Hoteli smo ...... zdaj pa imamo

Objavil/a Rak stari, dne 2016-04-13 ob 11:48:59

Malo sem te dni gledal informativne in udarne medijske oddaje, prisluhnil modrovanju politikov, tu pa tam prebral kak forumski in blogerski zapis in komentarj, prebiral spletne novice, se s kom pogovarjal, prisluhnil pogovorom v čakajočih vrstah pri zdravnikih, pa sem razmišljal in spet nekaj zapisal, pač zaradi da mi pamet prehitro ne zarjavi, pa morda komu tudi v poduk, ko to prebere.

Hoteli smo večstrankarski politični sistem, kapitalizem in tržno gospodarstvo, imamo jih, a v bistvu smo spet uvedli socializem in spet po stare vzorcu trpimo, njegove posledice obsojamo ter bentimo čez enormo zakonsko predpisovanje kako naj živimo, koliko cesarju, koliko za pretirano socialo, koliko penzionistom, a ko so na vrsti nove parlamentarne volitve, spet najraje volimo socialiste vseh barv, nians in pridevnikov. Smo neumni, naivni ali mazohistični?

Hoteli smo samostojno Slovenijo, imamo jo, a ne vemo kaj z njo sploh početi, če pa že vemo, pa ne znamo ali tega nočemo. Praznike, zastave in praznovanja pomembnih dogodkov bi  opravljali in častili še kar po starem, najraje bi še katerega od pokojnih funkcionarjev starega režima od mrtvih prebudili, da bi nam s svojim govorom na teh proslavah spet po asfaltu in betonu rožice sadil, pa tudi zgodovino še kar naprej pišemo na teh proslavah.

Hoteli smo demokracijo, na papirju jo imamo, v resnici bolj tehnokracijo. Vse v balkanskem stilu - "evo ti jaje, pa biraj". Ko se nekemu ostarelemu stričku zahoče, evo, dobimo spet nove predčasne volitve - simbol deklarirane "demokracije".

Hoteli smo v EU, uspelo nam je priti vanjo, največ z lažnimi političnimi obljubami ter kasnejšimi prevarami in prelomljenimi besedami in obljubami, smo notri, a z nami evropski uradniki in politiki pometajo kakor se jim zljubi in zahoče, lastnega poguma v njej ne znamo ali nočemo pokazati, lastnih interesov ne znamo uveljavljati.

Hoteli smo pošteno in pravično državo, imamo jo, državo namreč, o poštenju in pravičnosti lahko še dolgo samo sanjamo. Se je pa medtem v vse pore našega življenja, finančnih institucij in državnih ustanov zajedla mafija, za katero lahko trdimo, da ima edina na svetu svojo državo. Ta ne izbira svojih udov po političnem prepričanju, vodijo jo zgolj ekonomsko finnčni interesi.

Hoteli smo pravno državo, kjer naj vlada pravo za vse enako, sodi in odloča naj se po zakonu ter na osnovi dokazanih dejstev, dobili/obdržali pa smo pravosodni instrument že znane kontiniutetne politike za obvladovanje politične scene in njenih nezaželenih posameznikov, kjer konkretna dejstva niso odločujoča, če mora v sodbi prevladati aktualna politična presoja.

Hoteli smo počistiti s preteklim totalitarnim režimom in njegovimi apologeti z lustracijo, pričeti z novimi ljudmi in odnosi ter resnično demokracijo, a so bila nekatera zagrožena "trupla" takrat previsoka, čez njih se ni dalo, beri - ni smelo iti. Pa tudi okuženih "novih" je bilo v tistih časih preveč, kar se je izkazalo šele kasneje. Ni nam uspelo, ker zgleda res nismo zreli za upravljanje svoje težko pridobljene države in samostojnosti.

Hoteli smo ......., dobili smo in imamo, - itd., itd.

Ampak upanje še vedno ostaja, le hoteti je treba in vztrajati.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
6
Dajana Babič
1
Apr 14, 2016
Rak... tako je stanje duha... ne moremo delovati drugače kot tako kot večina ljudi čuti. Kolektivna zavest se mora dvigniti. Ven je treba iz hlapčevanja, ven je treba iz tega negativnega programa... in še... ničesar se ne da več skriti. Vse prihaja na dan... Pač, to je ena faza osamosvojitve naroda, dejansko smo v otroškem vrtcu! :) Čas je za osnovno šolo, lahko pa bi to preskočili in šli v srednjo šolo! :)

Že Marx je rekel: "Ljudstvo ima tako oblast, kot si jo zasluži!"
#6
Ana Kos
0
Apr 13, 2016
Hoteli smo ... dobili smo ...

Kako res, Rak!

Jaz sem tvojih zapisov res vedno vesela. Si tisti, katerega mnenju verjamem. Je pa kar žalostno dejstvo, kako je ... Hoteli smo in dobili ...
#5
rastko plohl
0
Apr 13, 2016
Sem se spomnil:

Če želiš zase in svoje potomstvo boljši svet​ ne glede na to katerega nazora si in si za vrnitev družbene lastnine podpiši z nami

USTAVNO POBUDO ZARADI RAZLASTITVE NAS DRŽAVLJANOV:

http://www.pravapeticija.com/ustavna_pobuda_zaradi_razlastitve_nas_dravljanov

USTAVNA POBUDA ZARADI RAZLASTITVE NAS DRŽAVLJANOV - Pravapeticija.com

  Mi, skupina državljanov Republike Slovenije, smo se odločili, da vložimo ustavno Pobudo za razveljavitev lastninske za
#4
rastko plohl
0
Apr 13, 2016
kaj naj rečem?
#3
Rak stari
2
Apr 13, 2016
Dajana, tudi približno nisem mislil, da je s pridobitvijo samostojne države kaj narobe, narobe je to, da se z njo še vedno igramo kot otroci v peskovniku. Ja politiki, tiso resen problem, saj to je danes lahko že vsak
#2
Dajana Babič
1
Apr 13, 2016
Rak... s tem, da smo dobili samostojno državo ni čisto nič narobe. Pač... zgodovina se je pisala in bili smo zraven. :)

Druga stvar pa je, kaj se je s tem zgodilo. Očitno se bo moralo nekaj spremeniti. Vsaka stvar ima svoje slabe in svoje dobre lastnosti. Pač... nismo imeli dobrih politikov. Kaj pa, če bi imela Slovenija dobre politike? Kaj pa, če se bo v naslednjih letih vse spremenilo? Mislim, da se bo!

Seveda da upanje ostaja...

Mi vsi smo bili programirani in navajeni smo gledati na stvari negativno. To moramo obrniti. Kolektivna zavest se mora dvigniti. Saj se dviguje! :) Iskati moramo dobre stvari okoli sebe!
#1
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2016-04-13 11:48:59 (Apr 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Oglasi

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7171.) črni tulipan 1 in 2 - aleksander dumas

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7390.) spomini na dovje - france voga

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

384.) zgodbice o znanih slovencih  -  igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

714.) janez milčinski - leta za pet drugih

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7581.) zveza mora ostati - neža maurer

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 14.99 €

141.) henri coulonges - bregovi iravadija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj