Bizarna poškodba: »Shermer's neck« (in RAAM) – V. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2018-07-09 ob 09:35:46

 

Dandanes je Michael Shermer znan kot publicist – nekoč pa se je »udejanjal« tudi kot ultramaratonski kolesar. Prvič je prekolesaril RAAM leta 1982 (ni bil sicer prvi) … Njegov, zdaj že znameniti »Shermer's neck« se mu je zgodil leto pozneje – leta 1983. (RAAM je pozneje prekolesaril še leta 1984, 1985 in 1989). Bizarna poškodba imenovana po dotičnem Shermeru (»Shermer's neck«) je po svoje res bizarna. Še vedno pa velja za svojevrstno enigmo. No, zame je osebno je sedaj poškodba »razgaljena«. Izoblikoval sem si neko vednost oz. teorijo. In če bi bil kdo to pripravljen poslušati, bi bil pripravljen svoje teorije tudi dokazati. Celo več: poškodbo »Shermer's neck« grem lahko predavat na katerokoli medicinsko (ali šprtološko) fakulteto (po svetu), ali katerikoli medicinski ali »športno-poškodbeni« kongres/seminar.

Glede na to, da sem bil letos član spremljevalne ekipe Uroša Stoklasa – bil pa sem zadolžen za Uroševo psihično pripravo (in tudi za mikrosocialno dogajanje v sami ekipi) – se čutim poklicanega da par stvari »ovekovečim« o dotični (bizarni) poškodbi vratu. Stoklas torej ni bil ne prvi ne zadnji, ki zaradi »Shermer's neck-a« ni prišel do cilja – njemu se je že drugič (po slabih 1800km) zgodil odstop zaradi te bizarne poškodbe. Do pojava poškodbe je bil odličen, hiter – celo tretji v svoji kategoriji. Ob tem moramo vedeti, da je Uroš Stoklas prvenstveno vrhunski kegljač (v mladosti tudi odličen smučar), kolesari – sicer že več let – pa bolj za hobi in nikoli ni bil pravi kolesar, torej (vrhunski) tekmovalec.

Bistvo omenjene poškodbe je, da kolesar ne more dvigniti glave (zato, da bi videl cesto pred seboj). Uroš Stoklas je odstopil zato, ker ni mogel več dvigniti glave (zato, da bi videl cesto pred seboj), in prav zato je bila nadaljnja vožnja (še posebej drvenje po klancu navzdol – tudi do 70 km/uro) smrtno nevarna. Ko je prvič sestopil s kolesa in rekel, da »ne more« več naprej – torej da »noče« več naprej (ker je nadaljnja vožnja zanj smrtno nevarno) – sem ga prepričal, da je vožnjo nadaljeval. Takoj pa se mi je v glavi pojavila moralna dilema – v smislu: »Kaj če pade, in se poškoduje ali celo ubije – kar se je na RAAMu že dogajalo – … kako bom potem jaz s tem živel, glede na to, da sem ga prav jaz 'motivacijsko' vrnil nazaj na kolo?!« Zato sem se v nadaljnjem svojem »motivacijskem« pristopu držal načela, da mora biti nadaljnja vožnja njegova in ne moja oz. naša (ekipina) odločitev. Kakšni vojaški pristopi prisile, kakršni so bili prisotni pri Robičevih uspehih/kolesarjenjih na RAAMu, meni niso prav blizu – še posebej zato ne, ker sem (prvič) magistriral ravno iz (psihoanalize) športne motivacije.

Dejstvo na katerega nisem bil ravno pripravljen, je bilo, da Uroš ni hotel več na kolo, rekoč, da je to zanj smrtno nevarno. Premogel je toliko razsodnosti in toliko »kmečke pameti«, torej zdravega razuma, da je vedel, da nadaljnji dve tretjini proge ne bo mogel prevoziti – ker se pač s počasno vožnjo ne da priti do cilja. Časovne limite pač opravijo svoje, in posledično (zaradi prepočasne oz. previdne in »(pre)bojazljive« vožnje) bi prišlo bi do diskvalifikacije. Uroš mi je – malce zavajajoče – že v Sloveniji zagotovil, da se mu letos »Shermer's neck« ne bo ponovil, ker ima druge nastavitve na kolesu, pa tudi maser/fizioterapevt bo opravil svoje masersko delo pa tudi terniral je letos občutno več in bolje. Verjel in zaupal sem mu – beri: nasedel sem mu … In moja vloga je bila predvidoma torej drugače zastavljena – na vrat sem nehal biti pozoren. Na licu mesta pa sem se »v živo« soočil in (neuspešno) spopadel s »Shermer's neck-om«.

Po tehtnem in poglobljenem razmišljanju sem spoznal, da problem poškodbe sploh niso (vratne) mišice. Problem je – po mojem MENENJU in PREPRIČANJU – živčna oz. miselna povezava med motoričnimi centri v možganih in vratnimi mišicami oz. elevatorji/»dvigovalkami« glave. Nikakor ne gre za utrujenost vratnih mišic – kolesar sploh ne čuti bolečine v vratnih mišicah – pač pa za »prekinjeno« živčno oz. miselno povezavo, kar pa spet ne smemo povezovati s poškodbo živcev. Nekje sem naknadno zasledil, da so nevrologi sicer omenjali možnost »prekimbe« živčne poti, vendar so slednje povezovali s fiziologijo. Sam pa vem, da Uroš ne letos, ne lani ni čutil nobenih mravljincev, ki bi nakazovali na »ranjenost« oz. poškodbo živcev, ki oživcujejo vratne mišice. In kolikor vem, so tudi živčne poti speljane varno, torej tako, da anatomija sklonjene glave ne vpliva na pritiskanje na živce.

Je pa nekaj evidetno. Uroševa kolearska drža med vožnjo/kolesarjenjem je »kronometerska«, torej zelo aerodinamična. To pomeni, da ima glavo vselej sklonjeno navzdol, in ne glede naprej (v maser vožnje), pač pa navzdol, v tla, pedala … To »depresivno« držo, kot sem jo sam poimenoval, vzdržuje ure in ure – stotino kilometrov/milj je Uroš prevozil s sklonjeno glavo. Miselnega ukaza »dvigni glavo« in »poglej naprej« sploh ni uporabljal. In natančno to ga je pokopalo. T. r. »odmrla«/ »zamarla« oz. »zaspala« mu je miselna povezava med motoričnimi centri v glavi/možgani in vratnimi mišicami. Res je, da se ta povezava dogaja po živčnih poteh. Vendar pri poškodbi ne gre za poškodovano živčevje, pač pa za ukinjeno/prekinjeno živčno pot, ki je psihična in ne fiziološka/živčna.

Če se ne bi ukvarjal s hipnozo, do tega spoznanja (mnenja, prepričanja) ne bi prišel – torej, ne bi si ustvaril takšno strokovno mnenje o tej bizarni športni poškodbi. Tako kot je »fantomski ud« v resnici psihična težava invalidov, ki so jim amputirali določen ud, ki jih po amputaciji boli, čeprav ga ni, tako je tudi »Shermer's neck« v resnici psihična poškodba. In kot strokovnjak za psiho si očitam, da, kljub uvidu v jedro poškodbe, Urošu nisem mogel pomagati. Storil pa sem vse, kar se je »po protokolu« dalo storiti. Rekel sem si, da bi si očital, če ne bi na Urošu »apliciral« nekega (hipnotskega) »protokola«, po katerem sem računal, da bi mu lahko dvignil glavo – torej mu spet »oživčil« miselno pot med možgani (motoričnimi centri) in vratnimi mišicami. Ker pa Uroš ni sugestibilen, mu s hipnozo nisem uspel pomagati – torej, s posthipnotsko sugestijo mu nisem uspel »oživeti« ustrezne/odločilne miselne povezave med možgani in vratom. Problematično je bilo tudi to, da se je že pred mojim »protokolom« trdno odločil, da ne bo več nadaljeval. Njegov Ego pa je enormno velik. Ni se ga dalo prepričati, da naj se vrne na kolo in naj preveri, kako je s »pogledom naprej«. Kregati z njim pa se tudi nisem želel.

Izkušnja, ki sem jo dobil na RAAMu kot spremljevalec, je zame osebno – ukvarjam pa se s psiho ljudi – velika. Morda še največ (epohalnega) sem se naučil okrog »Shermer's neck-a«. Sedaj vem, kaj botruje tej bizarni poškodbi, vem kako nastane, kakšna je etiologija in pri komu (in v kakšnih okoliščinah) se pojavi. Vem tudi, kako se jo da preprečiti – a o tem (še) ne bom pisal. Poznam t. r. vso teorijo oz. ozadje te poškodbe. Morda bom eksperimentalno tudi dokazal to, kar sem v tem v tem zadnjem (5.) delu podlistka pisal. 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2018-07-09 09:35:46 (Jul 09, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Pokvarjeni odvetniki
Sebastien Abramov (Colarič), Sara, Julija in odžagana roka
Absurdna blokada – za 1 dan, za 1 mesec, za …
Šola in institucionalna (pre)vzgoja
Psihopati?! Vse več jih bo!
O osmanagićologiji – 8./zadnji del
Osmanagićev nateg! – ali: o osmanagićologiji – 7. del
Osmanagićevi najbolj bizarni nategi - 6. del
Osmanagićev nateg – ali: osmanagićologija (5. del)
Osmanagićologija (bosanske piramide) – 4. del
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
LGBT
(16)
ŠPORT
(13)
ZZZDR
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
1968
(4)
eu
(4)
geji
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
FF
(1)
oče
(1)
OKS
(1)
RKC
(1)
LMŠ
(1)
sd
(1)
NOB
(1)
DUTB
(1)
SURS
(1)
gurs
(1)
RTH
(1)
seks
(1)
self
(1)
mati
(1)
ONA
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj