Članek

Hotel City ob 11.00 uri

TISKOVNA KONFERENCA PRED REFERENDUMOM !

Več o tem sporu in nikoli dokončani zgodbi na slovenskem ne-pravnem vrtiljaku bom povedal na današnji tiskovni konferenci, to je v petek 11.05.2018 ob 11h v hotelu City.

Objavljeno May 11, 2018

Spoštovani  mediji, novinarji in vsa slovenska javnost

IZJAVA ZA JAVNOST o REFERENDUMSKEM SPORU

 

Spor o datumu referenduma še traja ! Ker nad Ustavnim sodiščem ni in ne more biti modro nebo, ampak vladavina prava,  sem se ponovno pritožil na Vrhovno sodišče in zahteval ničnost sklepa o določitvi datuma, saj ga je v tem primeru izdal nezakonito pooblaščen organ -  to je Državna volilna komisija, ne pa predsednik Državnega zbora. DVK po nobenem pravilu ni institucija, ki odloča o datumu. Ponovljeni referendum ne more biti izjema.   

Ta kompetenčni spor je zelo pomemben za demokracijo.

Grobi poseg ustavnega sodišča z napotilom DVK na nezakonito ravnanje je pravno nedopusten, kajti  US je preseglo svojo kompetenco, ko je samovoljno poseglo v ureditev, ki je bila glede tega vprašanja -  to je kdo določa datum referenduma, ustavno pravno povsem skladna in nesporna. Zato je bila in je še vedno aktualna moja zahteva  za ničnost sklepa DVK o datumu referenduma. Vsebinsko in postopkovno je povsem pravno utemeljena in, kar ni nič manj pomembno, je legitimna in demokratično  upravičena.

Gre namreč za mnogo več.  Razlog mojih pritožb je en sam, to pa je, da niti ustavno sodišče (z izjemo častnih izjem 2 sodnikov), ni prisluhnilo nespornemu demokratičnemu principu, naj na referendumu o spornem zakonu, odloči ne čim manj, kar je težnja oblastne koalicije, ampak čim več ljudi.  Datum referenduma bi namreč morali združiti z volitvami ali pa zakon odpraviti.  

Na moje presenečenje pa sem danes prejel dopis VRHOVNEGA SODIŠČA, ki ponovno prelaga odločitev na USTAVNO SODIŠČE.  

Ustavno sodišče mora sedaj o odstopljeni vlogi Vrhovnega sodišča odločiti pred referendumom, torej v 1 dnevu. Vrhovno sodišče je kljub odločitvi Ustavnega sodišča v mesecu januarju letos, da je za postopkovne spore pri izvedbi referenduma pristojno za odločanje Vrhovno sodišče, mojo vlogo kot nepristojno za odločanje odstopilo na Ustavno sodišče. Naj razume kdor (z)more !

Ponavljam: Več o tem sporu in nikoli dokončani zgodbi na slovenskem ne-pravnem vrtiljaku  bom povedal na tiskovni konferenci, to je 11.05.2018 ob 11h v hotelu City.

Vili Kovačič, državljan K.