Članek
Vse najboljše za stoti rojstni dan, draga Tove!
Objavljeno Aug 09, 2014

Vse najboljše za stoti rojstni dan, draga Tove Jansson!

In iskrena hvala, ker si nam pokazala, da je domišljija neskončno močnejša od vsega, kar zna in zmore ustvariti Človek-stroj! 

Morda se zdi, da ljubezen, sočutje in strpnost, ki vodijo Mumine skozi njihova življenja, sodijo le v pravljice, in ne v civilizacijo človeka ... pa ni tako! 
Brez teh načel ne izgublja smisel le človek, temveč ga izgublja življenje. 
Zato se bomo potrudili, da se Mumini vrnejo v Slovenijo in da jim bo pri nas lepo - zato, da bo ostalo življenje. Da bomo Človek-človeku Mumin, da bomo na Zemlji resnično doma! Tako bodi. Na vekov veke, amen. 

---


				5 prijateljev za Mumine!

[5 prijateljev za Mumine! Andrej Ilc, Irena Lukan Matko, Tjaša Koprivec, Ajda Rooss, Rok Zavrtanik]

Dan pred 100-letnico rojstva Tove Jansson smo na novinarski konferenci počastili eno najvidnejših evropskih avtoric in ilustratork na področju mladinske literature, ki je zaslovela z zgodbami o muminih, že več kot pol stoletja navdušujočih otroke po vsem svetu. Tove je svoje prvo mednarodno priznanje, prestižno Andersonovo nagrado, prejela leta 1966 prav v Ljubljani.

Muminnavdušenci Lutkovnega gledališča Ljubljana in založb Mladinska knjiga in Sanje smo predstavili prihajajoče slovenske poklone Tove Jansson in znamenitim likom, ki naseljujejo čarni Mumindol: natečaj otroških likovnih in literarnih del, več založniških projektov in posebno praznovanje, ki ga 6. septembra zgostimo v Mumindan


Pokukajmo v Tovin svet: 

http://www.tovejansson.com/eng/saarigalleria.html#saarikuvat/saari01.jpg