Še je upanje, le migati je treba

Objavil/a Rak stari, dne 2014-04-02 ob 15:32:23

Ne zgodi se ravno vsak dan in vsakemu, da ga po letu in pol neznosnih ishialnih bolečin v hrbtu in drevenenja ter mravljinčenja spodnjih okončin spremljanih z bolečinami v zgornjem delu noge, dve uri pred napovedna kirurško operacijo na hrbtenici iz klinike naženejo domov, z obrazložitvijo, češ, stanje se vam je že toliko izboljšalo, da bi vam z operacijo na današnji dan bolj škodovali kot pa koristili. Res neznosne bolečine v nogi in drevenenje so cca dva, tri tedne nazaj minile, kar sem kirurgu pred operacijo tudi sporočil.

Začelo se je v mesecu avgustu 2012, v hribih, ko nisem upošteval zlatega pravila planinarjenja, da ob daljšem počitku zamenjaš premočene cunje na sebi s suhimi. Posledice so bile res hude in dolgotrajne. Največ pa je plačala že itak pred tem večkrat preobremenjena, večkrat zdravljena in tudi že močno načeta hrbtenica.

Če se spomnim na vsa kasnejša letanja med tem časom okrog specialistov od meritev kostne gostote, ortopeda, nevrologa, nevroloških meritev, rentgenskih in magnetno resonančnih slikanj, kardiologa, raznih laboratorijskih preiskav ter povsod neznosnega stanja, da sem po mesecih čakanja končno prišel na vrsto, sem bil sprva po taki kirurgovi odločitvi kar malo presenečen, šokiran in rahlo razočaran.

Ampak stvari med vsem tem časom nisem jemal kar tako v usodo vdan. Po vsakem pregledu in izvidu sem se zakopal v literaturo in internet, prebiral, premleval preverjal ter upošteval priporočila in nasvete, kako te bolečine zmanjšati sam, kako zboljšati funkcioniranje hrbtenice in prirojeno zoženega spinalnega kanala, kako z vajami, masiranjem, mazili, protibolečinskimi zdravili, rednimi fizoterapevtskimi vajami doma ter skoraj vsakodnevnimi sprehodi v gozdu ter po bližnjem gričevju, vsaj omiliti situacijo zaradi vkleščenih živčnih prevodnikov in izboljšati svoje počutje, gibljivost ter funkcionalno usposobljenost telesa ter spodnjih okončin. Izgleda, da sta se moja znatiželjnost spoznati vzroke in posledice nastanka teh težav, prirojena trma ter vztrajnost v izvajanju potrebnih aktivnosti, končno nekaj le pripomogli k pričakovanemu, a vendar nenadejanemu izboljšanju stanja tik pred operativnim posegom do te mere, da sem se trenutno in upam da za dalj časa spet zadovoljivo postavil na "noge".

In v tej luči tudi gledam naprej. Kirurg mi je pred odhodom iz klinike še posebej osebno obrazložil, kako bo potrebno ravnati naprej glede odprave ali zmanjšanja še preostalih bolečin v hrbtenici sami, s pomembno obrazložitvijo, da je bil operativni poseg na hrbtenici predviden le zaradi grozeče nevarnosti, da zaradi vkleščenosti živčnih kanalov odpovedo tudi funkcije odvajanja seča in blata ter seveda tudi ohromelosti spodnjega dela telesa. Seveda pa možnega ponovnega poslabšanja stanja ni izključil. Takrat bo pač potrebno postopek ponoviti in zarezati ....., a če bom tako nadaljeval, je upanje in verjetnost, da se to ne bo ponovilo. Razumem.

Zakaj to sploh pišem tukaj in zdaj? Danes sem ponovno opravil tri in pol urno planinsko turo na bližnji hrib, Sv. Mohor nad Kranjem ali pa nad Selško dolino, kakor komu ljubo, da ponovno preskusim svojo voljo, mišice, kondicijo in seveda, predvsem hrbtenico. Končalo se je čudovito, proti pričakovanjem, brez problemov gor, seveda s palicami, brez problemov dol, do sedaj še brez kakršnih koli bolečin, no malo utrujenosti le čutim, a ta nastopi itak vsakokrat, tudi najboljši jo čutijo.

In da povzamem, s tem pisanjem želim sporočiti in vzpodbuditi vse tiste, ki imate enake ali podobne probleme s stanjem hrbtenice, ne odnehajte, ne obupajte, zaupajte si, migajte, migajte in spet migajte ..... Ne bo vam žal.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
8
Rak stari
0
Apr 16, 2014
@mm - saj poznaš tisti rek - brez muje se še čevelj ne obuje....
#8
masad masad
0
Apr 16, 2014
Gibanje. Veliko hoje. Plavanje. Mogoče podpora kiropraktika.

Mogoče celo psihoterapija, kajti niso vse fizične težave "fizičnega" izbora.... Večina bolezni izhaja iz psihe.

Sem napisal le znane resnice, nič novega.
Se je pa vsekakor zamisliti nad svojimi početji. In si kaj priznati, priti do kakšnega uvida.
Zna pa seveda biti neprijetno...
#7
Rak stari
1
Apr 16, 2014
Ana & Vinko - čeprav odgovarjam malo z zamudo iz objektivnih razlogov, ampak vesel sem vajinih misli in komentarjev.
#6
Ana Kos
0
Apr 04, 2014
Vesela sem zate, Rak!
Tisto, da si tudi tudi s trmo nadaljeval (trmasto vztrajal), da je šlo na bolje, zelo podpiram. Sem tudi jaz včasih rekla, da ko mi zmanjka ljubezni, pa vključim trmo. :)
#5
Vin Kos
0
Apr 03, 2014
Bil si tako "siten", da je rekla bolečina v hrbtu: Tapametn popusti!
Po tem, kar vem o tebi, se boš v doglednem času
jogijsko zavozloval, zalet že jemlješ!
#4
Rak stari
0
Apr 03, 2014
@masad - tudi to tega miganja bo kmalu prišlo, mora, ker tako res ne gre več naprej.

@turist - vidiš, jaz sem migal včeraj, danes pa grem prekopat in posejat še kakšno gredico na vikendu.

@ostali - lep pozdrav za nekaj dni, bom namreč brez internetne povezave v naravi .... Upam, da preživim.
#3
turist
0
Apr 02, 2014
Danes sem prekopal še pol gredice, mogoče bom migal jutri...:)
#2
masad masad
1
Apr 02, 2014
Ko bi le čez nekaj mesecev Slovenci migali (tudi) na Šubičevi... In vpili. Pa ne od bolečine. Od jeze...

Drugače pa - čestitke!
#1
Rak stari
Rak stari
Objavil/a 2014-04-02 15:32:23 (Apr 02, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se vračamo nazaj v socializem?
Vrnitev državnih arhivov Republike Sovenije iz Beograda
Inavguracija predsednika ZDA Trumpa ter naš medijski antitrumpizem
Dileme ob beračenju
Prazniki so tu ....
Viceguverner BS Milan Cvikel? Pa ja ne!
Da te kap ... le doklej še?
Živel prihajajoči 1.maj - praznik (ne?)dela
Hoteli smo ...... zdaj pa imamo
Saj ni res, pa je - moje velikonočno darilo naivnim in nepoučenim Slovencem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj