Članek

PORTALPLUS - Miha Burger

Ljudje, potolažite se: V SFRJ so pri velikih investicijah pokradli med 30 in 60 %, danes v samostojni Sloveniji pa ....

Ko je Edo Ravnikar dejal, citiram po magnetogramu: "Smo odločno za ceste, a proti temu da bencinski tolar financira še kakšne druge interese. Po raznih ocenah je bila v Jugoslaviji pod bivšim režimom 'evaporacija' pri investicijah med 30 - 60 %

Objavljeno Sep 14, 2017

Avtocestni križ, TEŠ 6, t.i. drugi tir. Veliki državni infrastrukturni projekti, kjer se porabljajo milijarde. Nevarnost nepravilnosti in kraje davkoplačevalskega denarja se drastično poveča, hkrati pa nihče noče resno jemati tistih, ki opozarjajo na luknje v javnem naročanju, zaradi katerih izginjajo milijoni evrov javnih sredstev. Paradoksalno pa niti javnost praviloma ne reagira na očitna oškodovanja proračuna, kar pomeni, da se v tej državi po poti dokazovanja nepravilnosti ne da ničesar doseči. Edina pot k bolj transparentnemu trošenju javnih sredstev in manj nepravilnosti, pravi naš sodelavec Miha Burger, je kvalitetna preventiva: "Ker tudi aktualna vlada - kot še nobena do sedaj - ni bila sposobna vzpostaviti kvalitetne preventive, je sedaj, ko je pred vrati referendum o večjem javnem naročilu, tj. novi železnici med Divačo in Koprom, priložnost, da z glasom PROTI opozorite, da ta vlada tega ni naredila."

Dokazovati nepravilnost? Neumnost. Ne gre. Je bil kdo kaznovan zaradi evidentnih nepravilnosti pri gradnji avtocestnega križa? Sem tudi sam opozarjal in dokazoval na vse mogoče načine. Ne, ni bilo nobene reakcije. Kvečjemu posmeh in cinizem. 

Izhodišče za moj tokratni prispevek je komentar o drugem tiru, ki ga je 27. avgusta na portalu+ objavil Blaž Mrevlje pod naslovom Tovornjake in bedake - take in take - na vlake. Ali Brčko - Banovići od Divače do Kopra(vir); ko je navajal vladne argumente za drugi tir, je v točki 11 zapisal oziroma citiral vlado: "Slabe prakse, ki so bile prisotne pri projektu TEŠ, bomo obvladovali z doslednim izvajanjem javnih naročil in konkurenčnimi postopki izbire izvajalcev. Najbolj odgovorno bomo upravljali projektni predračun in skrbeli za kakovostno in pravočasno izvedbo projekta, skladno z časovnimi načrti." Temu pa je dodal še svoj komentar: "Da, zavedamo se, da ste pri projektu TEŠ6 preveč videli in izvedeli. Za to se vam opravičujemo. Iz tega primera organiziranega kriminala in korupcije smo se veliko naučili in obljubljamo vam, da pri projektu #2tir ne boste ne videli, ne občutili, kako vam bomo pred očmi pokradli denar, ki bi moral sicer biti namenjen zdravstvu in šolstvu. Razumite, kot naši očetje tudi mi potrebujemo vikende in jahte. Kako pa bi izgledalo, če bi nakradli manj. Verjemite, potrebna bodo velika vlaganja. Primite se za denarnice. Če boste lačni, jejte potico."

Nadaljevanje na Portalplus ...

ZAKAJ moramo na referendumu glasovati PROTI:


							     


							     


							     


							     

BK

Včasih so kradli klobase, zdaj kradejo tovarne kčpbas