Državna proslava ob sedemdeseti obletnici osvoboditve izpod nacizma in fašizma

Objavil/a Rak stari, dne 2015-05-08 ob 22:20:39

Danes izjemoma spremljam proslavo, da vidim trend nadaljnjega razvoja takoimenovane nacionalne osvoboditve in osebne ter družbene svobode izpred sedemdesetih let. Osebno sem jo doživel, doživljal in jo še doživljam.

Govor predsednika državnega zbora, dr Milana Brgleza - uravnotežen, zavedajoč se družbenopolitične odgovornosti te funkcije v tem politično, družbeno, finančno in ekonomsko kaotičnem trenutku, vendar je bil govor zelo blizu copypastu govora spoštovanega Saše Vuge ob letošnji proslavi ustanovitve prve slovenske vlade v Ajdovščini. Sicer pa nič inovativnega in obetajočega, pa saj kaj drugega niti pričakoval nisem od tega anemičnega osebka, četudi so mu ali pa ne govor napisali njegovi pisuni.

Spremljajoči partizanski pevski zbor - kvalitetna predstavitev glasbenih ideološko potrebnih stvaritev v tistem turbulentnem času.

Umetniški del - ga še vedno spremljam, vendar doslej ugotavljam zelo impresivno sporočilnost ustvarjalca proslave, da je z glasbenimi in plesnimi vložki hote ali nehote vključil dejstvo, da so nas v bistvu od nacizma in fašizma osvobodili ravno Američani s svojimi zavezniki. Smo bili med njimi res tudi mi? Mar našim osvoboditeljem pod krinko partizanstva ni bil temeljni cilj le revolucija in "Novi razred" po Đilasu. Postavlja pa se mi tudi retorično vprašanje, še vedno aktualno, le kdo bo nas v Sloveniji končno osvobodil tudi od nič manj uničujočega komunizma oziroma njegovih kontinuitetnikov, ki jih je izgleda spet vedno več.

Insertni nastopi otrok - simpatični, ampak, kaj ne bi teh insertov v primeru nadvlade desno sredinske politične opcije ob taki proslavi levičarski politiki in mediji obsodili kot manipulacijo. Smo že doživeli.

Medtem pogled na prvo vrsto avditorija proslave - lepo razpoznavni osebki kontinuitetniki (le zakaj danes tako mrkih obrazov?), z nekaj izjemami, zaradi katerih danes od "osvoboditve" pred sedmimi desetletji nacija ne čuti kaj dosti veselja in zadovoljstva. Glavni cilj "upora" proti okupatorju je bil pač zloraba "partizanstva" za komunistično revolucijo po sovjetskem vzoru in njihovih navodilih, ne pa dejanski odpor in zaščita prebivalstva pred nacizmom in fašizmom.

Nikjer pa doslej ne vidim, po merilih levičarjev in osvoboditeljev izpred sedmih desetletij, enega od začasnih osvoboditeljev od predhodno omenjenih in njihove ideologije, izpred skoraj dveh desetletij in pol, Janše in njegovih. Mar njihov čas šele prihaja čez novih sedem desetletij?. No ja, vsaj Novakovo so kamere  v nekem trenutku prikazele na pol, vertikalno namreč. Simbolično?

P.S. - sem pa opazil, da sta predsednik države Pahor in predsednik vlade Cerar govorcu ob koncu govora ponudila in stisnila roko, tega njunega dejanja pa na letošnji proslavi v Ajdovščini govorcu Vugi ni bilo videti.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
8
haapy yack
0
Aug 11, 2015
hoj
Vojne? Klasične vojne so predrage. Za "elito" je to predrago. Zmanjšaj povpraševanje je njihov moto. Tako so uničili srednji in nižji razred! Da o tistih, ki so pod ravnjo obeh niti ni treba govoriti.
čao
#8
Rak stari
0
May 09, 2015
Dare, z malo zakompliciranim copypastom sem seveda mislil na govor Brgleza, ne na Vugo. Vuga je bil enkratno originalen, kar pa glede njegovega intelekta ni nič čudnega, kaj takega malokdaj doživimo.
#7
Dare Likar
0
May 09, 2015
Rak, čisto v redu. Mislim, tvoje mnenje. Malo bi ugovarjal glede tistega copy/paste. Vuga je vendarle na malo višjem, literarno intelektualnem nivoju napisal svoj govor. Brglez pa je lepo uspel, kot praviš, nekatere stvari uravnotežiti. Sem bil kar (prijetno) presenečen! lp
#6
Dajana Babič
1
May 09, 2015
Rak... zato, ker smo hipnotizirani v to. programirani smo v to. mislimo, da bo država ali vlada karkoli "naredila". ne bo, še slabše bo. Enostavno jih je treba ignorirat. In delat po svoje. Popoln ignore... 14 dni ne hodit v službo in ne hodit v trgovino. Nikamor... Popolna blokada. In padli bodo na kolena.

Jamranje in preklinjanje države ne pomaga.
#5
Rak stari
1
May 09, 2015
Dajana - sprašujem se, čemu prizadeti v Sloveniji to vse skupaj še vedno tako stoično prenašajo. Le kako dolgo še?
#4
Dajana Babič
2
May 09, 2015
Le zakaj danes tako mrkih obrazov? Ker vedo, da so vse, kar so takrat osvobodili vrgli v maloro in se zaradi tega slabo počutijo, Prinas je 300.000 ljudi v takem stanju, da ne morejo plačevati položnic. Pa nismo v vojni in nismo se ravnokar osvobodili od nje.

Oni vedo, da so za to stanje odgovorni. Ljudje v tej dvorani! Namesto, da delajo kobajagi proslave, naj daje denar za ljudi, ki nimajo denarja za hrano. Vsak sedmi človek pri nas je lačen!
#3
Rak stari
1
May 09, 2015
Rado, da se večkrat korenito zmotiš vem, a tokrat si spet čisto po "partizansko" ustrelil mimo. Samo da je počilo. Namen mojega zapisa je čisto enostaven, predočiti moje mnenje in in moj pogled ter sprožiti razmišljanje o tem.
Tisto o zadrtem belčku si pa vtakni nekam v svojo rdečo rit. Ne prištevam se ne k enim, ne k drugim. Ampak vaše levičarsko ideološko razmišljanje je pač še vedno isto - kdor ni z nami, je proti nam. Sicer pa toliko v vednost, da so se pa tudi moji predniki borili na strani partizanov, ampak ne ideološko in revolucionarno zadrto, temveč za osvoboditev izpod okupatorjev vsake vrste "...izmov", moji potomci pa za osvoboditev izpod kasnejših jugoosvoboditeljev. Žal pa ta zadnja osvobodilna vojna za res svobodno Slovenijo še ni dobljena.
#2
Rado K.
0
May 09, 2015
V zgornjem tekstu sem poskušal najti ost objektivne kritike. Pa ne gre in ne gre. Vse kar pade na pamet, je da gre v primeru avtorja za zadrtega in zagrenjenega belčka, ki enostavno ne more preboleti dejstva, da so njegovi ideološki predniki z navezavo na sile osi pač zajebali in da danes ne morejo biti zraven.
#1
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2015-05-08 22:20:39 (May 08, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj