Članek
Begunci, migranti ali .....
Objavljeno Aug 25, 2015

 Problem sedanje begunske krize je sigurno večplasten. Zakuhala ga je predvsem tamkajšna domača in pa mednarodna politika, domača s svojim nazadnjaškim in krvoločnim načinom vladanja ter ponekod z verskim fanatizmom, mednarodna pa s svojimi geostrateškimi in ekonomskimi interesi ter nepripravljenostjo v kali zatreti vzroke tega novodobnega, že kar zgodovinskega eksodusa. So Američani in Rusi in drugi s svojimi vojaškimi posegi in "instrukcijami" v preteklosti v tej bližnjevzhodni in afriški regiji sploh kaj učinkovitega "uredili" za mir, več demokracije, varnosti ter boljšega življenja tamkajšnjih prebivalcev? Po mojem ne, bodisi nameni in cilji niso bili pravilno in pravično postavljeni, bodisi pa je šlo tudi za hegemonijo in nova ozemeljska osvajanja.

Seveda pa lahko tudi domnevamo, da radikalna islamska  verska srenja v tej bližnjevzhodni regiji vidi v teh beguncih nov način učinkovite islamizacije zahoda. Če ta domneva drži, je pa to strategija, ki ji ni para, ni kaj. In denar za uresničitev te zamisli se v bogatih arabskih državah vedno najde. Medijsko je tudi že bilo poročano o vzpodbudah v nekaterih državah, z napisanimi navodili za potencialne prebežnike, kako in kaj ravnati, da bo "beg" uspešen.

Prenekateri med temi begunci pa enostavno izkoriščajo priliko, ki se jim je ponudila, da na sicer malo bolj krut in riskanten način migrirajo za boljšim zaslužkom, a z večjo verjetnostjo, da to tudi uresničijo.

Svoj največji lonec pa so pristavile v tej brezizhodni in nečloveški situaciji lokalne in mednarodne kriminalne združbe, ki si s svojo odlično organizacijo nategovanja in izsiljevanja ogroženih ljudi ter zahtevanjem velikih plačil za vodenje in prevoze teh nesrečnih beguncev, prilaščajo enormne vsote krvavega denarja. Seveda brez korupcije, visokih podkupnin in politično oblastne podpore nekaterih držav in njihovih oblastnikov takega logističnega obsega ne bi zmogle. Se bo o tem sploh kdaj dalo izvedeti kaj več? Dvomim.

Ko takole moraliziram z varne distance, si ne morem kaj, da se ne bi spomnil nedavnih podobnih dogodkov na Balkanu ter podobnega preseljevanja narodov bivše Juge, vse zaradi totalitaristično vodene države, vzpodbujanja nacionalnih mrženj, izkoriščanja tistih, ki so ustvarjali in zapravljanja države na veliki nogi za stvari, ki niso vodile k napredku, ampak se  je parazitiralo od politikov, vojske, policije, kulture do sindikatov.

Kako, kdaj, kje in na kak način se bo ta eksodus obubožane, razžaljene, preganjane in nemočne "raje" končal, je nemogoče predvideti. Val beguncev zna udariti tudi k nam, dogajanje je nepredvidljivo, a vendar vse kaže na to. Danes se sicer še hvalimo, da smo pripravljeni na pomoč tem nesrečnikom, ampak resnica se pri nas vedno izkaže na slabše. Iz načrtovano obvladljive se situacija lahko hitro sprevrže v neobvladljivo. Take kritične mase beguncev se ne da več krotiti z besedami. Ko je človek izgubil dom, domovino, družino, sorodnike, streho nad glavo in je lačen, ponižan, utrujen ter brez izhoda, je pripravjen storiti karkoli, saj izgubiti nima več kaj. Smilijo se mi matere, otroci, starke in starci, ki jih videvamo na TV ekranih, občudujem njihovo voljo in vztrajnost na tej njihovi trnovi poti, vsekakor pa bom tudi pomagal, če bo treba.

Le kaj nepredvidljivega nas še čaka v tem turbulentnem času, ob tej skoprumpirani politiki lokalnih regijskih in državnih interesov, naraščajočega medverskega sovraštva, prevladi mafijskega načina vladanja in nebrzdani pogoltnosti svetovnega finančnega imperija.