska napraviti red tudi v vojaških vrstah :-)), če ji bo le dovoljeno uporabiti vsa orodja, ki so na voljo.
#3
Radmila Čučak
1
Dec 01, 2018
Prav imaš Roman, ženske v stresu (vojne) odreagirajo bolj čustveno, iz limbičnega sistema z amigdalo, kakor moški, ki so bolj pod vplivom logike korteksa...

že naslov knjige John Graya Moški so z Marsa (energija vojne), ženske so iz Venere (energija ljubezni), pove kakšne so razlike v moški in ženski psihi. Razlike med spoloma obstajajo in prav je tako, saj ima vsak spol svojo vrednost in vlogo v evoluciji človeške družbe

Celine Dion ima kolekcijo unisex oblačil za otroke, s katerimi želi vplivati na mlade z novo NWO idologijo o enakosti spolov, ki vodi v uničenje tradicionalnih vrednot družine, kot osnovno celico družbe

... v kateri je (pameten in razumen) moški glava družine, ki varuje družino, hišo in teritorij oz domovino, ženska pa steber sočutja, nežnosti, miline in ljubezni, s katero neguje in podpira moškega, ki jo varuje

https://broadly.vice.com/en_us/article/mby3zb/celine-dion-celinununu-clothing-pastor-satanic

Celine Dion's Children's Clothing Line Called 'Satanic' by Priest -

Celine Dion's gender neutral fashion brand CELINUNUNU says its goal is to let kids be who they want to be, but pastor an
#2
abram1b2 Cej
1
Dec 01, 2018
Roman:)* hec!
Gender teorija vrhovnega političnega LGBT lobija v Soveniji. Mogoče so izbrali transvestita-moškega v ženskem telesu..Če že nismo v resnici nikjer prvi,bomo v gender teoriji prvi na svetu,po zaslugi zblojenega slovenskega političnega vrha. Napaka politične narave je očitna v tem primeru Lp :)*

#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2018-11-30 16:30:20 (Nov 30, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Rdeča zvezda in blokada na FB
Intervju (o spolnosti)
Ženske, ki se dobro dol dajejo
Peterson Vs. Žižek - 2. del
Žižek Vs. Peterson - 1. del
Odžagala si je roko
Kriva je Eva?!
Idrija - kraj nesrečnega imena
Seksizem - 2. del
40 mučenikov – ali: SEKSIZEM (1. del)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(13)
ZZZDR
(13)
LGBT
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
geji
(4)
1968
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
eu
(2)
OKS
(1)
oče
(1)
sd
(1)
NOB
(1)
FF
(1)
LMŠ
(1)
SURS
(1)
gurs
(1)
RTH
(1)
seks
(1)
mati
(1)
self
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
tek
(1)
ONA
(1)
DUTB
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

v kolikor ste privrženec iger na srečo, se lahko sedaj preizkusite tudi v različnih igrah, ki so na voljo v casinoju. vse to vam omogoča bet365 casino, ki ga lahko igrate tudi preko slovenske spletne strani - https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-casino/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

optimizacija spletnih strani zahteva, da podjetja in skrbniki spletnih strani poiščejo področja in tematike, kjer lahko pomagajo svojim obiskovalcem. z ustvarjanjem vsebine za uporabnike, ki jo ti iščejo lahko podjetja komunicirajo s strankami v času, ko se odločajo o nakupu, raziskujejo in primerjajo.

Kategorija: Storitve

Cena: 500 €

bet365 poker vam je sedaj na voljo tudi preko slovenske spletne strani. vse kar je potrebno je to, da greste na spletno stran https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-poker/ kjer se lahko registirirate in potem lahko preizkusite svojo srečo s kartami.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če želite imeti telefon srednjega ranga, ki je zelo zmogljiv in ponuja skoraj vse kar imajo telefoni v premijskem razredu, potem je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy j6 - https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-j6-ds-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

veste, da se razlog za vaše zdravstvene težave pogosto skriva v vašem črevesju? pogosto se namreč zgodi, da se poruši ravnovesje dobrih bakterij in zato zbolimo. vendar pa obstaja možnost, da si črevesje hitro popravite, če v prehrano vključite probiotike. prevete, kako vam probiotiki lahko pomagajo.  

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: Pokličite za ceno

iphone x je eden izmed prvih pametnih telefonov, ki je ovit v zelo odporno steklo, ohišje pa je narejeno iz nerjavečega jekla. preverite lastnosti tega zmogljivega telefona- https://www.a1.si/telefoni/iphone-x-64-gb-siva

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

bet365 stave v živo so vam sedaj omogočene tudi v sloveniji in sicer se lahko brezplačno registrirate preko slovenski spletne strani: https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-stave-v-zivo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

razmišljate o tem, da bi okrepili mišice rok, pa vam je obisk fitnes centra odveč, ker morate čakati v vrsti za vadbo na vaši priljubljeni napravi? zakaj ne bi imeli boksarske vreče kar doma? za več informacij o tem, kje jo kupiti in kako jo namestiti, obiščite spletno stran fitnesshop.si.  

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

vam hitrost interneta na vašem mobilniku veliko pomeni, ker potrebujete hiter prenos podatkov za službene namene? potem je smislno, da se odločite za ponudnika a1, ki vam nudi najhitrejše omrežhe 4g/lte.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kupiti mobilne nakladalne ploščadi od proizvajalca ausbau. proizvajamo pod lastno blagovno znamko mobilne nakladalne ploščadi ausbau za evropski trg z upoštevanjem zahtevnih evropskih standardov. različna nosilnost (6, 8, 10, 12 in več ton) in nastavljanje (min 90cm, max 165cm). mobilne ploščadi, ki smo jih proizvajamo imajo široko vozno površino, kar omogoča, da nakladalnik udobno se zapelja čez našo mobilno ploščad v zabojnik oz. vagon. več o izdelku mobilna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.    

Kategorija: Industrijska oprema

Cena: 4999 €

izjemne mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe od proizvajalca različnih velikosti po naročilu. višina mobilne nakladalne rampe lahko nastavljate s hidravličnimi cilindri pod pritiskom, od 900 do 1.650 mm. prihranijo čas za nakladanje oz. razkladanje tovornega vozila oz. vagona. lahko se premika po vašem podjetju s pomočjo nameščenih avtomobilskih koles. mobilne nakladalne rampe ausbau lahko delajo ob vsakem vremenu. v več kot 10 letih smo dobavili mobilne nakladalne rampe v več kot 25 držav po svetu, vključno z evropskimi. več o mobilnih nakladalnih rampah na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. veliko nagnjeno območje, protizdrsna površina, prilagoditev višine (od 900 do 1.650 mm). prihrani vaš čas in denar med nakladanjem – razkladanjem različnega blaga. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe različnih velikosti po naročilu. več o izdelku mobilna nakladalna rampa ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj