Po prazniku - In kaj se je medtem spremenilo?

Objavil/a Rak stari, dne 2014-12-27 ob 19:12:45

Leto novih uspehov in razočaranj gre h koncu, počasi delam inventuro svojih umnosti in neumnosti na internetu, pospravljam smeti in odstranjujem nepotrebno navlako ter staro šaro, a vendar včasih v tej šari odkrijem kaj, kar je kljub svoji starosti še vedno presneto aktualno tudi za današnji čas. In tako med prebiranjem svojih umnosti/neumnosti odkrijem ravno ta moj zapis iz leta 2011, tik pred obletnico samostojinosti in enotnosti, objavljen na mojem tedanjem blogu na Blogerju. Objavljam ga ponovno v nespremenjeni obliki in vsebini, kajti le tak nam omogoča vpogled in presojo, kaj pravzaprav se je kljub novim obrazom in njihovim deklariranim spremembam sploh spremenilo. Presojo prepuščam vam, dragi bralci.

Pred dnevom samostojnosti in (ne)enotnosti

Petek, 23. december 2011

Bliža se datum, ko smo se Slovenci in tudi drugi državljani Slovenije pred dvajsetimi leti z velikansko večino .... odstotkov na plebiscitu - referendumu odločili za samostojno državo Slovenijo. Torej so z nepričakovanim rezultatom "za" ob ... udeležbi sodelovali tudi ostali Neslovenci, takratni prebivalci republike Slovenije in se odločili za svoj boljši jutri v okviru svoje nove domovine. Zatorej, nismo bili samo Slovenci za osamosvojitev, temveč tudi večina "poslovenjenih" pripadnikov ostalih prebivalcev takratne republike v okviru Jugoslavije. Bil je to takrat pravi šok za svetovno, domačo in Jugo javnost.

Če danes pogledamo, kaj smo s to odločitvijo dosegli, so odgovori lahko samo konfuzni. Jaz osebno sem negativno presenečan. Pričakoval sem pravno državo, ki bo temeljila na enakopravnosti, poštenosti, spoštovanju dela in znanja, zaščiti privatne lastnine pridobljene s poštenim delom, spoštovanju posameznikove osebnosti, upoštevanju predpisanega prava, spoštovanju drugače mislečih, hendikepiranih, zagotavljanju temeljne zaščite enakosti državljanov v izhodišču, ne glede na narodnostno pripadnost. Pričakoval sem ukrepanje države v zaščito šibkejših, aktivnosti v prid dejanskemu preganjanju kriminala, omejevanju vplivov lobijev ter interesnih omrežij za svoje osebne koristi, uveljavljanju demokracije v izražanju stališč, mnenj in ravnanj, .... in še bi lahko našteval. A kaj od smo v resnici v tem obdobju, ko smo referendumsko odločitev udejanili in s človeškimi žrtvami ubranili ter prihajajočo dvajsetletnico plebiscita dejansko uresničili? Malo ali skoraj nič od tega.

Je poštenje kot "top" vrednota v tem času pridobilo na veljavi? Ni! Poštenjaki so celo zasmehovani, ponižani in trenutno nezaželeni.

Je znanje v resnici zaželjeno in cenjeno? Ni! Cenjena so papirnato/formalna dokazila o doseženi stopnji izobrazbe, kot dokazu znanja. A izobrazba in znanje nista istovetni. Prvo je potrebni, a šele drugo zadostni pogoj uspešnosti. Prevladujoča in cenjena je pripadnost, predvsem "nam".

Delo. Kaj pa to sploh je? Kramp, lopata, samokolnica? Tekoči trak, trgovina, šverc/komerc, storitve? Računalniške obdelave kot pomoč realizaciji zamisli, sodelovanje v projektih? Naprezanje za uresničitev zamisli v realnost? Prelaganje papirjev in ustvarjanje pogojev za širjenje birokracije ter stem neproduktivno zaposlovanje? Ustvarjanje pogojev za razcvet podjetništva in povečanje nove dodane vrednosti? Izobraževanje, zdravstvena in socialna oskrba, socialna pomoč nemočnim?..... Ali pa so to le finančne transakcije? In ne nazadnje - če katerokili delo sploh dobiš, si lahko srečen, plačilo zanj pa je glede na obstoječo zakonodajo in njeno spoštovanje ter sankcioniranje itak loterija, da o poštenem plačilu za pošteno opravljeno delo ne govorim.

Pravna država - kakor za koga, odvisno, na kateri strani zakona se nahajaš, kateri politični ali interesni opciji pripadaš, koliko so vredne tvoje zveze ter kakšno korist za trenutno oblast predstavljaš. Če imaš denar za dobrega in politično priznanega odvetnika, vsekakor. A če ga nimaš, kako si s pravno državo sploh lahko pomagaš. A v bistvu v pravni državi do problema zaščite posmaznika v primeru neupoštevanja zakonov in predpisov sploh ne bi smelo priti. O problemu časovnih zaostankov (namernih?) v reševanju po pravni poti pa raje ne bi, .... pa naj gre za posameznika, podjetje ali institucijo.

Spoštovanje posameznikove osebnosti - kategorija brez vrednosti. Če nisi "naš", nisi vreden pozornosti, kvečjemu porogljivosti, zasmehovanja, diskreditacije in onemogočanja prosperitete, če misliš drugače kot "mi".

Upoštevanje prava v javni sferi države - raztegljiv ali skrčen pojem. Upoštevanje po potrebi, klientom in pripadnosti aktualni oblasti. Žalostno.

Drugače misleči - najhujši sovražniki in nebodigatreba, ki si jih nobena oblast ne želi. Onemogočiti jih za vsako ceno, narod naj ostane na primitivni miselni ravni, tako ga je lažje obvladovati in manipulirati z njim po dnevno političnih potrebah.

In še bi lahko našteval, a sem prepričan, da podobno meni še veliko, veliko enako mislečih državljanov, skrbi me le, da so tako tiho in neaktivni, da se ne oglašajo ko je to potrebno in da s tem svojim ravnanjem s svojim glasom ne pripomorejo do ustvaritve tiste kritične mase mišljenja javnosti, ki bi stem lahko kaj spremenila na boljše za državo in nas večino dobro mislečih državljanov.

Ni mi vseeno, kako smo doslej ravnali, kje smo danes doma in širše v svetu, kdo nam še vedno kroji življenje, kdo vse uspeva v tej pre/nad/vladi, kdo je takrat pred dvajsetimi leti bil proti naši osamosvojitvi in kdo za, kdo bo "jutri" na svečani proslavi ob dvajsetletnici plebiscitarne odločitve sedel v prvi vrsti avditorija in kdo nam bo kot slavnostni govornika solil pamet o našem takratnem ravnanju in današnjem stanju. Če povzamem, kontinuiteta predosamosvojitvene dobe je celo legitimno ponovno prevzela oblast, ponovno prevzela vajeti v svoje roke, utrdila odločilne oblastne pozicije s svojimi preverjenimi ali poslušnimi kadri, ponovno je uspela pred državnozborskimi volitvami oprati možgane nerazmišljajočim in neodločnim, skratka, rekomunizirala je Slovenijo.

In končno, ni mi vseeno, ker me še danes po dvajsetih letih prevevajo tisti strašni občutki jeze, besa in strahu ter negotovosti ob napadih JLA na civilne in strateške objekte v Sloveniji. Nikoli ne bom pozabil trenutkov, ko sem skozi okno svojega stanovanja slišal eksplozije bomb in opazoval stebre dima na brniškem letališču. Tam je namreč plebiscitno odločitev državljanov Slovenije branil tudi moj sin. Njegov soborec je v tej obrambi žal izgubil celo življenje.

Ne vem sicer, kakšni občutki me bodo prevevali ob proslavi na ta slavnostni dan, a danes vem, da smo krenili po napačni poti, tega si nismo želeli niti pričakovali, a zgodilo se je. Grozi nam, da nam tisti, od katerih smo bežali, ponovno zavladajo, tako v miselnem, ideološkem kot v nacionalnem pogledu.

In za konec še moj apel ob tej obletnici - dajmo Slovenci in državljani ostalih narodnosti bivše skupne države, danes državljani Slovenije, poglejmo se v ogledalo, zbudimo se že enkrat iz svoje zaplankanosti, ležernosti, zaspanosti in pasivnosti, otresimo se že enkrat svojih lažnih idealov, oblikujmo skupaj vendar že enkrat to svojo državo in družbo, rojeno v uporu in krvi, torej državo Slovenijo, v kateri bomo zaščiteni, enakopravni, enakovredni in ustvarjalni! Državo, katero bodo cenili tudi onkraj naših meja.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je treba še kaj dodati, odvzeti, spremeniti? Bolj malo, se mi dozdeva. Ampak nam to kar paše, se mi zdi, sicer se ne bi od takrat do danes politična, družbena in osebna pasivnost do navedenega še kar povečevala.  In kot opažam, popuščam tudi sam.

Bliža se zadnji dan letošnjega leta, spoštovani bralci mojega bloga, z iskrenostjo v srcu vam voščim - Srečno, zdravo in upanja polno Novo leto.

Vaš Rak

 

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
25
Rak stari
0
Jan 05, 2015
Azra, hvala za izražene želje. Naj se tudi tebi uresničijo vse tvoje želje v letu ki prihaja, pardon, ki je že tu.
#25
Rak stari
1
Jan 05, 2015
Spoštovana Monika, lepo da si se oglasila, hvala za voščilo, tudi sam ti želimo obilo sreče, zdravja, osebnih uspehov in zadovoljstva. Še posebej zahvala za izčrpno mnenje v tvojem komentarju. Ljudem v Sloveniji pa bi želel, da si preberejo čimveč pred in poosamosvojitvene politične in memoarske literature, ne glede na politično usmeritev ali pripadnost avtorjev ter da bi o tem kritično razmišljali. Le tako bodo namreč doumeli bistvo politike, njenih poti in stranpoti, ravnanja posameznih politikov ter se potlej bolj objektivno odločali, komu v bodoče zaupati krmilo države, da bomo končno hitreje šli naprej, na pa stopicali na mestu ali pa se celo vračali nazaj.
Še enkrat, lep pozdrav!
#24
Monika Bračika
0
Jan 03, 2015
hahhaahh medvedke kosmatince obožujem :-))
#23
Azra .
1
Jan 03, 2015
Monika, hvala! Vračam objem nazaj, enga velkega medvedka!
#22
Monika Bračika
0
Jan 03, 2015
Azra... hvala za lepe želje... tudi tebi vse naj... pa velik objem!
#21
Monika Bračika
0
Jan 03, 2015
... P.J. Ljudje smo avtorji mnogih tekstov in plod psevdozgodovinskih zmazkov, ker zgodovino pač pišejo avtorji. :-))

I feel sLOVEenia ... kakor koli :-))
#20
Azra .
0
Jan 03, 2015
P.J. imaš prav, z nami ljudmi je nekaj hudo narobe. Razsaja bolezen "poneumljenost", zdravila pa menda še nimajo.
#19
P.J.
0
Jan 03, 2015
@Monika: ma saj avtor ni vazen. Uporabljena je pac zadnja zadeva, ki me je dosegla,... Poanta je v temu, da ne gre za kak futuristice ali znanstveno fantasticni izdelek, ki bi prikazoval prihodnjost, pac pa zgolj se en psevdozgodovinski zmazek.

--

@Azra: Ma ne. S Slovenijo pa res ni kaj dosti narobe. Slovenija je cisto O.K. Mi smo tisti, s katerimi nekaj ni v redu. Mi, ljudje, ki prebivamo (oz. smo prebivali) na tem koscku zemlje.
#18
Azra .
0
Jan 03, 2015
Rak stari, Srečno, zdravo in zadovoljno Novo leto tudi tebi!
#17
Azra .
1
Jan 03, 2015
Monika, marsikaj je narobe s Slovenijo!
Pa srečno, zdravo in uspešno Novo leto ti želim!
#16
Monika Bračika
0
Jan 03, 2015
... če pa v Sloveniji ni o čem debatirati kot o Janši ... ups, pa res... kaj nihče več ne razmišlja o Kučanu... full malo je slišati :-)) a je kaj narobe s Slovenijo :-)
#15
P.J.
0
Jan 03, 2015
@Monika: O slovenskih politikih in njihovem razmisljanju o prihodnjosti se najvec pove zadnje delo Janeza Janse. Zal je tako, da razmisljanje (in pisanje) o prihodnjosti predpostavlja zmoznost domisljije in inteligence... ;-)

http://www.vseknjige.si/norisko-kraljestvo-beli-panter-1.-del.html

Noriško kraljestvo, Beli panter, 1. del

Beli panter je prva knjiga iz serije zgodovinskih romanov postavljenih v čas Noriškega kraljestva. Skozi prikaz otroštva
#14
Monika Bračika
0
Jan 03, 2015
Rak stari, srečno novo leto. :-)

Dolgo me ni bilo na straneh publishwalla a sem vesela, da sem se danes pojavila, kajti skoraj v celoti se strinjam z napisanim. Nismo si želeli tega kar imamo danes in zanimivo je spremljati kako imajo vsi politiki polna usta besed o "prihodnosti".

Res bi rada vedela kdo od teh se je, oz sploh je, dobro pripravljen na prihodnost, ko pa nima niti sedanjosti "pod pošlihtane"?

Hahahaaa je moj komentar, nič drugega. Osebno sem le v eno prepričana, ko gre za politike in prihodnost: Dolgo časa bo trajalo in veliko truda bodo morali vložiti v to, da bo narod spet verjel politiki oz strankam! Težko nas bo prepričati, da jim ni do močnega položaja, temveč do naroda.

Menim, da se bodo morali vključevati v debate kot jih imamo tukaj na pw i drugje, ker nam je dosti politike in odločitev "od zgoraj navzdol" oz "čez glavo!" Siti smo tega.
Dialog bo očitno moral postati centralen kriterij.

Maček v žaklju se bo vse težje prebijal. Pripravljeni na tiskovke in TV nastope so lahko, toda v dnevnem dialogu bo marsikaj bolj jasno in transparentno. Zato želim si to:

PRIHODNOST, KI ZAČENJA LETA 2015 V DIALOGU S POLITIKI, da jih do naslednjih volitev bolje spoznamo in da nam bolj kompleksne politične teme "narodno" pojasnijo - iz prve roke, ne preko novinarjev, ki tudi pogosto delajo ZA oz PROTIV nekoga pa za položaj in denar. Hja, tako pač je.

Hočemo razumeti in biti razumni! Zato je potreben dialog!

Zatorej, želim vsem Vam in sebi, veliko več "naroda" v politiki. Več odprte in direktne debate politikov ter veliko več znanja kako funkcionirajo politični procesi.

Prepričala sem se iz prve roke v to, da narod mnogo česa ne ve in zato pogosto ne presoja dobro. Dialog je po mojem mnenju edina rešitev iz te godlje!

2015. veliko publishwalla prosim :-)) ... da bo vse spet naj naj naj ... :-))
#13
masad masad
1
Dec 28, 2014
Absolutno sem za "svoja" mnenja. Ravno zato sem jih (svoja) pripravljen zagovarjati do nezavesti. Magari en teden. :)

Star b'k + trma sta, se mi močno zdi, tista PRAVA kombinacija.

Tuja mnenja mi dajo sicer misliti, ampak nič več od tega. In pogosto jih ne "kupim"... Na svojo srečo.

Srečno (krizo) 2015!
#12
Rak stari
1
Dec 28, 2014
Dare, nova tehnologija pridelave vina je izgleda stvari postavila na glavo, v naše dobro. Na (novoletno) zdravje!
#11
Rak stari
1
Dec 28, 2014
Masad, največ je sigurno vredno lastno mnenje, sploh podprto z vedenjem, spoznanjem in izkušnjo.
Ja, pisma bralcev - kakšni junaki so se mi zdeli tisti, ki so za to rubriko kaj napisali, če so jim to mediji sploh objavili, seveda.
#10
Dare Likar
1
Dec 28, 2014
Glede starega vina ... ne vem če paše v kontekst ... aja, saj mi je vseglih :)

https://www.facebook.com/skupina.starovino?fref=ts
#9
masad masad
1
Dec 28, 2014
Z modrostjo je tako, kot s seksualno, ali kakšno drugo "kilometrino". Pride z leti, včasih sicer ne.
Na silo pa se take kilometrine ne da dobiti. In na srečo ni naprodaj...

Verejetno ste že slišali tisto: Je kot staro vino, vsako leto boljši...

Torej lahko rečemo, da mlad človek ne ve o življenju skoraj nič.
Še posebej, če (si) svoja stališča/poglede navleče s prebiranjem tujih mnenj po spletu.

Izjemno darilo nam, 60-letnikom je bilo pravzaprav ravno to, da smo bili 40 ali več let brez interneta, da praviloma nismo navlekli tujih mnenj.

Tistih nekaj pisem bralcev, ki smo jih prebrali v sedemdesetih, osemdesetih letih, zagotovo ni naredilo toliko škode, kot jo danes naredi internet, google, wikipedija.

Tile danes se jim, menjem namreč, zelo težko uprejo. Ne vedo več, kaj je njihovo mnenje, kaj pa tuje. Ali pa niso poplnoma prepričani o tem.
Kar je vsekakor - slabo...
#8
Ana Kos
2
Dec 28, 2014
Rak, res: "Sicer pa modrost prihaja z leti, telo pa žal slabi ...."
Tako je.
Včasih so v marsikateri skupnosti imeli modre starce ... in ti so bili svetovalci vasi in še komu ...
Danes morajo pa biti politiki mladi in neobremenjeni ljudje ... ;)
In potem se kot politiki postarajo ... Morda pa ne bi smel biti politik mlad človek? Ker še nima modrosti ... ker je ne more imeti ... ker modrost pride šele z leti in skozi preizkušnje .... pa še to le, če se je iz preizkušenj kaj naučil ... tako žal ni vsak star človek moder .... in vsak star politik tudi ne ...
#7
Zlobni
1
Dec 28, 2014
Spoznanje, da z idiototi ni nič narobe je lepo voščilo v teh dneh.
#6
Pokaži več komentarjev
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2014-12-27 19:12:45 (Dec 27, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

optimizacija spletnih strani zahteva, da podjetja in skrbniki spletnih strani poiščejo področja in tematike, kjer lahko pomagajo svojim obiskovalcem. z ustvarjanjem vsebine za uporabnike, ki jo ti iščejo lahko podjetja komunicirajo s strankami v času, ko se odločajo o nakupu, raziskujejo in primerjajo.

Kategorija: Storitve

Cena: 500 €

bet365 poker vam je sedaj na voljo tudi preko slovenske spletne strani. vse kar je potrebno je to, da greste na spletno stran https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-poker/ kjer se lahko registirirate in potem lahko preizkusite svojo srečo s kartami.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če želite imeti telefon srednjega ranga, ki je zelo zmogljiv in ponuja skoraj vse kar imajo telefoni v premijskem razredu, potem je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy j6 - https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-j6-ds-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

veste, da se razlog za vaše zdravstvene težave pogosto skriva v vašem črevesju? pogosto se namreč zgodi, da se poruši ravnovesje dobrih bakterij in zato zbolimo. vendar pa obstaja možnost, da si črevesje hitro popravite, če v prehrano vključite probiotike. prevete, kako vam probiotiki lahko pomagajo.  

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: Pokličite za ceno

iphone x je eden izmed prvih pametnih telefonov, ki je ovit v zelo odporno steklo, ohišje pa je narejeno iz nerjavečega jekla. preverite lastnosti tega zmogljivega telefona- https://www.a1.si/telefoni/iphone-x-64-gb-siva

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

bet365 stave v živo so vam sedaj omogočene tudi v sloveniji in sicer se lahko brezplačno registrirate preko slovenski spletne strani: https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-stave-v-zivo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

razmišljate o tem, da bi okrepili mišice rok, pa vam je obisk fitnes centra odveč, ker morate čakati v vrsti za vadbo na vaši priljubljeni napravi? zakaj ne bi imeli boksarske vreče kar doma? za več informacij o tem, kje jo kupiti in kako jo namestiti, obiščite spletno stran fitnesshop.si.  

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

vam hitrost interneta na vašem mobilniku veliko pomeni, ker potrebujete hiter prenos podatkov za službene namene? potem je smislno, da se odločite za ponudnika a1, ki vam nudi najhitrejše omrežhe 4g/lte.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kupiti mobilne nakladalne ploščadi od proizvajalca ausbau. proizvajamo pod lastno blagovno znamko mobilne nakladalne ploščadi ausbau za evropski trg z upoštevanjem zahtevnih evropskih standardov. različna nosilnost (6, 8, 10, 12 in več ton) in nastavljanje (min 90cm, max 165cm). mobilne ploščadi, ki smo jih proizvajamo imajo široko vozno površino, kar omogoča, da nakladalnik udobno se zapelja čez našo mobilno ploščad v zabojnik oz. vagon. več o izdelku mobilna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.    

Kategorija: Industrijska oprema

Cena: 4999 €

izjemne mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe od proizvajalca različnih velikosti po naročilu. višina mobilne nakladalne rampe lahko nastavljate s hidravličnimi cilindri pod pritiskom, od 900 do 1.650 mm. prihranijo čas za nakladanje oz. razkladanje tovornega vozila oz. vagona. lahko se premika po vašem podjetju s pomočjo nameščenih avtomobilskih koles. mobilne nakladalne rampe ausbau lahko delajo ob vsakem vremenu. v več kot 10 letih smo dobavili mobilne nakladalne rampe v več kot 25 držav po svetu, vključno z evropskimi. več o mobilnih nakladalnih rampah na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. veliko nagnjeno območje, protizdrsna površina, prilagoditev višine (od 900 do 1.650 mm). prihrani vaš čas in denar med nakladanjem – razkladanjem različnega blaga. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe različnih velikosti po naročilu. več o izdelku mobilna nakladalna rampa ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

močna mobilna nakladalna ploščad ausbau. naša mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko precej prihrani čas za nakladanje in razkladanje tovora. proizvajamo modele z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko je izdelana nestandardnih dimenzij in za nestandardne namene. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. več o izdelku mobilna nakladalna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj