Ljubezen do (političnega) kreganja

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2018-08-14 ob 15:01:41

Te dni sem twittnil:

»"Ljubezen do kreganja" nas bo v grob spravila, ohromila državo. Iz naftalina/zgodovine vlečemo na plano vse, na čemer je mogoče zgraditi prepir/kreganje. Namesto kategoričnega/etičnega imperativa, nas obvladuje imperativ kreganje, med levimi in desnimi. Kot nacija rabimo terapijo.«

Če ne bi toliko vedel o psihološkem, torej nezavednem ozadju tekmovalnosti – o starogrškem agonu (kar v osnovi pomeni konfliktnost) – bi bil tiho. Tako pa: greh bi bil molčati – molčijo strahopetci. Moje poslanstvo med drugim je tudi širiti določena znanj, predvsem psihoanalitična. In skozi psihoanalizo se da veliko povedati o tekmovalnosti, torej o bolestni konfliktnosti, ki se v resnici napaja iz Ojdipovega konflikta, katerega inherentni del je tudi kastracijski kompleks. Govorim predvsem o pravilno razrešenem Ojdipovem kompleksu, katerega inherentni del je zdrava tekmovalnost (in tudi moralna razsodnost – Nadjaz). Družbeno problematična je seveda moška (apriorna) konfliktnost, tekmovalnost, borbenost, prepirljivost. Številne politične/vladne krize – tudi ta naša, sedanja – se napajajo ravno iz te apriorne moške konfliktnosti/prepirljivosti. Levi ne zdržijo, brez da bi se kregali z desnimi – in obratno.

Tisti, ki na pomoč kličejo zloglasne, in vselej (za kreganje – beri: oživljanje konflikta) uporabne, povojne poboje, so  eklatanten primer desničarja, ki je (nezavedno) ujet v kastracijsko bojazen. Takšni desničarji uporabljajo levičarje (in »njihovo« preteklost/zgodovino) zato, da se »zdravijo« – beri: (psiho)terapirajo. Takšnih »primerkov« seveda mrgoli tudi na levi – kastracijski kompleks je namreč univerzalen, na svojstven način pa zadeve in ženske in moške. Vendar, ko govorimo o kronični konfliktnosti – beri: nagnjenju h kreganju/prepiranju – govorim seveda predvsem o moških, o moškem spolu. Mnogi politično opredeljeni moški – z vsemi svojimi politiki na čelu – ne bi mogli živeti, če bi bilo kreganje prepovedano. Za začetek bi bilo – za nas, za Slovenijo – dobro, da bi takšni militantni »primerki« stopili pred ogledalo in se (s)kregali sami s sabo; lahko pa se včlanijo tudi v kakšno športno društvo, kjer se bo njihov agon/konflikt lahko sublimirano udejanjal in se družbeno anuliral/nevtraliziral. Nadvse primerni bi bili borilni športi ala boks, vse franšize karateja, judo, rokoborba – še najboljša pa bi bila (kletkarski) »ultimat fight« in/ali »K1«.

Feminizem kot poosebljena institucija, kjer domuje kronično kreganje, predstavlja povsem drugo poglavje človeške mehek in vsakodnevne psihopat(olog)ije. Feministke imajo, karikirano rečeno, konfliktnost »v krvi«, ali pa »v genih«. V resnici pa se njihova konfktnost napaja iz jedra infantilne/ojdipalne/kastracijske travme (onstran katere pogosto tiči (še) spolna zloraba). Mogoče leve stranke niti ne bi bile tako konfliktne in nagnjene h kreganju, če jih ne bi podžigale (njihove) feministke. (Geji so v tej konfliktni paradigmi čisto tretje poglavje.)

»Zgodba« na levi je sicer paradigmatsko podobna kot na desni, le da imajo levi (konfliktni) »kregljivci«/»prepirljivci« več »tehnologij« na voljo – in tudi bolj iznajdljivi so – in v kreganju zmagujejo, ker imajo večino družbenih sistemov pod kontrolo oz. v uporabi. Večina medijev je levih – na čelu za nacionalno RTVSLO (in dnevnim časopisjem Delo, Večer, Dnevnik); večina družbenih podsistemov je levih – na čelu z izobraževalnimi (pod)sistemi (vrtci in šolami, fakultetami), knjižnicami, kulturnimi domovi, mladinskimi centri (javnimi zavodi) … Levi se kregajo skozi subtilno ideološko torturo, vpeljujejo instanco zloglasnega »sovražnega  (in diskriminirajočega) govora … Režim, ki je vselej (tako ali drugače) levi, jih zalaga z denarjem … in … kreganje med levico in desnico je v resnici zelo enostavno, saj jih »suportira« sistem, torej režim. Militantni desničarji pa so (militantnim) levičarjem krasni sparing partnerji. Eni drugim služijo zato, da jim ni treba plačevati za drage psihoterapije – ker: ko se kregajo, »blestijo od sreče« (beri: »blestijo od sadomazohističnega užitka/uživanja«). Dotična kregarska paradigme je na tak način krasno zaključena. Samo še vojno rabimo, da/pa se med seboj končno (bratomorno) pobijemo.

In da se ne bo sedaj našel kakšne »konfliktni prepirljivec« in si začel lastiti nekakšno »resnico«, zato da bi legitimiziral in svojo frustracijo in svojo konfliktnost – beri: nezavedno nagnjenost h kreganju, ki se napaja iz kastracijske (in še kakšne druge) frustracije. Iz Kantove filozofije oz. spoznavnega skepticizma (in epistemologije kot vede, ki problematizira »spoznavanje spoznanja«) vemo, da absolutne resnice ni! Bistvo tega (prvega) kopernikanski obrat je ravno v tem, da absolutne resnice ni in da subjekt  sam proizvaja lastne (subjektivne) resnice. Zato: nobene končne in absolutne resnice (npr. o povojnih pobojih) ni!

PS1: Pustite sedaj Šarca pri miru – oz: pustite sedaj Janšo pri miru!

PS2: In če sem konsistenten svojemu znanju napovedujem, da se bo Janša/SDS še kako (apriorno) »zaganjal« v Šarca, v koalicijo. Če bi vladal Janša/SDS bi se na identičen način levica (apriorno) »zaganjala« v vladno koalicijo. Slovenci smo še posebej nezreli kar se tiče apriorne politične konfliktnosti.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
APMMB2
0
Aug 17, 2018
Menim, da je razprava rahlo mimo.
Politika je vedno konfliktna. Normalno bi sicer bilo, da politika zbližuje različna stališča, vendar se v politiki pogosto različna stališča še bolj zaostrujejo.
V demokraciji mora biti politična scena odprta, mora biti prostora za najrazličnejša stališča, saj je vednar svoboda imperativ in izražanje različnih stališče je demokracija.
Kaj vodi politike k temu, da izražajo različna stališča je morda lahko problem psihoanalize, vendar to poenostaviti tako, da gre za manjake, je malo prehudo.
Politik izraža svoje mišljenje zaradi interesa. Cilj mu je zmagati in interes uveljaviti. Za interes, ki ga uveljavlja mora imeti podporo. Najprej med svojimi strankarskimi pristaši, ta pa mora biti izražena tudi širše. Brez podpore pravzaprav ne gre uveljavljati interes,saj v takšnem primeru politik izgublja na veljavi in preveč porazov ga lahko izloči iz politike.
Kako interes uveljaviti pa je stvar tehnike. Eni ga uveljavljajo nirno, drugi vehementno, eni uglajeno, drugi robato. Vsako uveljavljanje intresa pa je konfliktno, seveda če je demokracija. Če imamo enopartijski sistem, takšnega, kot smo ga imeli v propadli Jugoslaviji, potem je le ozek krog ljudi imel pravico izražati interes ozkega partijskega vodstva. V glavnem je to bil poveljnik komunistov tovariš Tito Preden je spregovoril je bil deležen dolgega aplavza in frenetičnega vzklikanja. Ko je spregvoril ni bilo pomembno kaj je govoril, o čem je govorili, kakšen interes je zastopal, važno je bilo, da se je pojavil in vžno je bilo, da so mu podrepniki ploskali in skandirali, da so bili ob koncu govara popolnoma zaripli.
Spomin na tiste čase je še živ in očitno ga obujajo pred vsem mediji in menim, da ni potrebno takšne ekscese obujati še s psihanalizo. Namreč v članku se skriva želja po takšni enotnosti. V takšni enotnosti namreč ni prostora za različna mnenja, Različna mnenja pa se prikazuje kot prepiranje, ki je pogojeno s tem in onem psihičnim stanjem.
Če dodamo še levičarstvo in desničarstvo, ki ga začinimo še s fašizmom, potem dobimo neužiten kič. Ta pa preraste v nemoralnost, ko ob stotinah prikritih grobišč ob desettisoče pobitih in nepokopanih, to tragedijo štejemo za politični prepir.
Menim, da je vse skupaj nekulturno in zelo natančen približek izpadom šefa borcev Tita Turnška.
#2
Komentar izbrisal uporabnik
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2018-08-14 15:01:41 (Aug 14, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kultura(c) – I. del
Afera Prešiček
Ogroženi moški
MOM-ovci so težki kot svinec - 3. del
MOM/"borderline" - 2. del
MOM/"borderline" - 1. del
Režimska intervencija v »zmenkarije«?!
Policijski sadizem - 2. del
Jubilejna 100. predstava:
Svoboda govora Vs. sovražni govor
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(13)
ZZZDR
(13)
LGBT
(13)
RAAM
(5)
CSD
(5)
1968
(4)
geji
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
eu
(2)
NOB
(1)
oče
(1)
OKS
(1)
FF
(1)
sd
(1)
SURS
(1)
gurs
(1)
RTH
(1)
seks
(1)
self
(1)
mati
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
DUTB
(1)
ONA
(1)
tek
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

6821.) veliki jože - vladimir nazor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

3895.) galeb - jonatan livingston  - richard bach

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

430.) ti bodi moj vodnik - jože urbanija limbarski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

2087.) razmerja črtice - viktor gregorač

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2065.) ograd - janez jalen

Kategorija: Kulinarika

Cena: 14.99 €

639.) radoživa špela - erna svet

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

7730.) priznanje - john grisham

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7729.) senca - robert harris

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7728.) 19 reologija živil

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj