Dokončen razkol ali nova era na desni?

Objavil/a Rak stari, dne 2014-11-29 ob 21:16:06

Klin, ki ga levi mediji po verjetnih navodilih kontinuitetnega ozadja že nekaj časa zabijajo med dve sorodni stranki - SDS in NSi - povzroča vedno večjo razpoko na desno sredinski politični sceni. Zgleda, da bo ta razpoka v takem tempu in razrastu povzročila dokončen zlom kolikor toliko ne/homogene desne politične sfere v Sloveniji in spet povzročila dolgoročne posledice v državi ter omogočala še naprejšnjo lažjo vladavino plenilske levice in njenega rentništva ter izčrpavanja slovenske družbe. Bo po neslavnem, a pričakovanem in napovedovanem izpadu SLS-a na zadnjih prečasnih volitvah, na naslednjih volitvah spet izpadla tudi NSi? Glede na zaznana turbulentna dogajanja v tej stranki je verjetnost velika. Žal!

Zanimivi so v zadnjem času komentarji in izjave s strani vodstvenih politikov NSi-ja, posebej njenih mladih grebatorskih jurišnikov, glede obtožb na račun Janše in SDS-a, kot nekakšnih tutorjev nad NS-ijem v preteklosti in šikaniranjem ter nenehnimi provokacijami te stranke sedaj. Nepričakovani so tudi komentarji nekaterih poslancev NSi-ja v parlamentu ob aktualnih razpravah ob žgočih temah okrog zapornika Janše in njegovega statusa poslanca/zapornika. Tudi Peterle se je že nekajkrat v podporo svoji stranki in njeni voditeljici nedvoumno izjasnil proti SDS-u in njenemu voditelju. Celo to, da ga Kučan vabi na razpravo, Janša pa napoveduje vojno, je izjavil. Se mar tako gradi status in rast stranke ter njena kredibilnost? Po mojem ne. Je pa to zadnje medsebojno obmetavanje in obtoževanje posledica verjetno spet nekakšnega tihega ne/dogovora z glavnim na levici ali pa zaznava prilike, da dokončno politično pokončajo Janšo in SDS, kajti potem naj jim bi bilo kot stranki in njenim leaderjem veliko lažje. Morda celo gojijo ambicije, da prevzamejo del njihovega članstva in simpatizerjev ali celo nihovo sedanjo vlogo. Prepričani so v realnost ponovnega vstopa v parlament in občutno povečanje števila svojih poslancev na naslednjih parlamentarnih volitvah - rednih ali pa spet predčasnih, kar je vedno bolj verjetno. Pa ja ne, da v NSi prevladuje miselnost, če že nisi velik, čutiš vsaj satisfakcijo, če je nekdo manjši od tebe ali pa ga več ni. Neverjetna je v tem kongresnem času NSi-ja pozornost mainstream medijev vsaki besedi, dejanju in premiku akterjev NS-ija, kar spet zgovorno dokazuje nek določen namen v širšem političnem prostoru Slovenije. Kaj pa, če se stranki NSi vse to početje zaostrovanja odnosov s SDS-om jutri povrne kot bumerang?

In še en medklic - le kaj je mislil Peterle, ko je sprejel vabilo Kučana da sodeluje na forumu 21 in se je tega tudi udeležil? Saj je vendar zelo pretkan in tako samovšečen politik težkokategornik, da bi moral videti mimo ovinka in celo čez hrib. Ampak tega, da bo Janšal izstrelil na račun tega Peterletovega dejanja proti njemu strupeno puščico pa v tem primeru ni znal predvideti. Kučan drugače, s Peterletom je tokrat politično spet zadel v polno, zaostrovanja in obtoževanja med SDS-om in NSi-jem so se še stopnjevala, zamere še povečale. Joj, joj g. Peterle, to se vam ne bi smelo dogoditi, razen, če ......, bolje da o tem ne razmišljam.

Na današnjem kongresu stranke NSi je bila Ljudmila Novak izvoljena z znatno večino, a tudi rezultata g.Hojsa ni za podcenjevati, bo verjetno imel na desni politični sferi daljnosežne posledice. Jutri bomo lahko v medijih že prebirali in primerjali komentarje drugače ali enako mislečih, ter primerjali vsebine, naslednji dnevi in tedni pa bodo pokazali, v katero smer se bodo zadeve odslej odvijale. Bo storjen resen poskus z ene ali druge ali pa kar obeh strani, da umirita strasti in pričneta skupaj graditi strategijo ter aktivnosti, kako dokončno premagati stare kontinuitetne sile in Sloveniji ponovno zagotoviti mesto na Balkanu, Evropi in v svetu, kot ji gre. Seveda pa pri tem sploh ne gre prezreti naslednje sobote, ko se bo odločalo v SLS-u, kako in s kom naprej.

Ko takole upokojensko ocenjujem dogajanja na politični sceni okoli sredine in desno od nje, postajam vedno bolj pesimističen. Mar kot družba res še nismo sposobni dojeti, da nas iz tega Blatnega dola lahko reši le kakovostno in pošteno sodelovanje tistih strank, ki so odmislile socializem in "nacionalni interes" ter nekakšno ponovno novodobno rentniško "demokratično" plenjenje sadov tistih, ki dejansko ustvarjajo novo vrednost in tudi dejansko znajo plemenititi vložena sredstva. Domača ali tuja, vseeno.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
11
Rak stari
0
Dec 14, 2014
Vladislav, res smo v brezupnem položaju, ni pravih idej (tudi sam sem trenutno v rahli ustvarjalni krizi), upam, da se končno le nekaj premakne, a se bojim, da potrebne katarze še ni, torej bomo še kar tavali v megli ...

P.S. - tvoj zadnji prispevek sem prebral in ga bom še enkrat, dvakrat, morda mi za k članku korekten odgovor le kaj pametnega "svane".
#11
vladislav stres
1
Dec 13, 2014
Pa nisi zaznal, da ima narod politične stranke VRH GLAVE in da bo ko se pokaže prva priložnost izvolil nekaj povsem drugačnega. par krat se je sicer že opekel - Jankovič sistem, ampak morda pa se pojavi še kakšna dejanska alternativa. no takrat so pečeni pa ne samo NSi...
.
Predlog branja in vesel bi bil komentarja:
http://www.publishwall.si/vladislav.stres/post/113722/kako-je-nastala-zemlja-in-vprasanje-vode

KAKO JE NASTALA ZEMLJA in vprašanje vode

Večina vode na Zemlji ne izvira s kometov, kažejo podatki, ki jih je pridobila sonda Rosetta. Verjetneje je, da so jo k
#10
masad masad
0
Dec 03, 2014
@Rak stari:
Ni hudič, da pri najemu še ene miljardice ali dveh dobimo kakšen "božični" popust.
Bo pa teba pohitet... IN VRNIT posojeno...
#9
Rak stari
0
Dec 03, 2014
@masad - ja, le kdo, ki je kolikor toliko normalen naj vse to razume.

P.S. sledim dogajanjem okrog sporazuma vlade s sindikalisti (sindikati?), reakciji GZ-ja, spet drugim sindikatom. Stvar se ne more iziti drugače kot z najetjem novega visokega posojila pri tujih bankah ali katerihkoli institucijah že za pokrivanje proračunskega primanjkljaja. Samo vprašaja časa in novih zapletov je še, kdaj in pri kom. In to je klasika držav, v katerih se deli več, kot pa se ustvari.
#8
masad masad
0
Dec 03, 2014
Ta država (realtivno) dobro funkcionira z nenehno uporabo delitev.

Državljani, večina s spominom zlate ribice, pa ne samo da gredo na led vsakič na parlementarnih volitvah znova, oni tudi zlahka odpuščajo.

Odpuščajo neznanje, napake. Mogoče pa celo namerno rušenje Slovenije.
Čemer lahko mirno rečemo: veleizdaja.

Kakšna je bila stoletja kazen za veleizdajo, pa mi najbrž ni treba pisati.
Pa bom: smrtna kazen.

Ampak mi smo v Sloveniji in veleizdaje (ali recimo izdaje interesov ljudi, naroda) se tu seveda ne da dokazati.
Kot se v SLoveniji ne da dokazati dilerju z kilo droge v nahrbtniku, da je - diler.

Na Tajskem pa je recimo za posedovanje 4 (štirih) gramov mamila - smrtna kazen.

Pri nas pa za krajo 50-100 miljonov pogojna kazen, zapor na odprtem oddelku ali družbeno (ne)koristno delo. Nekaj takega...

Kajne, gospod Petrovac...
#7
Rak stari
1
Dec 03, 2014
Ana, ko sem ga pred dnevi poslušal na lokalni TV, je bil zelo jasen, premočrten in prepričljiv. In tudi imenovana dva zelo, zelo cenim.
#6
Ana Kos
0
Dec 03, 2014
Ostajajo mi v mislih tudi imena, ki jih je zapisala babica ... Možina pa Mitja Štular ... Ja, to sta človeka, ki jima verjamem.
Bog ve, kako bi bilo, če bi bil Peter Sušnik spet v politiki, nekaj malega je bil pred kakšnimi 15 leti ... Zdi se mi, da ima tudi zelo jasen in zdrav pogled.

Pozdrav, Rak!
#5
Rak stari
0
Dec 02, 2014
Ana, stvari, osebki in dogajanja včasih res dajo misliti več, kot smo sposobni dojeti. Vedno ne najdemo pravih odgovorov v danem trenutku, a čas vendar odgovori na trenutne nejasnosti. Najbolj se izkaže veličina in modrost vsakega, ko se znajde v nepričakovani situaciji, takrat ko je treba hitro in učinkovito ukrepati.
Tisto, ko omenjaš, kako hitro se nekateri spremenijo in obrnejo proti tebi, če se z njimi ne strinjaš ali jim poveš svoje mnenje in resnico, poznam tudi sam. Kot da imajo nekateri prirojeno ali za večno dano pravico, da imajo vedno prav. Res moraš biti včasih mojstrsko nadarjen, da take osebke "obvladaš", če si prisiljen z njimi sodelovati ali celo sobivati.
Tudi tebi hvala, da si se oglasila. Sicer bova pa oba z zanimanjem spremljala, kako se bodo politični dogodki bliskovito odvijali te dni v predbožičnem in prednovoletnim časom.
Lep pozdrav!
#4
Rak stari
0
Dec 02, 2014
Ja draga babica, tudi meni se včasih dogaja, da gre celotno napisano besedilo k vragu, zaradi moje nerodnosti, ko nepričakovano kam pritisnem, kar ne bi bilo treba, ali pa naslonim preveč utrujeno roko na katero od tipk.

Hvala na izčrpnem in utemeljenem komentarju, upajmo, da končno le prevlada pamet politikov v dobrobit nas vseh, tudi tistih, ki danes sicer še drugače razmišljajo kot midva.
#3
Ana Kos
0
Dec 01, 2014
Rak,
kolikokrat se sprašujem o tem, kaj povezuje različne in kaj še bolj razdvaja vse skupaj ...
Kaj povezuje neko družino, neko stranko, neko državo ... in kaj jo uničuje ...
In tako kot mi ni všeč Tonin - vsaj takrat s tistim glasovanjem -, mi tudi ni všeč kakšen Peterletov korak. Pa a poznam dovolj? Zelo malo sploh spremljam. Ampak občutek ni dober.
Pa ko sem vedno za povezovanje in tudi sama skušam povezovati ljudi ...
...
Ko sem se pogovarjala z nekim "partizanom" (torej strastnim privržencem neokrnjene podobe slavne NOB), sva govorila o spravi. Trdo je rekel, da so oni naredili že vse ... samo mi da smo problem.
Jaz sem mu povedala svoj pogled ... ampak postal je človek, ki se je prej prijazno nasmihal, hladen kot stena.
...
Ne bom se klanjala ... in ne verjamem, da so oni naredili vse ... dokler je toliko problemov iz vojnega in povojnega nasilja nerešenih, ne more levica reči, da so za spravo naredili vse.
Res je, da včasih kdo na desnici obupno teži ... in tak ruši skupna prizadevanja, da bi bilo dobro.
No, to za ilustracijo, da sem se zadnje dni ponovno spraševala, kaj sme politik narediti, da je resnično povezujoč ... ne pa, da imajo kakšni sicer njegovi podporniki občutek, da se preveč klanja.
#2
babica
1
Dec 01, 2014
Tale svoj komentar sem imela že skoraj v celoti napisan, ko sem nekaj pritisnila, ne vem kaj in vse skupaj je izginilo. Desno roko imam namreč po prometni nesreči močno okvarjeno in večkrat napravi kaj, za kar ni dobila dovoljenja. Zato moram tu miško "komandirati" z levico. Razjezila sem se, ugasnila računalnik in šla kuhat kosilo. No sedaj sem se malo pohladila in bom poskusila še enkrat napisati.

G. Rak, zelo prav imate, sem enakega mišljenja.
Naša družina je vse od osamosvojitve močno podpirale spomladanske stranke, nekaj časa tudi zelo aktivno. Po prvih svobodnih volitvah, ko je g. Pučnik s svojo stranko (kako se je takrat imenovala sem pozabila), komaj prestopil parlamentarni prag in zato takoj odstopil kot predsednik stranke, je stranko prevzel g. Janša.
Na tistih volitvah sta največ dobili SKD in Kmečka zveza (kasneje SLS). Po tem se je začelo članstvo Janševe stranke vztrajno večati do približno 30 % volilnega telesa, kolikor imajo še po dvajsetih letih. Zaradi slabih voditeljev (Peterle, Podobnika, Zagožen), se je pa začelo članstvo v SKD in SLS vztrajno zmanjševati in danes SLS ni več parlamentarna stranka in zelo verjetno nikoli več ne bo, NSI, naslednica SKD , bo pa se tako politiko, kot jo sedaj vodi, doživela enako usodo. Vzrok za tako stanje je, da je Janša isto govoril in delal, ostali so pa eno govorili, drugo delali. Člani teh treh strank smo pa ljudje, ki še zmeraj zares jemljemo Jezusove besede;
TVOJ DA NAJ BO DA, TVOJ NE NAJ BO NE !!!

Če bi bila voditelja ostalih dveh spomladanskih strank sposobna članstvo svojih strank obdržati, bi spomladniki imeli parlamentarno večino in bi večji del časa lahko vladali in naredili Slovenijo tako, kot jo vsi želimo.

Zato sem mnenja, da bi bila nova stranka na desni nujna, samo bojim se, da Hojs ni najbolj primeren za ustanovitelja. Primerna za to mislim, da bi bila g. Možina ali g. Štular, predsednik civilne inciative ZA BOLJŠO SLOVENIJE.
Treba bi bilo pa začeti takoj sedaj ne šele mesec, ali dva pred volitvami.
Lep pozdrav.
#1
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2014-11-29 21:16:06 (Nov 29, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

v kolikor ste športni navdušenec in igrate športne stave, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran betsonhand, kjer so vam na voljo največje spletne stavnice na svetu, kot so bet 365, bet at home in william hill. možnost igranja tudi v sloveniji. več: https://www.betsonhand.com/sl/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj