Članek
Na današnji dan: Videmski sporazum
Objavljeno Aug 20, 2015


				Videmski sporazum.

Videmski sporazum.

Na današnji dan pred šestdesetimi leti (1955) je bil podpisan Videmski sporazum, ki je močno olajšal življenje obmejnih prebivalcev med tedanjo Jugoslavijo in Italijo.

Videmski sporazum o osebnem prometu v obmejnem pasu je zajemal obmejno območje od Trbiža oz. Rateč na severu do Novigrada v Istri na jugu. Obmejno prebivalstvo je s pomočjo prepustnic lažje prehajalo preko državne meje, hkrati je sporazum uvedel kopenske in pomorske prometne povezave.

Videmski sporazum je bil podpisan v Vidmu (ital. Udine) po pogajanjih, ki so trajala osem mesecev. Izhodišče za dogovor je predstavljal Londonski memorandum iz leta 1954 in njegov 7. člen, ki je narekoval začetek pogajanj o urejanju obmejnega prometa. Dokument sta podpisala voditelja jugoslovanske in italijanske pogajalske delegacije, Miloš Bučar in Mario Capon. Urejal je prehod državne meje in je veljal za stalne prebivalce v obmejnem pasu med Italijo in Jugoslavijo. V skladu s sporazumom so se imetniki prepustnic v kraju na drugi strani meje, kamor so prehajali, lahko zadržali do naslednjega dne po prihodu.