Prednosti skrbništva psa med otrokovim odraščanjem

Objavil/a Revija Kužek, dne 2015-10-21 ob 09:39:28

Ko hišnega ljubljenčka, predvsem psa, pripeljete v svoj dom, s sabo prinese veliko prednosti. Mednje prištevamo predvsem zmanjšano tveganje za depresijo, zvišanje telesne aktivnosti in odpiranje novih možnosti za socialno interakcijo. Nekatere novejše raziskave pa kažejo tudi na to, da lahko pes otrokom pomaga razvijati veščine, ki so nujne pri odraščanju v zaokrožene in samostojne odrasle ljudi.

SAMOZAVEST

Vedno znova se potrjujeje povezava med skrbjo za psa in povečano samozavestjo pri otrocih. Že majhni otroci lahko staršem uspešno pomagajo skrbeti za žival, kar jim daje občutek kompetentnosti. Vedenje, da so zmožni skrbeti za živo bitje, omogoča otrokom razvijanje samostojnosti, ki temelji na samozavesti in je bistvena pri sprejemanju dobrih odločitev v adolescenci in odraslosti. Takšna samozavest lahko pomembno vpliva na sprejemanje odločitev kot je na primer odločitev za študij v tujini – daleč od doma in domačih.

Še en pomemben dejavnik pri razvijanju samozavesti je brezpogojna ljubezen, ki so je otroci deležni s strani psov in jim pomaga oblikovati pozitivno samopodobo.

EMPATIJA

Skrbništvo je tesno povezano z razvijanjem empatije, zato je hišni ljubljenček, za katerega otrok pomaga skrbeti, lahko pomemben element pri oblikovanju emocionalne inteligence. Pes je odvisen od svojega skrbnika in otroci, ki razumejo potrebe svojega pasjega prijatelja ter z njim sočustvujejo, ves čas razvijajo emocionalno inteligenco. To ne pomeni zgolj tega, da vzgajate prijazne otroke, ki bodo zrasli v prijazne odrasle, temveč veljajo ljudje z dobro razvito emocionalno inteligenco za boljše vodje, imajo posledično boljše službe in višji prihodek. Poleg tega je empatija ključnega pomena tudi za grajenje trdnih razmerij in vzdrževanje dobrih medčloveških odnosov.

Seveda pa tu ne smemo ovreči verjetnosti, da otroke z več empatije, živali bolj privlačijo kot tiste z manj.

ODPORNOST NA STRES

Raziskava narejena med otroci vojakov v Ameriki, katerih starši so pogosto vpoklicani, je pokazala, da se otroci z ljubljenčki lažje spopadajo s stresom ločitve kot tisti brez. Pri tem je pomemben faktor količina kvalitetno preživetega časa z živaljo ter navezanost otroka in živali. Bolj kot je bil otrok vključen v skrb za psa, lažje se je spoprijel s starševim vpoklicem v vojno.

Psi namreč otroku pomagajo razvijati občutek dolžnosti in ozaveščenosti, ki ni vezana le na njih in njihovo družino, temveč tudi na širše okolje. Tako naj bi psi otrokom pomagali v raznoraznih stresnih situacijah. Med drugim tudi pri težavah v šoli, pri selitvi ali težki bolezni v družini.

Beri dalje...

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Revija Kužek
Revija Kužek
Objavil/a 2015-10-21 09:39:28 (Oct 21, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Prednosti skrbništva psa med otrokovim odraščanjem - kuzek.si

Ko hišnega ljubljenčka, predvsem psa, pripeljete v svoj dom, s sabo prinese veliko prednosti. Mednje prištevamo predvsem zmanjšano tveganje za depresijo, zvišanje telesne aktivnosti in odpiranje novih možnosti za socialno interakcijo. Nekatere novejše raziskave pa kažejo tudi na to, da lahko pes otrokom pomaga razvijati veščine, ki so nujne pri odraščanju v zaokrožene in samostojne …

ZADNJE OBJAVE
Zakaj nekateri psi ne prenašajo poštarjev?
Zakaj nekateri psi ne prenašajo poštarjev?
VIDEO: Ljubezen je zdravilo
VIDEO: Ljubezen je zdravilo
Psi so odlični poslušalci
Psi so odlični poslušalci
Addisonova bolezen pri psih
Addisonova bolezen pri psih
Psi in korenje
VIDEO: Psi proti mačkam
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj