Članek
Katere so velike ideje v ozadju prostozidarstva?
Objavljeno Mar 12, 2014

Prostozidarstvo v obliki kot ga poznamo danes je predvsem otrok razsvetljenstva in skuša ljudem s pomočjo razuma pomagati  "iziti iz samopovzročene nezrelosti" kot je to npr. ubesedil Immanuel Kant.

Razsvetljenstvo je omogočilo obuditi in osvoboditi proces spoznavanja ujetosti v tradicionalne predsodke, konvencije, dogme, inštitucije, itd. V tem obdobju pridejo v ospredje družbena oz. socialna  vprašanja, naravoslovje pa doživi svoj razmah.

Deklaracija o neodvisnosti v ZDA, kakor tudi osnovni ideali francoske revolucije so določeni z idejami razsvetljenstva in še danes si kot družba prizadevamo za le - te, strnjene v njihovo primarno obliko, ki jo najbolje izrazi rek "svoboda, enakost, bratstvo" .

Prostozidarske lože so storile že veliko za širjenje izhodiščnih idej razsvetljenstva. Toda kljub številnim socialnim in humanitarnim reformam, ki smo jim bili priča, ostaja prostozidarjem še veliko dela, glede na pretirano poveličevanje človeškega razuma, ki je privedlo do ekstremnih oblik materializma, nihilizma in ateizema, katerim pričamo danes.