Članek
DAN ŽENA - mednarodni dan žensk
Objavljeno Mar 08, 2014
fb, 8. marec 2014 ob 19:10

Danes je dan žena, dan vseh žensk, ne le tistih poročenih, tistih, ki so matere in imajo otroke pa tistih, ki so zgledne gospodinje in skrbno brišejo prah. Danes je dan žena, tudi za tiste, ki pohištva sploh nimajo, ali celo revne sobice, da bi ga postavile vanj. Danes je dan vseh žensk vsega sveta. Vseh upornih in ozaveščenih, ki opozarjajo na žensko in na njeno družbeno vlogo v svetu in v politiki, na problematiko in na ženska vprašanja, na nasilje in na take in drugačne zlorabe, ki se dogajajo. Dan vseh žensk, ki se še vedno ne strinjajo z neenakimi pogoji na trgu dela v primerjavi z moškimi kolegi. Vseh, ki še vedno dobivajo nižjo plačo za enako delo, kot njihovi moški kolegi z enako izobrazbo, vseh ki morajo odgovoriti na množico vprašanj, vključno s tem, koliko otrok nameravajo še imeti, ko iščejo službo. Ali celo podpisati, da otrok ne bodo (več) imele.
Je tudi dan vseh trpečih, vseh zatiranih in zlorabljenih žensk. Pa tudi tistih, ki so tako ali drugače prisiljene v prostitucijo in tistih, ki so se 'svobodno' odločile, da prodajajo svoje telo za preživetje.
Danes je dan vseh posiljenih žensk v vseh nesmiselnih vojnah tega sveta. In malih deklic s hudimi raztrganinami, ki so doživele enako usodo. Je dan neštetih Afričank in tudi žensk drugje po svetu, ki so se ob tem okužile z virusim HIV in umrle ali pa umirajo za AIDSOM.
Prav tako je dan vseh deklic, ki jim še vedno grozi obrezovanje, ki je bilo z zakonom prepovedano že leta 1985. In žensk, ki so to nerazumljivo in nepotrebno pohabljenje preživele. Žensk, ki so jim s topim in nerazkuženim rezilom (v neprimernih pogojih, največkrat nekje na tleh v grmovju) odrezali notranje sramne ustnice in klitoris in krvaveči gubi grdo speli skupaj. Največkrat kar s trnjem ali trnovimi vejicami. Koliko jih še danes umre zaradi infekcij, da ne govorim o vseh, ki so godne za zakon spet grobo prerezane z nožem, da se omogočijo nemogoči spolni odnosi z možem in tistih, ki imajo zaradi vsega tega zakomplicirane in težke porode zaradi brazgotin, zarastlin in zašitja.
Danes je tudi dan vseh deklic v tretjem svetu, ki so jih brezbrižno pustili umreti, zgolj zato, ker se niso rodile kot dečki.
In je dan vseh žensk politih s kislino (s strani njihovih mož ali sorodnikov; ker naj bi po njihovem mnenju tako ali drugače osramotile družino), ki so zaradi hudih poškodb trpele in še vedno trpijo strašne muke in posledice.
In tistih žensk in deklet, ki so jih iz podobnih našemu umu popolnoma nerazumljivih razlogov kamenjali do smrti.

Danes je dan vseh nas. In vseh vas, ki se zavedate, da ste ženske, ženske tega sveta, takšnega, kot je zgoraj opisan. Kajti to je naša resničnost. Naša in ne samo njihova.

Pa tudi danes, tu pri nas, prav pred našimi očmi, se dogaja marsikaj, kar ostaja navidezno očem skrito.
Od trgovine z belim blagom, do prodaje in preprodaje otrok, družinskega nasilja, tiranije, zlorab in še bi lahko naštevala.
Spomnimo se tudi, zakaj praznujemo mednarodni dan žensk. In tega, da ta dan obeležuje spomin na prve ženske, borke za pravice žensk, ki so se uprle in zahtevale volilno pravico za ženske in še kaj, kar nam je danes povsem samoumevno, a tega niti ne znamo več ceniti, saj se nam npr. niti ne zdi pomembno iti na volitve in oddati svoj glas, glas ženske, ki je tudi še danes, v tej današnji družbi, še vedno premalo slišan in upoštevan.

Že Oscar Wilde je napisal misel:
"Zgodovina žensk je zgodovina najstrašnejše tiranije, ki jo pozna svet. To je edina tiranija, ki traja."

Nekaj zgovornih statističnih podatkov iz letošnjega leta - 2014:
- 1.040.208 žensk vas/nas je, ki prebivamo v Sloveniji
- Žensk v Sloveniji je nekoliko več kot moških
- Ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški
- Stopnja brezposelnosti je kljub temu, ali pa ne glede na to, za ženske višja kot za moške
- Za določen čas je zaposlenih več žensk kot moških ... Ali obratno: za nedoločen čas, torej z večjo perspektivo varnosti, je zaposlenih več moških kot žensk
- Moški zaslužijo v povprečju več kot ženske
- In ... revščina najbolj ogroža ženske, stare nad 64 let
 (Vir: Statistični urad RS)


Za zaključek pa še zanimivost:
- Leta 1906 je kot prva prva Slovenka doktorirala  ga. Marija Urbas, iz filozofije, na graški univerzi.


Avtorica prispevka: Ljuba Rebolj

Opomba: prispevek je avtorski, deloma prvič objavljen na nl in potem na fb v marcu 2013 (z izjemo zadnjih statističnih podatkov).