Film »Rudar« – I. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2018-11-18 ob 13:00:43

Kljub temu, da sem rojen »Butalčan« – beri: Trboveljčan  – danes, na volilno nedeljo, (spet) nisem šel na županske volitve. Malo iz principa (mene so trboveljski politiki domala v grob spravili), malo pa tudi zato, ker ni nobenih normalnih županskih kandidatov – mislim seveda na moške. Morda so še najbolj resne tri ženske … –  imeti žensko na županskem (ali kateremkoli vodilnem položaju) pa je (zame) približno tako, kot če bi moški plesal striptiz. Jaz imam pač to »(ne)srečo«, da psihoanalitično »štekam« določene psihološke oz. kastracijske kontekste, ki so vezani na spol in sem tudi zelo »izbirčen«, ko/kadar volim – je pa tudi res, in to moram dodati, da »volim, volim, volim, volim žene (ali on malo manje vole mene)!« …

Kot kritičen mislec si dovolim marsikaj. Zdi se mi, da mora »pravi moški«, ki ima še ta privilegij, da mu »klikerji« dobro delajo in ima veliko »drugačnega« znanja, kritično (javno) spregovori – še posebej takrat, ko to od njega terja situacija in družbeni/politični kontekst.

S svojo psihoanalizo sem posegel tudi na filmsko področje, v kinematografijo … Vsega sicer nisem objavil (mogoče še bom). Sem pa spisal recenzijo (spodletelega) »igrano-dokumentarnega« filma »Houston, imamo problem!« (http://nova24tv.si/kolumna/hollywood-imamo-problem/) … Ko so »moji«, mislim na levičarje, politično motivirano posneli prav tako popolnoma spodleteli »igrano-dokumentarni« film »V imenu resnice« (protagonista filma sta bila »scenaristka« Barbara Furjan in režiser Dejan Babošek), sem si na izrecno željo (in posebno povabilo) ogledal premiero in …   – bil sem zgrožen, kako levica popolnoma spodletelo izrabi vsako malenkost, da napiči Janšo in mu naprti vso krivdo, kar mu jo je pač mogoče naprtiti. Bil sem kritičen do ustvarjalcev filma in predvsem objektive – veliko psihoanalitičnega znanja sem vključil v svojo kritiko strnjeno v zapisu »V imenu (čiste)  resnice« (http://beta.publishwall.si/roman.vodeb/post/319973/v-imenu-ciste-resnice)

In potem nedavno (1. novembra) na RTVSLO »uzrem« film »Rudar« … TV premiero nisem gledal, vedel pa sem, da film govori o rovu Barbara in Hudi jami (nekaj mojih znancev in kolegov je statiralo v tem filmu. In … žilica mi ni dala miru, in po par dneh sem si za nazaj (imam pač to funkcijo na TV), »po dolžnosti«, pogleda ta film, (domnevno) »posnet po resničnih dogodkih« … In ker sem bil svoj čas kar malo vpet v te/takratne »resnične dogodke« (govorimo o letu 2009) – posebej v zloglasno izjavo bivšega predsednika Danila Türka (o »drugorazredni temi«: https://www.youtube.com/watch?v=kjnLB8TvMbc ) – sem bil ob gledanju filma ZGROŽEN! Ta, sicer gledljiv in všečen film namreč nima nobene veze z resničnimi dogodki, ki so se dogajali leta 2009, v času, ko so se v Hudi jami, v rudniškem rovu Barbara (pri Laškem), odkopavale kosti povojnih pobojev.

Bežno naj omenim, da sem o znamenitem intervjuju na RTVSLO Jožeta Možine z Jožetom Dežmanom sem – kot psihoanalitično podkovan kritični mislec – tudi svoje povedal. Do Dežmanove izpovedi sem bil zelo kritičen (posredno tudi do Možine):  »Dežman in njegovo nezavedno« (http://beta.publishwall.si/roman.vodeb/post/407792/dezman-in-njegovo-nezavedno)

Še enkrat: film »Rudar« nima nikakršne zveze z resničnimi dogodki! Detajle bom napisal v II. delu tega mojega kritičnega zapisa … Apel levičarjem pa je: na tej točki pa bi lahko bili kritični – a ne morete biti, ker ste izgubili svoj »medijsko-politični« kompas. Dopustiti, da se film deklarira kot »film, posnet po resničnih dogodkih«, je dejansko perverzno in popolnoma spodletelo. Film bo/je nominiran za filmskega oskarja za najboljši tujejezični film … Groza!  Kdo je tukaj nor?! Poljska režiserka Hanna A. W. Slak?! Dotični »rudar« Mehmedalija Alić (ki v resnici sploh ni bil rudar)?! RTVSLO?!

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
4
APMMB2
1
Nov 24, 2018
Filma nisem gledal, zato o filmu nič.
Sam Barbara rov pa je grozljivka, ki je ni mogoče prezreti, ki je temna senca na reevolucijo, na komniste, ki so revolucijo vodili in na vse, ki še sedeaj skušajo opravičiti ta strašni zločin.
Da je bil pomor ljudi v Barbara rovu hud zločin dokazujejo pregrade, ki so jih zločinci postavili, da bi preprečili odkritje zločina.
Vsako, pa tudi najmanjše opravičevanje, ali pa iskanje opravičila je neumestno, še več, je nadaljevanje zločina.
Dokler bomo o takšnih zločinih dvomili, bomo sami v sebi nosili komplekse, ki nas že danes drago stanejo, v prihodnosti pa nas bodo še bolj.
Poglejmo si samo brate Srbe, ki zaradi kompleksov, ki jih ne morejo in ne morejo preboleti, rinejo iz ene morije v drugo. ne morejo se pomriti, ne morejo se normalizirati.
Ali si želimo tega?
#4
Roman Vodeb
1
Nov 21, 2018
Film je moralno pokvarjeno koncipiran.
#3
abram1b2 Cej
1
Nov 21, 2018
Vse to je zrežirano, podkupljeno in naročeno s strani desnice.Tu so v igri politični motivi.Fučka se desnici za te nesrečnike,katerih ostanki so v rovih.Treba je doumeti, kdo ima interes izkrivljati resnico.?
#2
rastko plohl
0
Nov 21, 2018
ne verjetno
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2018-11-18 13:00:43 (Nov 18, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
(Psiho)Analiza povojnih pobojev – II. del
Nekaj (psiho)analize povojnih pobojev – I. del
Generalmajorka in psihoanaliza
Kdo je tukaj nor?! – ali: film »Rudar« (II. del)
Film »Rudar« – I. del
Dream team
Panel: Svoboda govor, sovražni govor, lažne novice
Sam proti vsem?!
Vodeb je zmagal - ker dobro vedno zmaga!
Estrogenski SD/Židan
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ZZZDR
(13)
ŠPORT
(13)
LGBT
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
geji
(4)
1968
(4)
Film
(3)
eu
(2)
ONA
(1)
sd
(1)
RTH
(1)
oče
(1)
DUTB
(1)
self
(1)
NOB
(1)
FSD
(1)
SURS
(1)
OKS
(1)
tek
(1)
SKZP
(1)
mati
(1)
gurs
(1)
FF
(1)
IŠČI PO ARHIVU
December 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

7466.) leto potopa mojstrovina in oporoka vizionarke - margaret atwood

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

6821.) tri miške klepetulje - mira voglar in helena giacomelli

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5717.) pompeji - robert harris

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 10.99 €

4616.) radiestezija - mirela mahne

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15 €

4033.) kako si pridobiš prijatelje ? - dale garnegie

Kategorija: Družboslovje

Cena: 12.99 €

**note : contact us if you want the price and more details about the pioneer.we also offer you so much discount on the keyboard..the instruments are cheap.   package content below ===================== pioneer dj cdj-2000nxs2 high-resolution pro-dj multi-player (black) power cable audio cable lan cable disc force eject pin limited 1-year warranty   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970

Kategorija: DJ oprema

Cena: 2000 €

7721.) šhimad bhagavatam  prvi spev drugi del

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

7704.) filozofija prostora in psihologija bivanja feng shui - špela kryžanowski

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 26.99 €

7356.)  shadowmancer - g.p. taylor, knjiga je v angleškem jeziku

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5636.) gospodar harry o naravi magičnega - dušan rutar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

4524.) tek vitki in zdravi s pravilnim treningom - jens bodemer

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 7.99 €

3442.) zgodovina slovenskega dramskega gledališča v mariboru do druge svetovne vojne - bruno hartman

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj