Psihoanalitična teorija psihopatologije – 1. del

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2014-09-04 ob 13:39:18

Glede na to, da sem svoje psihoanalitično znanje (iz)gradil na čisto drugačnih temeljih in po drugih poteh kot uradni psihoterapevti (psihologi/psihiatri), je moj domet dela s »pacienti« oz. ljudmi s psihičnimi/osebnostnimi težavami/problemi, drugačen, rekel bi, da daljši/večji, ker nisem ukalupljen v institucionalno znanje/okvirje. Ne zdi se mi logično, niti možno/mogoče, da bi kakšni uradni strokovnjaki prišli v razumevanju in sanaciji/terapiji določenega/zahtevnega patosa dlje kot jaz, ki izhajam iz drugih konceptualnih temeljev. Ne trdim, da vedno in v vseh primerih. Ne rečem, da je moje delo kot noč in dan glede na tisto, kar delajo (mnogi) uradni psiho-strokovnjaki/psihoterapevti. Bi pa rekel, da je moje delo, moj pristop unikaten, ali pa vsaj »improvizirajoč«,.»čarajoč«.

Odločil sem se, da par stvari/teorij/interpretacij predstavim na blogu – za tiste, ki jih to/tema pač zanima. Nikomur nič ne vsiljujem, namigujem pa, da so moji pristopi in tudi razumevanje vsakdanjega življenja in problemov, pa tudi psihičnega patosa, nekako drugačno, (klasično) psihoanalitčno. Menim, da je uradna psiho-stroka, predvsem psihiatrija (konceptualno) »zabluzila«. S tableti in vso farmacevtsko mašinarijo se iz strokovnega labirinta pač ne da rešiti.

Ko npr. k meni pride najstnica, ki že nekaj let hodi k (šolani) klinični psihologinji, ko jih hkrati (medicinsko šolana) psihiatrinja predpisuje tablete – zato, da se ne bi »rezala« (samo-poškdovala), da ne bi (anorektično/bulimično) bruhala, se (kompulzivno) prenajedala (ali stradala), da je ne bi (z)grabila panika – se meni meša od besa na te uradne psiho-strokovnjake. Jaz ji(m) – ne sicer vsem – domala v eni uri/seansi najdem (nezavedno/potlačeno/infantilno) jedro problemov (sanacija/terapija je seveda trdovratnejša). Toda najlažje se je »malo pogovarjat« ali pa tablete predpisovat. Jaz si pomagam s »čaranjem«, tudi s hipnozo – seveda na tem mestu ne bom povedal, kako in na kakšen način (v katerih kontekstih) to delam. Ampak, ko dobim odgovor: »Moja psiholog(inja)/psihiatrinja nima pojma; to kar se greste vi, in kar ste odkrili v eni/seansi oz. par urah/seansah pogovarjanja, drugi ne bi v 10-ih letih.« In ko to slišim od večih »mojih«, ko dobim toliko vzpodbud, sem se odločil angažirati tako, da sem ob sredah sedaj tudi v Ljubljani (na Masarykvi 23).

Ko mnogi uradni (lev(ičarsk)i) psiho-strokovnjaki od doktorjev (razvojne) psihologije, do psihiatrov in psihoterapevtov niso vedeli, kaj pomeni pravilno razrešen Ojdipov kompleks za razvoj mentalnega zdravja, sem v času (referendumskega) sprejemanja/zavaračanja Družinskega zakonika popizdil.

Na blogu bom objavil nekaj tekstov, kjer bom razložil nekaj svojih pogledov/teorij/interpretacij na nekatere segmente (teorije) psihopatologije. Razložil bom par stvari na katere uradna stroka gleda drugače, kot to vidim jaz (skozi Freuda/psihoanalizo). Panične napade bom razložil čisto drugače kot je to sposobna narediti uradna (slovenska) psiho-stroka. »Mejno osebnostno motnjo« (MOM), torej »border-line« bom razložil malce drugače – bolj poglobljeno –, kot uradna stroka (laično) razlaga oz. razume.

Psihopatologija me doslej ni posebej zanimala – psihoza me tudi sedaj (še) ne zanima. Me pa čedalje bolj zanimajo nevroze oz. »mejne« osebnostne motnje (narcizem, shizoidnost, shizotipskost, histrioničnost, paranoja, fobije, panični napadi ipd.) In v naslednjih blogih se bom razpisal ravno na te teme.

Ob sredah – od 10h do 18h – pa sem tudi v Ljubljani (na Masarykovi 23) tudi s popustom (seveda po predhodnjm naročilu).

Če se pa oglasite v Trbovljah, je pa še ceneje: http://www.romanvodeb.com/

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Roman Vodeb
0
Sep 04, 2014
Cena ni v moji domeni - postavlja jo Zavod "Zimske urice". Mislim, da je cena 65 Eur za 1,5 ure. So pa neki popusti ... 32 Eur za člane društv Gorska roža, tu je še nek "kuponko" ... na linku vse piše.
#3
Roman Vodeb
0
Sep 04, 2014
Shizoidnost je "mejna osebnostna motnja" (MOM) - kot bi rekli psihiatri. Shizoidnost je med psihozo in med nevrozo. Zagotovo ni psihoza, tu ni halucinaciji, vendar ima MOM-ovec lažne/zgrešene/napačne občutke, in to močne/globoke občutke (predvsem tiste v socialnih kontekstih, npr. partnerstvih). Pri MOMovcih oz. shizoidnih osebah so problem čutveno impulzivne realcije do najbližjih svojcev (staršev, partnerjev, otrok, najbližjih sorodnikov in celo do psihoterapvtov, ki jih zato pogosto menjajo). MOM-ovci/shizoidni so lahko - če se ne avtoanalizirajo - naporni tudi za sodelavce in prijatelje, ki jih zato hitro izgubijo. Itd.
#2
Alexio Dickson
1
Sep 04, 2014
Sem mislil, da shizoidnost uvrscajo med psihoze.
Redna cena je 60€ za 45min v Lj.
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2014-09-04 13:39:18 (Sep 04, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Simič Vs. Vodeb - 2. del
Prvi spol - knjižnica Jožeta Mazovca
Greta, njeni »gretofili« in »greteni«
Šport in seksualnost - 4. del
Seks pred tekmo – da ali ne? - 3. del
Psihoanalitični transfer v razumevanju odnosa trener/ka-športni/k/ca – 2. del
Tabu tema: seksualnost in šport (mladih) - 1. del
Pokvarjeni odvetniki
Sebastien Abramov (Colarič), Sara, Julija in odžagana roka
Absurdna blokada – za 1 dan, za 1 mesec, za …
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(17)
LGBT
(16)
ZZZDR
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
eu
(4)
geji
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
RKC
(1)
FF
(1)
sex
(1)
OKS
(1)
NOB
(1)
LMŠ
(1)
sd
(1)
tek
(1)
gurs
(1)
SURS
(1)
ONA
(1)
DUTB
(1)
RTH
(1)
seks
(1)
mati
(1)
self
(1)
oče
(1)
FSD
(1)
SKZP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj