Članek

Izjava za javnost

Izjava za javnost o pravici do nepristranske javne obravnave in pravici do poštenega sojenja
Objavljeno Jan 30, 2018

Tako kot sem bil leta 2012 žal neuspešen pobudnik referenduma proti državnemu poroštvu za TEŠ6, sem 6 let kasneje uspešen pobudnik referenduma o 2 tiru. Vsakomur, ki se ne dela naglušnega ali slepega, je jasno, da je tega zadnjega, vlada dobila v izjemni naglici in v nepošteni tekmi, ki bo šla v zgodovino demokracije kot eno izmed najbolj črnih-nečednih poglavij slovenske (tudi ustavne) demokracije. Sam sem te nečednosti - poleg vladne uzurpacije famoznih 97.000 evrov iz žepa davkoplačevalcev, že obelodanil v 33 točkah, bi pa zlahka dodal še katero.

Zato v imenu podpisnikov 48.222 in cca 166.000 volivcev, ki se počutimo ogoljufane prosim, predlagam in zahtevam javno sejo US. V sklop demokratičnih pravic spada nedvomno tudi pravica do poštenega nepristranskega sojenja, javnost je največja garancija zanj. Zagotavljam Vam, da bo njena prisotnost potekala mirno in dostojanstveno.

Namesto nauka iz lekcije – napak pri TEŠ6, smo zdaj priča novi polarizaciji in indoktrinaciji – kdor je proti zakonu o vladnemu 2 tiru je nazadnjak, škodljivec, človek proti Sloveniji, motena oseba zrela za psihiatra, katere glas se ne sme slišati. To sicer osebno vzamem nase, lahko sem celo nekaj več – motnja v sistemu, katerega glasovalni stroj je neustavljiv. Ne morem pa se pomiriti s tem, da Utavno sodišče odloči o moji pritožbi neživljenjsko, za zaprtimi vrati in papirnato, brez javnosti.

Opozarjam na enako zgodovino EKK Velenje in TEŠ6 in uničevanje kmetijske zemlje v Braslovčah na 3. razvojni osi - politiko izvršenih dejstev in medijskih napihovanj o škodi, ki naj bi se zgodila z odstopom od vladnega projekta. Ker delajo škodo se jim mudi doseči en sam cilj, da se zasadi prva lopata in po tem povratka ni. Probleme pa naj rešuje, podeduje neka druga vlada. Kar je svojevrsten družbeni in politični absurd. Logika pa je enaka kot pri kolesarju, ki teče ob kolesu in ki se nima časa ustaviti in skočiti nanj, zato bo večno izčrpan in upehan tekel ob njem. Pravo vprašanje se zato glasi: kdaj bomo nehali tuliti v isti – večinski, rog in se bomo sposobni ustaviti ter skočiti na kolo.

Če bo šel projekt 2tir naprej v nespremenjeni obliki in brez obravnave alternativ , to ne bo le bankrot demokracije, pač bankrot zdravega razuma, ki je pokleknil pred silo - tudi sodne veje oblasti, ki sicer izreka sodbe v imenu ljudstva. Tudi tistega ljudstva, ki ga je Ivan Cankar poimenoval: hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni; ker je hrbet upognjen biča vajen in željan.

Čas je, da Slovenci – tudi US, zravnamo hrbet in ne nastavljamo še drugega lica. Tudi ustavni sodniki in vrhovni sodniki. Prestopite čez reko, na drugo stran in izglasujte vsaj eno zadevo: ODPRTO SEJO USTAVNEGA SODIŠČA z zaslišanjem obeh strani. Pred leti - ob zakonu o davku na nepremičnine, smo to že imeli. To je nujno. Kajti očitno že velja: pameti je zmanjkalo, ostane nam samo še javnost.

Gospe in gospodje ustavne sodnice in sodniki, odgovorite na to in pojasnite prosim zakaj je javna seja problem in se ne zavijajte v molk. To si zaslužimo in to od US zahtevamo.

Vili Kovačič, državljan K.

Glede polemik se strinjam, ker te objave večinoma komentirajo na facebooku.

Zelo pokroviteljska čestitka, Rado. Zakaj je sploh bilo potrebno vse to, če je Vili imel argumente? Rado, bom javno objavil podatke o branosti spletne strani referendumdrugitir.si, ki domuje na publishwall platformi, da se boš pobliže seznanil z branostjo naše platforme, na kateri domuje vedno več spletnih strani :) Ne zanikam pa argumenta, da bi bilo potrebno imeti še več bralcev.

Branko, bom popravil izjavo. Številk branosti res ne poznam, opažam le, da polemike usihajo.

Sicer Publishwalla skoraj nihče ne bere več, a naj ti vseeno četitam Vili. Tokrat si imel prave argumente in uspel si. Čestitam. (Je šlo brez javne seje US).