Stare resnice in nova spoznanja

Objavil/a Rak stari, dne 2015-01-12 ob 15:08:59

Pod diktatorjem in kot ga nekateri celo označujejo zločincem Titom, so nas v stari revolucionarni in komunistični Jugi v izgradnji v šolah posiljevali z njegovo mantro mladini - učite se, učite se in še enkrat, učite se ....

Pa sem kot mlad človek sledil temu zapovedilu in sem se učil, učil, delal in spet učil. In kaj sem imel od tega takrat? Dolgo časa bore malo! Takrat po revolucionarnih pravilih pač nisi bil njihov, če nisi imel rdečega pedigreja in ti znanje ni kaj dosti pomagalo. Kot mlad in nepoznan pritepenec iz podeželja, sicer tudi industrijsko že dokaj razvitega, ampak glede izobraževanja žal brezperspektivnega, v novem življenskem okolju v takrat že močno razvitem industrijskem mestu in zaposlitvi v veliki in pomembni firmi, kljub dokončanju sredne šole ob delu pač nisem imel kakšne priviligirane zaslombe lokalnih partijskih veljakov ali njihovih klanov. Dvakrat sem povabilo sekretarja v podjetju in lokalnega partijskega funkcionarja za vstop v partijo, z jasnim pojasnilom celo odklonil. In sem zaradi tega na svoji poti napredovanja kljub nenehnemu strokovnemu izpopolnjevanju ob delu za nekaj časa celo obstal. So me pa  takrat tisti s partijskim in borčevskim pedigrejem ter potomci teh staršev medtem prehitevali po levi, desni, zgoraj, spodaj ..... No, nekateri bolj odgovorni in za podjetje pomembni predstojniki so sčasoma le uvidevali, da lahko podjetju s svojim delom in odnosom do njega le več koristim kot pa škodim, kljub moji samosvojskosti in razmišljanju s svojo, vendar "neoprano" glavo. Danes sem prepričan, da sem s svojim takratnim nadaljevanjem izobraževanja ob delu, iz dela in za delo do upokojitve ter rezultati svojega dela njihovo podporo v celoti upravičil in po svojih močeh s tem tudi pomagal pri rasti in utrjevanju podjetja v svetovno znano firmo, kar so mi nekateri kasneje po mnogih letih tudi priznali. No, nekateri napredno misleči od teh so verjetno že takrat v svinčenih časih sprevideli slabosti takratnega družbenega in ekonomskega sistema, ki ni omogočal pogojev za zdravo rast in razvoj podjetništva, saj so vedeli, da brez znanja, volje in sposobnosti zaposlenih podjetje ne bi napredovalo, sicer meni in meni podobnim ne bi omogočali napredovanj na odgovornejša in zahtevnejša delovna mesta na različnih področjih ter me kasneje celo "ustoličili" najprej kot sindikalista, kasneje kot predsednika delavskega sveta in še pozneje celo kot delegata v zboru združenega dela v občinski skupščini. Pika na i pa je bilo vsekakor imenovanje v upravni odbor pomembne mednarodno mešane družbe, kot predstavnika v firmi zaposlenih delavcev. 

Tega predhodnega odstavka nisem napisal zaradi lastne všečnosti, ampak zato, da spomnim na to, kako smo se takrat med šestdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja in še tudi kasneje prebijati skozi vsakdanje življenje. Če si se odločil napraviti kariero z znanjem in sposobnostjo, mimo čuvarjev dediščine revolucije ni šlo zlahka, v glavnem je odločal tovarniški partijski komite in ostale družbeno politične organizacije. In ko sem v obdobju po osamosvojitvi že mislil, da smo se končno osvobodili starih spon in miselnosti, sem sčasoma spet spoznal, da temu še vedno ni tako. Kako pravilno je pred leti napisala hrvaška publicistka Slavenka Drakulić - komunizem smo mogoče preživeli, nismo pa ga še nehali živeti. In to zagotovo velja še danes.

Danes, po tolikem času zamolčanih, prirejenih in za dnevnopolitične potrebe ustvarjanja novih "naših"  resnic, mi je popolnoma jasno, čemu, kako in zakaj se je to dogajalo. Zahvaljujoč se dejstvu, da sem po upokojitvi prebral kar precej tozadevne literature, svetovne in domače, ki osvetljuje ozadja, namene, interese in strukture kolektivnih oblasti ter njenih akterjev, ki jim totalitarizem bolj odgovarja kot pa prava demokracija, gledam na te stvari in dogajanja bolj realno kot nekoč. Spoznal sem tudi, kako se je lahko tudi v novejšem poosamosvojitvenem času z nakradenim kapitalom bivšega družbenega premoženja ter novimi prefinjenimi mafijskimi metodami delovanja v vseh vrstah omrežij, pomočjo pravosodja, obvladovanih medijev ter režimskih sindikatov, obdržalo tudi novonastalo demokracijo trdno na svojih vajetih. Konje, ki so hoteli iti po svoje ali prehitro, so tako lahko hitro upočasnili in jih učinkovito prisilili v pravo smer. S tem pa je slovenski voz upanja in naporov še naprej ostajal v blatu. To pa je seveda omogočalo, da je "novi razred" (po Đilasu) realno še naprej trdno vse do danes ostal na oblasti, kjer bo verjetno ob tako počasni in neučinkoviti tranziciji oblasti in državne (družbene) lastnine še kar nekaj časa vedril in oblačil. Slovenija bo zanesljivo prišla v svetovni anale na tem področju.

V zadnjem času pa se v žal še vedno preozkemu političnemu, medijskemu, memoarskemu, literarnemu in internetnemu prostoru vse bolj odgrinjajo tančice in zavese naše polpretekle zgodovine. S pisnimi arhivskimi in memoarskimi dokazi  ter medijskimi pričevanji že ostarelih, kljub grožnjam za ceno njihovega življenja nič več boječih se očividcev, se vse bolj razkriva in razgalja že pokojne in še živeče akterje zločestih dejanj v naši slovenski in jugoslovanski polpretekli zgodovini. Narodova zavest se navkljub vsem informacijskim blokadam počasi le prebuja, miselne spone počasi popuščajo, rojevajo se nova spoznanja, prav tako pa počasi padajo zgodovinske maske. Odkrivajo se neverjetne povezave kapitala, politike in pravosodja, s še živečimi akterji naše polpretekle zgodovine so se pričele ukvarjati tudi sodne institucije drugih držav. Oglaša se vedno več bivših sodelavcev tajnih zveznih in republiških varnostnih služb s svojimi memoarji ali neposrednimi nastopi pred televizijskimi kamerami. Na vrsti je le še tisti del neozaveščenega o ljudstva, ki doslej še ni spoznalo in sprejelo dejstva, da je resnico polpretekle zgodovine potrebno spoznati, kajti le tako bomo lahko pomirjeno živeli in ustvarjali skupaj, ne pa še naprej totalno razdvojeni kot doslej.

In namesto, da bi za očiščenje našega kolektivnega duha in osvoboditve sedanje mlade ter bodočih generacij pred travmo zločinov storjenih pod komunizmom na široko odprli tozadevne državne arhive ter s tem na široko omogočili usposobljenim raziskovalcem javnosti prikazati dejansko zgodovinsko resnico o storjenih komunističnh stranpoteh, zločinih ter njihovih akterjih, je predhodna marionetna kontinuitetna oblast v začetku lanskega leta spet krenila v nasprotno smer, z novim arhivskim zakonom ter prefinjeno oteženim izvajanjem odpiranja državnih arhivov. Izvajati se je pričelo celo sodno preganjanje nezaželenih publicistov ter raziskovalcev zgodovine na to temo. Bomo sploh kdaj izvedeli vse o vsebini zakrivanih arhivov? Zase dvomim, sem že precej v letih, a za mlajše sem prepričan, da bodo. Je pa vprašanje, koliko jim je to sploh v interesu. Morda se jim bo pa z grenkobo v ustih po tem zahotelo kdaj pozneje, če bo slovensko volilno telo na naslednjih državnozborskih volitvah spet nasedlo medijski propagandi in podpori novo vzhajajočim političnim zvezdam brez zgodovinskega spomina, z ekstremno usmerjenim pogledom na levo in nazaj, a še vedno s podporo starih političnih sil.  

Glede na lastne izkušnje in moj pogled na preživete pretekle čase ter z željo po res boljšem jutri za vse državljane Slovenije, svetujem tistim manj seznanjenim ali celo zavedenim - berite, berite in še enkrat berite. Ne iščite in ne kupujte "prave" resnice samo na TV in pri politikih, pa katerikoli barve že ...... Danes je na trgu dovolj dostopne memoarske in druge tozadevne literature, ki vam bo pomagala odkriti vzroke, akterje, način delovanja "organizacije", njihove strukture, omrežij, njihovega podmladka in obstoj priviligirancev, ki živijo od "državne" rente za svojo podporo tej pošasti, imenovani kontinuiteta "organizacije 1941~20.?. Plačujemo jih seveda še vedno mi, davkoplačevalci, upokojenci, obrtniki, samostojni ustvarjalci in ostali, večinoma slabo plačani delavci.

In za konec še to, zgodovine ne pišejo vedno samo zmagovalci, napiše in korigira jo resnica, ko se končno odkrije in pokaže.

P.S. - k naslovu bloga bi še dodal - pojdimo vendar z novim upi naprej, morda se pa le zgodi ........

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
5
babica
0
Jan 28, 2015
Rak tvoja zgodba potrjuje več resnic;
1) Vest ne zaspi in se ne da potišati, celo ta namera, ki se ni udejanila je človeka preganjala vse življenje. Zato mislim, da so tisti, ki so delali zločine večje žrtve, zlasti še za to, ker vedo, da so težav sami krivi, kot resnične žrtve.
2) Bog ne plačuje vsako soboto.
3) Vse pride enkrat na dan, nič se ne da skriti.

ZATO PA PUSTIMO ČASU, ČAS IN VSE SE BO IZRAVNALO!!!
Pozdrav.
#5
Rak stari
1
Jan 19, 2015
Pozdravljena babica! Kot otrok sem nekaj let po koncu druge svetovne vojne pri paši koz našel pod neko skalo orumenel medvojni dokument, ki naslovniku zgleda ni prišel v roke in v katerem je bil moj ded obtožen sodelovanja z nemško vojsko in belogardisti in zato kot tak obsojen na likvidacijo. Resnica je bila daleč od tega, s strani okupatorja je bil zaradi tega, ker so ga na skrivni poti v svoj rojstni kraj prestregli Nemci, celo nekaj mesecev zaprt. Dedek se je potem celo življenje ubadal s tem, kdo se ga je na ta način hotel znebiti. In na svoji smrtni postelji je njegov življenski prijatelj priznal in ga prosil za odpuščenje za svoje gnusno dejanje s tem pismom, storjeno zaradi ljubosumnosti ....
#4
babica
0
Jan 19, 2015
Sem enakega mnenja kot VinkoKos.
Dolgo zamolčani (Slomšek, Maister in drugi), so danes zopet poznani in priznani, mnogi poveličevani (tito, Kardelj in drugi), pa skoraj pozabljeni, oziroma poznani samo po svojih slabih delih.
#3
Rak stari
1
Jan 12, 2015
Vinko, če kaj, pa to res drži!
#2
VinKos
1
Jan 12, 2015
" . . . napiše in korigira jo (zgodovino, namreč) resnica,
ko se končno odkrije in pokaže."

Kot Matilde, tako tudi resnice ni še nihče obšel . . . in je ne bo!
#1
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2015-01-12 15:08:59 (Jan 12, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

v kolikor ste privrženec iger na srečo, se lahko sedaj preizkusite tudi v različnih igrah, ki so na voljo v casinoju. vse to vam omogoča bet365 casino, ki ga lahko igrate tudi preko slovenske spletne strani - https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-casino/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

optimizacija spletnih strani zahteva, da podjetja in skrbniki spletnih strani poiščejo področja in tematike, kjer lahko pomagajo svojim obiskovalcem. z ustvarjanjem vsebine za uporabnike, ki jo ti iščejo lahko podjetja komunicirajo s strankami v času, ko se odločajo o nakupu, raziskujejo in primerjajo.

Kategorija: Storitve

Cena: 500 €

bet365 poker vam je sedaj na voljo tudi preko slovenske spletne strani. vse kar je potrebno je to, da greste na spletno stran https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-poker/ kjer se lahko registirirate in potem lahko preizkusite svojo srečo s kartami.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če želite imeti telefon srednjega ranga, ki je zelo zmogljiv in ponuja skoraj vse kar imajo telefoni v premijskem razredu, potem je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy j6 - https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-j6-ds-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

veste, da se razlog za vaše zdravstvene težave pogosto skriva v vašem črevesju? pogosto se namreč zgodi, da se poruši ravnovesje dobrih bakterij in zato zbolimo. vendar pa obstaja možnost, da si črevesje hitro popravite, če v prehrano vključite probiotike. prevete, kako vam probiotiki lahko pomagajo.  

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: Pokličite za ceno

iphone x je eden izmed prvih pametnih telefonov, ki je ovit v zelo odporno steklo, ohišje pa je narejeno iz nerjavečega jekla. preverite lastnosti tega zmogljivega telefona- https://www.a1.si/telefoni/iphone-x-64-gb-siva

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

bet365 stave v živo so vam sedaj omogočene tudi v sloveniji in sicer se lahko brezplačno registrirate preko slovenski spletne strani: https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-stave-v-zivo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

razmišljate o tem, da bi okrepili mišice rok, pa vam je obisk fitnes centra odveč, ker morate čakati v vrsti za vadbo na vaši priljubljeni napravi? zakaj ne bi imeli boksarske vreče kar doma? za več informacij o tem, kje jo kupiti in kako jo namestiti, obiščite spletno stran fitnesshop.si.  

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

vam hitrost interneta na vašem mobilniku veliko pomeni, ker potrebujete hiter prenos podatkov za službene namene? potem je smislno, da se odločite za ponudnika a1, ki vam nudi najhitrejše omrežhe 4g/lte.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kupiti mobilne nakladalne ploščadi od proizvajalca ausbau. proizvajamo pod lastno blagovno znamko mobilne nakladalne ploščadi ausbau za evropski trg z upoštevanjem zahtevnih evropskih standardov. različna nosilnost (6, 8, 10, 12 in več ton) in nastavljanje (min 90cm, max 165cm). mobilne ploščadi, ki smo jih proizvajamo imajo široko vozno površino, kar omogoča, da nakladalnik udobno se zapelja čez našo mobilno ploščad v zabojnik oz. vagon. več o izdelku mobilna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.    

Kategorija: Industrijska oprema

Cena: 4999 €

izjemne mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe od proizvajalca različnih velikosti po naročilu. višina mobilne nakladalne rampe lahko nastavljate s hidravličnimi cilindri pod pritiskom, od 900 do 1.650 mm. prihranijo čas za nakladanje oz. razkladanje tovornega vozila oz. vagona. lahko se premika po vašem podjetju s pomočjo nameščenih avtomobilskih koles. mobilne nakladalne rampe ausbau lahko delajo ob vsakem vremenu. v več kot 10 letih smo dobavili mobilne nakladalne rampe v več kot 25 držav po svetu, vključno z evropskimi. več o mobilnih nakladalnih rampah na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. veliko nagnjeno območje, protizdrsna površina, prilagoditev višine (od 900 do 1.650 mm). prihrani vaš čas in denar med nakladanjem – razkladanjem različnega blaga. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe različnih velikosti po naročilu. več o izdelku mobilna nakladalna rampa ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj