Članek

Spet brezobzirno ravnanje vlade

Maketa 2. tira: multimedijski kič za 109.500,00 evrov + DDV ? Cerar spet dokazuje, da ne zna ravnati z davkopl. denarjem!

Za ta denar se da kupiti nizkoenergijsko hišo

Objavljeno Mar 10, 2018

Iz poročanja javnih medijev sem videl, da je predsednik vlade Miro Cerar osebno v Kopru 7.3. 2018 javnosti predstavil maketo drugega tira Divač- Koper. Po posnetkih na  TV Slovenija sodeč, gre za amaterski izdelek brez estetske in še manj tehnične vrednosti. V javnosti je po spletu zakrožil podatek, da je državni proračun za ta kič, ki naj bi bil prikaz trenutno največjega investicijskega projekta, plačal 100.000 evrov.

Prosim, da mi kot informacijo javnega značaja posredujete informacijo, kdo je to maketo izdelal in koliko je Slovenija za ta izdelek plačala.

Za odgovor, ki ga bom uporabil v svojem pisanju o projektu drugi tir Divača-Koper, se vam v naprej zahvaljujem.

 

S spoštovanjem,

Stanko Štrajn

______________________________

In odgovor:

Spoštovani!

Maketa drugega tira je sodobna multimedijska predstavitev enega najpomembnejših infrastrukturnih projektov v samostojni Sloveniji. Namenjena je široki javnosti, da spozna in se seznani s prednostmi, zahtevnostjo in nujnostjo izvedbe tega pomembnega razvojnega projekta. Danes se namreč veliki evropski infrastrukturni projekti predstavljajo v informacijskih centrih, kjer je pogled na projekt zasnovan na interaktiven način in z različnih vidikov, namenjen tako strokovni kot laični javnosti, z jasnim ciljem, da se projekt predstavi kar se da celovito (npr.http://www.tunnelwelten.com/en/home/). Direkcija RS za infrastrukturo je javno naročilo za maketo objavila na portalu enarocanje.si 31. 7. 2017, merilo pa je bila ekonomsko najugodnejša ponudba. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9. Pritožb na izbor ponudnika ni bilo. Dela so bila oddana za 109.500,00 evrov + DDV. Izdelava makete je sestavni del aktivnosti za promocijo izvlečnega tira, prvega kilometra drugega tira, ki je sofinancirana iz evropskih sredstev, in sicer Instrumenta za povezovanje Evrope v višini 85 % upravičenih stroškov.

Maketa bo drugi tir predstavila še v Ljubljani in nato na konferenci TEN-T dnevi, ki jo konec aprila v Ljubljani pripravlja Evropska komisija. Po evropskem vzoru bo tudi maketa drugega tira našla svoje končno mesto v informacijskem centru, in sicer potem, ko se bo gradnja začela.

Lep pozdrav,

Odnosi z javnostmi

Ministrstvo za infrastrukturo

Republika Slovenija

vir slike: nova24tv

https://www.youtube.com/watch?v=5HlRezW_Hnc

Po nekaterih ocenah je maketa v vrednosti med 30 in 40.000€. Ni slabo!

Zdaj se je izkazalo, da je Vili z skupino ljudi natančno ocenil kaj se v resnici dogaja z drugim tirom. Kako bo šele pri graditvi proge, "excel" podivjal? Kras bo bogatejši za sušilnice sadja, Jadran pa za barke!