Članek
V glavnem - dve koklji in en petelin
Objavljeno Jun 27, 2014

Sinočnja soočenja na POMP TV-ju so bila pa res prava katastrofa glede zrelosti in profesionalnosti slovenskih medijev ter slovenskih politikov, pravzaprav le prepotentnih politikantov. Ko niti najvidnejših predstavnikov političnih strank ni več sram, da brezvezno, nizkotno, podlo in nesramno kokodakajo v kamere in mikrofon, lahko vidimo, kako nizko smo kot družba padli v tem poosamosvojitvenem času, v katerem nam pretežno še vedno vladajo kontinuitetne sile, če ne ravno iz ospredja, pa prevladljivo iz ozadja . Še vedno predvidljivo, kaj nas po novih parlamentarnih volitvah ponovno čaka.

Ampak v tem, za narod in državo katastrofalnem času in stanju, so pred politiki v prikazu in izvajanju nizkotnosti pri obvladovanju množic ter javnosti le še nekateri main stream mediji, in sinočnji pri tem celo prednjači. V negativnem in hujskaškem smislu namreč. Ni novice ali komentarja, ne da bi se omenjal eden ali dva od predhodnih predsednikov vlad, četudi nič kriv za dotično dejanje, ampak prilika je, da se ga v javnosti umaže. Za pomembna in resna predvolilna soočenja bi človek od najbolj razvpite, z pretežno usmerjenim oglaševanjem "naših" podjetij preplačane in pristranske TV hiše človek le pričakoval, da se končno zresni ter gledalcem, kot kaže pretežno podpovprečnega kulturnega, socialnega in miselnega nivoja, ponudi v razmislek, kaj lahko od novih strank ter staro/novih obrazov iz njihovih političnih programov po volitvah pričakujejo. Le na ta način se lahko pred oddajo volilnega glasu komu od njih po svoji vesti odločijo. Človek bi pričakoval soočenje s strankarskimi programi, njihovimi zagovori  ter realnostjo njihove realizacije, ne pa soočenje z nameščenimi podlimi sugestijami in obtožbami. Ampak to naši mediji in politiki pač bolj obvladajo, kot pa resno in profesionalno opravljanje svojega dela ali poslanstva.

Kar pričakoval sem trenutek, ko bo voditeljica Sodja soočila kandidata Cerarja, kaj sta si z Janšo povedala na koncu predhodnih soočenj. Niti približno pa nisem pričakoval uglašenega in naštudiranega nastopa na to temo od  Bratovškove, da bo po verjetno vnaprej pripravljeni in usklajeni akciji predčasno vstopila v ring in brez nadzora voditeljice začela tolči po Cerarju. In to s kakšno vehemenco, insuacijami in razlago. Le kako je lahko človeški um tako izprijen. Res je, da so koklje pri branjenju svojih piščet neusmiljene, ampak sinoči pa je to res preseglo vse meje. In trenutno novi glavni petelin na vrhu slovenskega smrdečega političnega gnoja se je prefinjeno umikal, namesto da bi  kokljo voditeljico ostro opozoril na to načrtovano zlorabo soočenja ter napadajočo kokljo oskubil vsega njenega načičkanega perja do golega. Večina od nas itak ve, kaj se skriva pod tem perjem. In on naj bi po nameri kontinuitetnikov vodil novo vlado? Ampak vsega se v tem glasnem kokodajsanju niti razbrati ni dalo takoj, saj sta obe koklji vreščali kot da gori kurnik, petelina se pa sploh slišalo ni več. Spoštovani(?) novi politični petelinček gospod Cerar, s prefinjenim govorjenjem in dajanjem videza se takih in tako razjarjenih osebkov ne da utišati. Jaz bi na vašem mestu zagrozil z odhodom in končno tudi odšel ter obe s tem upravičeno močno osramotil. Vsaj na domačem gnojišču mora pravi petelin, ki mu je dodeljena vloga kurjega gospodarja, takoj napraviti red med kurami. In kako uspešno vladati z eleganco, naučenimi manirami in vzvišenostjo med slučajno izvoljenimi sinočnjimi protagonisti v eventualno vaši vladi? Dajte no! Mar ni bil en Pahor v preteklosti dovolj? Bogve, kako je nocoj po prikazanem glasovanju gledalcev o njeni prepričljivosti spala premierka v odhodu in nikoli več na tem položaju, Bratuškova.

Kaj pa ostali? Naslednji trije, Tonin, Židan in Bogovič so izpadli kot anemični, ponavljajoči, brezperspektivni osebki, pravi kapuni. Židan je na trenutke deloval kot izgubljena ovca nad prepadom. Pri Toninu in Bogoviču se je že opazilo obračanje po vetru, zaradi doslej znanih rezultatov javnomnenjskih anket in posledic nepremišljenega medsebojnega obtoževanja desnih strank in osebkov v bližnji preteklosti. In trend naraščanja podpore se še naprej močno spreminja v korist stranke nekoga, ki sta jih pred tem tako nepremišljeno obsojala. Verjetno tudi obratno. Kot da v politiki že od pamtiveka ne velja, nič ni v njej nemogočega, prevladujejo interesi in koristi stranke ali vodilnih posameznikov v njej.

Za duhamoren humorističen vložek na koncu soočenj sta seveda poskrbela, kdo drug pa kot dva izmed glavnih akterjev za trajajočo politično, ekonomsko in ostale krize v Sloveniji. Eden od njiju, velikopotezni graditelj in investitor objektov v Ljubljani na puf, Jankovič, in drugi, politični kameleon za vse čase, razmere in koalicije prilagodljivi lastnoritni koristnež ter burkež pod streho Desusa, Erjavec. Trudoma sta kazala svoj pravi značaj in prala svoje umazano politično in osebno perilo, ki pa je na koncu postajalo še bolj umazano. Začuden sem le, da niso bili v to medsebojno debato in monologe v večji meri vključeni njuni znani svojci. Se bo končno le treba tudi naučiti vklopiti pralni stroj in navaditi pravočasno in doma prati umazane spodnjice, ne pa jih po določenem času samo obračati. In še to pred javnostjo, fuj!

Torej, v sinočnjih soočenjih sta bili najbolj izstopajoči dve koklji in en petelin, v njihovi senci trije kapuni ter dva osebka, ki jima še kidanje gnoja ne bi zaupal. Še najboljši vtis je pustil manjkajoči ......

P.S. - na pasice s komentarji gledalcev spodaj na TV ekranu sem pa čisto pozabil, nekateri so bili morda najboljše in najizvirnejše, kar je bilo tokrat videti.